Есенни игри в парка и у дома

Есенни игри в парка и у дома

Есента е прекрасна с всичките тези цветове. Всяка разходка в парка пък е чудесна възможност за игра. Ние ще Ви дадем много идеи, но не пропускайте да поровите в есенните листа и да поджапате в локвите, разбира се добре въоръжени с гумени ботуши и още един чифт за преобуване.

В парка

Гладко- грапаво, шумящо

Навън има най-ралични интересни неща за изследване. Поднесете ръчичката на най-малките да погалят кората на някое дърво и попитайте как го чувстват: грапаво или гладко. Отговорете след това. Погалете заедно тревата. Пошумулете с листенце до ушичките на бебето.

Играта е подходяща за деца между 6 месеца и 2 години.
Напасване на листа

Съберете двойка листа от различни дървета. Разбъркайте ги и дайте задача на детето да ги напасне по двойки. А от какво дърво е това листо?

 
Играта е подходяща за деца над 2 години.

Хралупа на мечо

Ако мечето е любимата играчка на детето, то по време на разходката в парка, помогнете да устроите зимната му квартира. Използвайте материалите, които природата предлага. Какво се сеща детето да сложи в хралупата? Какво ще е необходимо на Мечока за зимния му сън?

Играта е подходяща за деца над 2 години.

Игра с кал

Есента е идеален сезон за това. Не подценявайте игрите с кал. Да, мръсничко е, но знаете ли колко много умения развива!

Играта е подходяща за деца над 1 година.

Търсене на съкровища или математика за малките

Днес не сте просто на разходка, а на разходка с мисия. Увлечете мъниците в търсене на съкровища и преодоляване на препятствия. Подгответе си у дома картончета със заданията. Трябва да намерите:

 • 2 кестена
 • 3 жълъда
 • 5 ореха
 • 1 следа на куче в калта
 • 1 дъбово листо
 • 4 шишарки
 • да видите 1 катерица
 • да подскачате като зайчета
 • да минете по една горска пътека/паркова алея на заден ход
 • да се спуснете по пързалка

Покажете съответното картонче на детето (най-добре е да си тегли само). Обяснете какво търсите и действайте!

Играта е подходяща за деца над 2 години.

У дома

Принт с листа

Боядисайте листата от едната страна и направете опечатък върху хартия. А може ли да използвате листата, за да направите рисунка на животно – например пеперуда или пък нещо абстрактно?

Играта е подходяща за деца на 3 години.

Апликации  с листа

Използвайте листата, за да направите различни апликации. Освободете въображението си и окуражавайте детето да опитва.

Предлагаме Ви да разгледате и страхотните идеи на telierpourenfants.blogspot.com.au, които са изработили апликации на различни животинчета  от листа.

Играта е подходяща за деца на 3 години.

Есенни бижута

Представете си корона от шишарки или листа. А какво ще кажете да нанижете шипки за нежно колие или гривна? Дори децата на три може да се справят с низането, стига да осигурите голяма и тъпа на върха игла, за да не се наранят. Обяснете им как да работят и как да се пазят.

Оставете по-големите деца сами да помислят какви бижута биха искали да си направят. Те са способни на това. Помагайте само, ако Ви помолят или има нужда да се направи някоя сложна за тях операция. Ще видите как ще претворят съчките и кестените в прекрасни бижута.

Играта е подходяща за деца над 2.5 години

Мозайка

Направете една дървена рамка и в нея приканете детето да направи каринена мозайка с кестени, шипки, орехчета, листа и други материали. На дъното може да сложите двойно залепяща лепенка, за да е по-здрава инсталацията, а и за да е безопасна работата за по-малките. Накрая предложете боички, детето може да иска да оцвети някои от материалите, за да се получи по-интересно.

Играта е подходяща за деца над 2 години.

Какви плодове берем през есента?

Есента е богата на плодове и зеленчуци: ябълки, круши, грозде, тикви, картофи, праз, зеле, ряпа и др. Ако ги имате у дома нека детето да ги разгледа, помирише и да ги опита и да се опита да ги опише. И с плодовете може да се играе: пребройте ги, сортирайте кушите и ябълките. Направете модели на плодовете и нека детето да ги оцвети и после да ги подреди на простор. Или направете отпечатъци върху хартия.

Играта е подходяща за деца над 1 година.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации