Живите виртуални игри

Живите виртуални игри

С развитието на технологиите вече има игри, които не правят от децата ни зомбита пред екран, а ги предизвикват да са реални участници и дори творци на играта. Нещо повече, вече е възможно случващото се в реалния свят да се претвори в игра във виртуалния свят. Технологията се нарича добавена реалност (на английски augmented reality)  и съчетава данни от реалния свят с компютърно генерирани данни. Връзката се осъществява посредством камерата на устройството (таблет или смартфон), на което е качено съответното приложение за игра. Благодарение на това се създават игри от нов тип, които развиват много умения: координация на окото и ръката, двигателни умения на ръката, логика и решаване на различни проблеми, развитие на въображението и творчеството.

Ето и някои популярни приложения за деца, базирани на добавената реалност.

Риби в аквариум

(оригинално Squiggle fish)

Приложението работи на iOS 6.0.

Детето може да нарисува на обикновен лист хартия каквито си иска риби и други морски обитатели, след което да ги оцвети в желаните от него цветове. Когато картинките са готови, остава малчуганът да ги снима с таблета или смартфона, на който е качено приложението. Рибите веднага оживяват и започват да плуват в аквариум на екрана, предизвиквайки изражения на възхита и радост у децата, защото мигновено виждат резултата от своята работа.

Играта развива въображението и творческите умения на децата, дава им възможност да експериментират с рисунки в различни форми и размери, с реални или измислени създания. Освен това, тази игра дава възможност и за активно социално взаимодействие, защото, ако играят група деца, може заедно да създадат свой морски свят, като всяко дете може да допринесе с идея и рисунка.

С играта може да развивате и езиковите умения, като стимулирате малчуганите да Ви разказват (а за по-големите- да напишат) истории с измислените от тях същества в аквариума.

Използвайте приложението и за забавно въвеждане в науката. Разкажете им, например за кита и нека децата след това да го нарисуват, за да оживее в аквариума.  Задавайте им въпроси: с какво се храни, има ли по-големи от него в океана, какви звуци издава, как диша, има ли врагове и т.н.

Играта е подходяща за деца на 3- 7 години.

CoLAR Mix

Приложението работи на iOS 5.0 и Android 2.2.

За разлика от Рибите в аквариума, където детето само рисува каквото пожелае,  CoLAR Mix се базира на готови картинки, които трябва да изпринтите. След като детето ги оцвети, трябва да ги снима с камерата на таблета. Тогава картинката оживява в 3D анимация и  започва да прави движения и да издава звуци, които са заложени в приложението. Всяка картинка се движи по различен начин.

Играта е подходяща за деца на 6 -8 години, но имайте предвид, че не всички картинки в комплекта са подходящи за тази възраст, така че ще трябва да прецените какво да изпринтите на Вашето дете.

И тук може да инвестирате в развитието на езиковите умения, като стимулирате детето да разказва (а по-големите и да пишат) истории за съществото, с което сте решили да играете- нека да ги опишат, да им дават имена, да Ви кажат къде живеят, какво обичат да правят, с какво се отличават и т.н.

Подобно приложение е и Chromville, като тук детето може да избере сцена за своята рисунка и когато героят оживее, 3D анимацията да включва заложените от детето елементи. В играта има и основен сюжет – Хромвил е свят някъде далеч във вселената и е известен като източник на цветове. Цветовете обаче мистериозно избледняват и планетата е заплашена да изгуби своята сила. Включени са и мини- игри с нарисуваните от децата герои.

Промъкни се

(оригинално Sneak)

Приложението работи на iOS 5.0

Тази игра напомня играта на криеница. Приложението е дом на няколко срамежливи зверчета. Детето избира едно от тях и бързо трябва да се скрие някъде, така че, зверчето да не го вижда. Ако детето остане тихо и не мърда, зверчето скоро ще се появи на екрана. Сега играта се променя. Детето трябва да измисли стратегия как да се приближи до зверчето и да го снима, без то да се усети. Ако детето издаде звук или е твърде бързо, зверчето ще офейка. Но, ако се промъкне тихо, бавно и спокойно, ще успее да направи снимка на срамежливкото.

Играта е подходяща за деца на 4-5 години.

Lego Fusion

Приложението работи на iOS и на Android.

Lego също пускат нова серия за игра, която комбинира традиционното строене с части от конструктора и компютърно приложение.  Lego Fusion дава на децата възможност да снимат това, което са построили с камерата на смартфон или таблет и да го видят на живо на екрана.  Снимките се превръщат в 3D изображения и въвеждат играчите в серия от предизвикателства, които изискват постоянно решаване на задачи в реалния и във виртуалния свят. Има налични 4 комплекта. В Майстор на градове (Town Master) децата строят свой собствен град с къщи, ресторанти, пожарна, магазини и изпълняват мисии да хващат крадци, да гасят пожари и  др. С комплекта Бойни кули (Battle Towers) децата строят кули и ги защитават от виртуална атака. А, ако някоя кула се разруши, трябва да се изпълнят строителни задачи в реалната действителност. В другите два комплекта децата може да създадат кола и да се състезават с  нея или да построят мечтан курорт.

Приложението е подходящо за деца на 7-12 години.

Най-ценни са приложенията, при които децата могат сами да направляват съдържанието на играта, да измислят и творят свои герои, истории и стратегии и да имат възможност да споделят това с други деца.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации