Забавни игри с вода

Забавни игри с вода

Лятото вече излезе в отпуск, но игрите с вода все още имат място в ежедневието на детето, та било то и на закрито.

Дъжд по време на баня

Тази игра е идеална за бебета. Пробийте дъното на пластмасова чаша с множество малки дупки. Налейте пробития съд с вода и заедно с детето наблюдавайте дъжда. Нека и то да опита да загребва и да прави дъжд.

Ледено царство

Подгответе дузина ледчета в хладилника. С тях може да се играе по много и различни начини. По-малките ще се впечатлят да изследват малкото ледено кубче, да наблюдават как се топи, как бяга и е трудно да се хване, да открият, че е студено при допир. По-големите деца може да се впуснат в научна мисия – да намерят начин възможно най-бързо да разстопят кубчето лед или пък да построят леден замък или иглу.

Ледът е прекрасен начин детето да навлезе в науката като се опита да направи планина от лед като излива…вода.

Фонтан

Ако не се страхувате да се измокрите, докато се къпе детето може да влезете в интересна надпревара – кой ще направи по-ефектен или по-голям фонтан с помощта на душа. Експериментирайте, винаги е забавно и ще се радвате на уникално водно шоу.

Риболов

Напълнете коритото или ваната в банята с вода и пуснете вътре рибки, изрязани от гумирана хартия или от друг лек непотъващ материал. Прикачете им малки магнитчета или пък изрежете дупки, за да се хващат с кукичка. Малките ще се радват да половят риба със саморъчно направени въдички или мрежи. Преди риболова да започне, отделете време да направите воден макет на морскто дъно. Изрежете рачета, риби, октоподи, миди, водорасли от гумена хартия или други подръчни материали. Детето ще се вълнува да научи кои са морските обитатели.

Потъва- непотъва

Играта ще е забавна за деца над 2.5г. Може да я играете и по време на баня. Дайте им различни предмети – формички за игра на пясък, гумени играчки, топки, празни пластмасови бутилки, камъчета, дървени кубчета и т.н. Изследвайте кои потъват и кои не. Ако детето говори, стимулирайте го да направи предположение кой от предметите ще потъне и кой не. Потитайте го и защо според него е така. Може да научите интересни научни изводи, непознати до днес.

Цветна лаборатория

В отделни прозрачни контейнерчета сипете вода и я оцветете с подходяща за възрастта нетоксична боя. Дайте и няколко празни съда. Целта е детето да експериментира като смесва наличните цветове, за да получи нови цетове. Може да приготвите и картончета с най-различни други цветове, които детето да използва за „запис“ на експеримента: жълто +синьо=зелено.

Подобна е играта на химик, с която вярваме малчуганът ще се забавлява много.

Гонитба с лодки

Научете детето си да прави лодки от хартия. Сега ги поставете в дълго корито и се надпреварвайте кой ще успее да придвижи пръв лодката до другия край на легена използвайки само вятърът под носа си.

За по-малките предизвикателството може да бъде да пренесат лодките от един леген в друг.

Още игри с вода може да видите тук:

Весела баня – за деца на 3 месеца

Забавна баня – за деца на 7 месеца

От пусто в празно – за деца на 11 месеца

Да изкъпем бебето – за деца на 2 години

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации