Забавни идеи за игра с хартия

С най-обикновена хартия може да играете много интересни игри, да развивате фината моторика на ръката и в същото време въображението на детето. В тези игри може да участва цялото семейство. Включвайте децата на различна възраст според възможностите им.

За да е по-забавно използвайте разноцветна хартия и хартии с различна структури.

Колаж

Набавете си пънчета, които отсичат различни форми, както и ножици с различни резци – зиг-заг, вълнообразни и т.н. Нека детето свободно изрязва от тях от разноцветна хартия различни формички. Накрая му предложете да ги подреди в една обща картина като ги лепи на друг лист.

Играта е подходяща за деца над 3 години, но може да опитате и с по-малките като съобразите инструментите за работа да са безопасни и децата да имат възможност да боравят с тях. Може да решите Вие да изрежете някои части, а детето да ги лепи и дорисува.

Ветрило

IMG_5534

Сгънете хартията до триъгълник. Нека детето да отрязва части от нея. Когато се разпъне ветрилото ще изглежда много ефектно.

Играта е подходяща за деца над 3 години, но съобразете при сгъването хартията да не е дебела, за да може детето да реже, без да се налага да прилага сила. Може да играете и с по-малките като им дадете те да доукрасят ветрилото с моливи или бои.

Мотив

IMG_5536

Сгънете лента от хартия на хармоника. Нека детето да изрязва участъци от хартията. Когато лентата се разгъне, ще се получат ефекти повтарящи се мотиви.

Играта е подходяща за деца над 4 години. Може да опитате и с па-малките, като съобразите сгъвките на хартията да са по-малко или им дадете да украсят мотива с моливи.

Хоро

IMG_5538

От хартия по гореописания начин може да изрежете фигурки на хора, хванати за ръка. Може да опита да го изреже и самото дете, ако е над 5 години. Дайте на по-малките, така получилото се хоро и нека да го оцветят или включат в колаж. Насърчете по-големите деца да изпробват различни начини на изрязване на фигурките, за да получат различен резултат.

Тъкане

IMG_5539

Сгънете лист хартия на две и започнете да правите срезове на лентички, без да стигате до края на листа. След това нарежете многоцветни ленти и поканете детето да „тъче“ като ги подпъхва между лентите. Може да работи и само с бяла хартия и накрая да оцвети килима според желанията си.

Играта е подходяща за деца над 4 години.

Дрехи 

IMG_5540

Изрежете от твърд картон фигура на момиче или момче. Сега покажете на детето как лесно може да „шие“ дрехи от хартия. За целта сгънете лист хартия на две и изрежете нужната дреха. На сгъвката изрежете отвор за главата и ако е необходимо малък отвор в задната част, за да се „облича“ по лесно. Насърчете детето да оцвети дрехата.

Играта е подходяща за деца 5+ години, но може да играете и с по-малките, като Вие изрязвате дрехите, а те ги оцветяват.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации