Забавни пролетни игри на полянка

Забавни пролетни игри на полянка

Няма нищо по-хубаво от игра навън. Прелагаме Ви няколко забавни игри за двора, които може също да играете в парка или на хубава поляна в планината.

Въжено препятствие

Набавете си дълго въже или ластик. Сега намерете две дървета, между които да разгърнете препятствието. Целта е да направите нещо като мрежа с големи и малки пролуки, през които децата да се промушват.

В тази игра може да участват и най-малките, но трябва да съобразите въженото препятствие с тях – т.е. да има възможност да се промушват, пропълзявайки. Вярвайте ни, децата няма да чакат покана да се впуснат в приключението и да опитват да минат през всяка образувала се пролука. Ще стане още по-забавно, ако се включи цялото семейство. Насърчете по-големите да минават препятствията, без да докосват въжетата. Играта продължава докато на децата им е интересно.

Бягане с препятствия

На равна хубава поляна може да организирате бягане с препятствия. Всичко зависи от терена и материалите, които може да намерите там. Ето някои идеи и от нас:

 • Съберете съчки и ги подредете като пътека като между съчките има около крачка разстояние. Целта е детето да ги прескача, когато минава през този участък.
 • Със съчки може да оформите и пътека на зиг-заг.
 • Съберете шишарки. След като премине участъка със съчките, детето ще намери купчина шишарки, които трябва да цели в кръг отсреща, направен от камъчета.
 • След това трябва да ритне топка (или отново шишарка) между два храста.
 • С помощта на клонки или шишарки оформете кръгчета и квадратчета. Когато стигне до кръгче, детето трябва да стъпи в него, а когато стигне квадратче, трябва да го прескочи.
 • Някъде по терена може да опънете въже и детето да трябва да пропълзи под него
 • Ако играете на двора, може да сложите греда върху две щайги или трупчета, така е детето да може да мине по нея.
 • При игра на двора, заровете два-три обръча в земята и това може да е препятствие за пълзене и за ритане с топка.
 • С камъни може да оформите огромна спирала, която детето трябва да премине.

И това предизквикателство ще е много по-интересно и забавно, ако участва цялото семейство. Може да участват и току-що проходили деца, стига да съобразите препятствията с тях – примерно – пътека от съчки, обикаляне на кръгче от шишарки и т.н.

Изкуство сред природата

В природата има неизчерпаеми възможности за творечство. Може да събирате листа, да работите с кал, да оформяте творчески инсталации с камъни, листа и съчки. Позволете си да творите заедно като семейство. Още идеи може да видите тук. Играта е подходяща за всички възрасти, важно е желанието.

Търсене на съкровище

Организирайте търсене на съкровище сред природата. Ето няколко идеи:

 • Търсене на цвят. Вземете със себе си няколко кутии и на всяка от тях залепете цветно листче – бяло, жълто, зелено, синьо, червено и т.н. Сега, навън на двора, в парка или в гората, насърчете децата да търсят обекти в съответния цвят. Играта е подходяща за деца 2,5 + години.
 • В търсене на … Оформете един лист с обекти от природата, които може да търсите заедно: камъче, маргаритка, листо от дъб, сухо клонче и т.н. Сега насърчете детето да започне да ги търси и събира. Играта е подходяща за деца 3,5+ години.
 • Това е песента на… Това е малко по-сложно предизвикателство, но си струва да опитате. Запишете на телефона си глас на 3-4 птици – кукувичка, славейче и т.н. Сега по време на разходката, мотивирайте детето да наостри уши и да чуе тези птички в гората. Ако играете на двора, съобразете звуците, с птиците, които Ви идват на гости там. Играта е подходяща за деца 4+ години.
 • Буболечки под лупа. Направете лист за търсене на буболечки – калинки, мравки, щурчета и т.н. Въоръжете детето с лупа и се впуснете в търсенето.

Хвърчило

Направете си хвърчило и тичайте на воля след него. А това може да истински творчески процес на проектиране, коване и рисуване, та било то и с кал.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации