Занимателни дъски за любопитковци

Занимателни дъски за любопитковци

Неуморен е геният на майките в търсене на занимателни, забавни, интересни и полезни игри, които децата могат да играят самостоятелно.

Вече знаете за тихите книжки и развиващите килимчета, а сега обръщаме вниманието Ви на т.нар. занимателни или активни дъски (от англ. език busy boards или sensory board). Те са подходящи и за бебета и за малки деца, като разбира се, предизвикателствата трябва да са съобразени с възрастта.  Занимателните дъски са вдъхновени от любопитството на самите деца и най-вече желанието им да играят с предмети от света на възрастните, които иначе не са достъпни за тях. Играта със занимателните дъски може да развива фината моторика, да стимулира любопитството, да създава причинно-следствени връзки и т.н.

В Интернет може да намерите много идеи как да си направите сами такава занимателна дъска. Всичко зависи от въображението Ви и от наличните материали.

Как се прави занимателна дъска?

Трябва Ви повърхност от дърво или шперплат, която служи за основа на нещата, които ще добавите отгоре ѝ. А тези неща не могат да бъдат изброени: може да сложите малки вратички на пантички, които детето да отваря и затваря (вътре може да сложите огледало или картинка); ципове, тръбички, по които да се пускат топчета, заключалки, парчета от различни платове, електрически ключ (без да е включен в ел. мрежа), който детето да може да щрака, чукче за врата, верижки, катинарчета, звънчета, ръчки за врата, лед лампи на батерия, контакт и щепсел (!!!без да са вързани към електрическа мрежа), катарами на колан, въженца, които да се дърпат или отвързват, метални чашки, по които де се удря/свири, кормило от детска кола, ръкохватки за чешма, велкро лента, която се отлепя и залепя или върху която може да се залепят снимки, картинки, магнити и т.н. и така нататък, и така нататък.

Важното е всички тези неща да са здраво прикрепени към дъската и да е обмислен всеки евентуален риск от използването им. За да играе детето, поставете дъската удобно на нивото на неговия ръст и се погрижете да е добре стабилизирана или дори фиксирана за стената.

Предлагаме Ви и това видео, за да може да си представите как изглежда една такава дъска

 

Изпрати коментар

Подобни публикации