Занимателни дъски за любопитковци

Занимателни дъски за любопитковци

Неуморен е геният на майките в търсене на занимателни, забавни, интересни и полезни игри, които децата могат да играят самостоятелно.

Вече знаете за тихите книжки и развиващите килимчета, а сега обръщаме вниманието Ви на т.нар. занимателни или активни дъски (от англ. език busy boards или sensory board). Те са подходящи и за бебета и за малки деца, като разбира се, предизвикателствата трябва да са съобразени с възрастта.  Занимателните дъски са вдъхновени от любопитството на самите деца и най-вече желанието им да играят с предмети от света на възрастните, които иначе не са достъпни за тях. Играта със занимателните дъски може да развива фината моторика, да стимулира любопитството, да създава причинно-следствени връзки и т.н.

В Интернет може да намерите много идеи как да си направите сами такава занимателна дъска. Всичко зависи от въображението Ви и от наличните материали.

Как се прави занимателна дъска?

Трябва Ви повърхност от дърво или шперплат, която служи за основа на нещата, които ще добавите отгоре ѝ. А тези неща не могат да бъдат изброени: може да сложите малки вратички на пантички, които детето да отваря и затваря (вътре може да сложите огледало или картинка); ципове, тръбички, по които да се пускат топчета, заключалки, парчета от различни платове, електрически ключ (без да е включен в ел. мрежа), който детето да може да щрака, чукче за врата, верижки, катинарчета, звънчета, ръчки за врата, лед лампи на батерия, контакт и щепсел (!!!без да са вързани към електрическа мрежа), катарами на колан, въженца, които да се дърпат или отвързват, метални чашки, по които де се удря/свири, кормило от детска кола, ръкохватки за чешма, велкро лента, която се отлепя и залепя или върху която може да се залепят снимки, картинки, магнити и т.н. и така нататък, и така нататък.

Важното е всички тези неща да са здраво прикрепени към дъската и да е обмислен всеки евентуален риск от използването им. За да играе детето, поставете дъската удобно на нивото на неговия ръст и се погрижете да е добре стабилизирана или дори фиксирана за стената.

Предлагаме Ви и това видео, за да може да си представите как изглежда една такава дъска

 

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации