Затлъстяването при децата

Затлъстяването при децата

Д-р Марта  Михайлова е магистър – лекар. Завършила е Медицинския университет в София през 2006 г. Работила е като психиатър в болница „Св. Иван Рилски“ в Курило и МБАЛНП „Свети Наум“ и е специализирала същата специалност. Работила е в рехабилитационен център „Ясен“ в Банкя. От 2013 г. е асистент, а в последствие докторант и специализант към Катедра по медицинска генетика към МУ – София. С интереси в областта на генетиката, психичните болести и метаболизма. По време на “Академия за родители” с нея разговаряхме за затлъстяването при децата, проблемите, свързани с него и как да го избегнем.

Затлъстяването се превръща в епидемия и трябва да знаем, че разрешаването на този проблем до голяма степен зависи от нас, родителите, тъй като децата са прекалено малки, за да разбират неговата важност и последствията от него.

Начинът за справяне със затлъстяването е на първо място да не се допуска децата да развият наднормено тегло. Това е многостранен подход, който трябва да започне с родителите. Децата са прекалено малки, за да разберат последствията от затлъстяването.“ Това е цитат на американската жрналистка Лиса Ланг.

До 2030 г. се очаква епидемия от затлъстяване в Европа като се оаква над половината от възрастното население да бъде затлъстяло. България се нарежда на челните места с прогнозирани 89% от населението с наднормено тегло. В момента близо 20% от децата в България са с наднормено тегло, което ни нарежда на 5-то място по затлъстяване на децата в Европа.

Затлъстяването в семейството крие много голям риск за затлъстяване при децата. Установено е статистически, че при двама слаби родители, рискът от затлъстяване при детето е 8%. Ако само единият от родителите е затлъстял, този процент скача на 40. А когато и двамата родители са затлъстели, 80% от поколението е с проблеми с наднорменото тегло.

Донякъде на шега можем да наречем съвременния човек Homo obesus  или затлъстелия човек. 45% от жените и 60% от мъжете са слаби отвън, но затлъстели отвътре – т.е. наблюдва се натрупване на мазнини около вътрешните органи, което затруднява тяхното функциониране.

Как можем да разберем дали едно дете е затлъстяло?

Затлъстяването е хронично заболяване, което се характеризира с прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма, дължащо се на увеличение на броя и размера на мастните клетки. Измерва се с индекс на телесната маса от специалисти диетолози.

Защо затлъстяването е проблем?

 • Броят на мастните клетки, натрупани през детството, не може да бъде намален – можем да повлияем само на обема им, което прави отслабването много трудно.
 • Изграждат се вредни хранителни навици, които се превръщат в начин на живот.
 • Причинява множество здравословни проблеми, които са животозастрашаващи.
 • Здравните рискове при децата засягат целия организъм – бял дроб, диабет, болки в ставите, централната нервна система също е засегната, психични проблеми, сърцето, високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания, бъбречни заболявания, и много други.

Основните причини за затлъстяването:

 • Вредни хранителни навици
 • Намалена двигателна активност
 • Социални фактори – отношението на семейството и обществото
 • Хормонален дисбаланс
 • Инфекциозни фактори
 • Медикаменти
 • Психични заболявания

Дали сме безсилни пред гените?

Не, можем да влияем чрез начина на живот.

Гените определят от 40 – 80% от телесното тегло. Самата генетична предразположеност може да бъде установена и повлияна чрез хранене, движение и начина на живот.

Спортът и гените – целта на спорта е да задейства гени, които използват по-голяма част от мазнините ни, като източник на енергия. Колкото повече се движим, толкова по-активни стават тези гени, и толкова повече мазнини използват.

Нашите навици са не по-малко важни за контрола върху изявата на гените – те могат да се компенсират чрез двигателна активност.

Количество и качество на храната – имаме гени, които ни карат да преяждаме, да ядем мазнини и захари – когато знаем това, можем да го контролираме. Превенцията започва от храненето по време на бременността, кърменето, захранването – ангажирайте детето с купуването на здравословна храна, приготвянето ѝ, броя хранения.

Защо става все по-важно да правим превенция на заболяването, вместо да лекуваме последстивята след това, вижте в лекцията.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации