Защо децата непрекъснато питат „Защо?“?

Децата учат като задават много въпроси. Те са изключително любопитни към света, който ги заобикаля и искрено искат в дълбочина да разберат нещата, които виждат, чуват и правят. Въпреки че това може да опъва нервите Ви понякога, целта на детето не е да Ви ядоса или дразни- то наистина учи по този начин. Ако се преструвате, че не чувате въпросите им или отговаряте с раздразнение, може да потиснете тази естествена любознателност и да създадете впечатление у детето, че да учиш е нещо лошо.

За да прекъснете изнервящата поредица от „Защо“ въпроси, се опитайте да върнете въпроса на детето. Попитайте го дали то има преположение, дали е мислило какъв може да е отговора на въпроса му. Може да установите, че малкият любопитко, колкото обича да пита, толкова обича и да споделя своите идеи.

дете: Защо небето е синьо?
родител: Ти имаш ли идея по въпроса? Защо според теб небето е синьо?

дете: Защо не трябва да ям бонбони преди вечеря?
родител: Според теб каква е причината да не ядем бонбони преди вечеря?

Това упражнение е полезно за развитие на мисленето на детето, както и умението му да формулира свое предположение и мнение. Все пак не прекалявайте с тази хитра техника, защото детето ще се озадачи. Освен това, ако виждате, че дълго се чуди как да Ви отговори, подкрепете го с това, което знаете.

Не е страшно да кажете, че не знаете нещо, но пък може заедно да помислите, да проучите информация или да попитате някой друг. Когато пък Ви изправят пред невъзможен въпрос, се възползвайте от силата на приказките и добрите истории. В тях понякога има повече отговори, отколкото в реалността.

Поздравете детето, че се интересува и че е любопитно и се насладете на сладкия момент на доверието да учи за света именно с Вас.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации