Мамо, пак! Или защо децата обичат повторението

Мамо, пак! Или защо децата обичат повторението

Сигурно сте забелязали, че когато сте успели да привлечете интереса на малките деца с нови песнички,  думи или интригуващи обяснения, те настоятелно Ви молят да ги повторите отново и отново.

Спокойно! Дори и да е малко досадно за Вас, това е начинът за децата между 1 и 3 години да учат, да развиват нови умения и да вникнат в новите за тях неща.

Когато детето повтаря едно и също действие, то всъщност се опитва да го види от много и различни страни. След всяко повторение усвоява нова информация и така успява да изгради цялостна картина за света около себе си.

Ако пресипва камъчета от една чашка в друга повече от 5 пъти, то това е защото първия път забелязва звукът от трополящите камъчета, после как той се променя, ако ги изсипе по-бързо или по-бавно, след това обръща внимание как се подреждат едно върху друго и вероятно отбелязва, че всяко камъче е различно.

Ако иска да чуе една и съща история отново и отново, четете му я. След първото четене вероятно първо обръща внимание на това как завършва историята. После проследява как се променя гласът Ви за всеки от героите. След поредното четене се вслушва в думите и фразите, описващи героите, а да не забравяме и чистото удоволствие от това да осъзнае колко много вече знае, чувайки тази добре позната история.

Ако се забавлява Вие да строите кула, а то да я разваля, нека. Това не е просто забавление, а и начин да се откриват различни причинно-следствени връзки. А и си признайте, Вие отдавна сте изпуснали края на тази вълнуваща наука  да следите как се разпръскват кубчетата из стаята. Не сте забелязали, че всеки път е различно?! Хм, възрастен!

Затова, ако детето иска да пеете една и съща песен многократно, доставете му това удоволствие. Разбира се, когато Ви омръзне, предложете нещо друго.

За най-малките – децата на 1 година, избирайте книжки и песнички с повтарящи се фрази, по примера на „Дядовата ръкавичка“ или „Дядо вади ряпа“. По-големите предпочитат по-сложни истории, но ще искат да ги четете често, да не кажем всяка вечер и то по няколко пъти. Тези повторения помагат на детето да усвои нови думи  и фрази, а също така го правят уверено и спокойно, защото знае какво ще последва, знае какво да очаква по-натам от приказката и развива умението да предвижда следващите стъпки на героите. Скоро ще може и да се включва уверено в повествованието. Проверете! Докато четете, спирайте с многозначителен поглед на определени места и ще видите своето 2-3 годишно дете въодушевено да довършва изречението. А, ако си позволите и да промените някакви части от историята, то 3 годишният любител на приказки, ще бърза да Ви поправи.

Разказвайте им истории и от реалния живот с последователни стъпки от действия. Примерно, как татко сутрин отива на работа. Първо се облича, закусва, качва се на автобуса или на колата, пътува, пътува, пътува и накрая отива на работа, влиза в офиса/ кабинета/ и започва да работи. Обяснете простичко и какво работи. След многократни повторения, в един момент не Вие, а детето ще започне да Ви разказва. Стимулирайте проговорилите деца да се опитват да казват цели изречения. Да разказват познати истории им помага в това.

Когато детето участва в сравнително повтарящи се дейности то също учи. Нека всеки ден има време за рисуване, за приказки, за готвене, игра с пластилин, танцуване и други. Разбира се, важно е детето да харесва и да иска да участва в тези занимания. Макар и дейността да се повтаря, с времето уменията на детето се развиват и то може да изработва все по-сложни и сложни неща и да стига до различен по-добър резултат.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации