Защо децата от 3 до 6 години могат повече, отколкото мислим?

Защо децата от 3 до 6 години могат повече, отколкото мислим?

Цветелина Камова е майка на Симеон 4,5 г. и Анета 2,5 г., както и партньор в Първо Монтесори училище София. Тя е създател на Red Paper Plane, както и на цялостната концепция за дизайн мислене у дома.

Аз и съпругът ми учим организации как да решават креативно проблеми. А нещата, които са валидни за организациите, възрастните, са валидни и за децата.

Креативността е много сложно умение на нашия мозък да прави връзки между привидно несвързани неща и следствие на това да може да генерира нови идеи и решения. При децата няма нужда да насърчаваме креативността. Това, което може да направим е да им дадем възможност креативността да се прояви. С годините обаче, ако не се канализира правилно, тя спада.

Решаването на проблеми е свързано с умението да боравим  с грешка и да опитваме отново, да експериментираме и да проявяваме упорството да продължим натататък. Това е ключово предизвикателство за всяко дете – да осъзнае, че грешката е негов приятел, тя му помага да продължи напред. В училище, за съжаление, ни учат на обратното- с грешката светът свършва.

Red paper plane e проект, с който искахме да видим дали можем това, което правим с големите организации, да го приложим и при децата. Оказа се, че е възможно – при това те се справяха по-добре, по-бързо и по-лесно от възрастните. Игрите ни се играят вече по цял свят. Какво е различното при нас? Ние базирахме игрите си на процес. Защо? Защото децата между 3 и 6 могат повече.

Децата от 0 до 6 създават нови връзки (синапси) в мозъка със скорост 700 синапса в сек. Това е скорост не се случва никога повече в нашия живот. Децата около 4 години вече могат да структурират и приемат информация в поредност и могат да изпълняват инструкции. Между 2 и 6 години имат огромна нужда да развиват езика си – те задават въпроси, усвояват понятия с лекота.

Първата ни игра, която после започнахме да наричаме мисия, беше главен готвач. Тя пожъна огромен успех. Игра са в продължение на няколко седмици всеки ден. Това се оказа вярно не само за нашия син. В момента мисиите ни са 14. Зад всяка мисия стои процес, същият процес, който използват десетки ръководители на компании, за да направят продуктите и услугите си иновативни. Ние сме го адаптирали за децата. Всяка мисия идва от децата, претърпяват промени, за да са по-лесни и забавни. Всяка мисия има предизвикателство и детето минава през три стъпки, за да постигне свой неповторим резултат, управлявайки този минипроцес заедно с мама и татко вкъщи. Играе се 20тина минути на ден в продължение на няколко дни.

С нашите мисии се насърчават много умения, при това от висок порядък. Това са умения, които детето може да овладява над 3 години: креативно решаване на проблеми, работа в екип, визуализиране на идея, търпение и концентрация, любопитство и желание за експериментиране.

Родителите споделят, че в мисиите виждат възможност да предадат собствения си опит на децата; децата започват да мислят процесно „Първо, после..“, нараства любопитството.

Ще ви разкажа за една от мисиите ни „Картограф“. Детето изработва карта на пътя до детската градина. В мисията са описани стъпките, през които минава: „Наблюдавам и помня“, „Избирам и моделирам“, „Изработвам и представям“. Във всяка мисия детето може да експериментира, да опитва отново и отново, да прототипира и моделира, докато постигне резултат. И така се формира отношението към грешката като към път за постигане на резултат. Към всяка мисия има реквизит – например стикери с указателни знаци, шапка на готвач (за мисията главе готвач). Реквизитите обаче не са смисъла на мисиите. А най-важното е, че ние нямаме идея за крайния резултат. В случая с мисия картограф, ние не знаем как изглежда картата в представата на детето. Можем само да му съдействаме да я визуализира. Крайният продукт няма значение – много по-стойностен е процесът, през който детето минава.

Повече за мисиите и ползите от тях може да видите тук.

 

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации