Какво учат децата при играта с кукли?

Какво учат децата при играта с кукли?

Приема се, че куклите са територия на момичетата, но е важно и момчетата да имат този опит, защото предлагат много възможности за учене, за опознаване на света и най-вече себе си.

И все пак, какво учат децата чрез куклите?

Грижа към другия

Родителите са тези, които се грижат за детето.Те го хранят, къпят, повиват, играят с  него, четат му книжки, приспиват го. Куклите дават възможност детето да смени ролята си и вместо само да се грижат за него, сега то да положи грижа за друг. Да, за детето ще е интересно и полезно да изкъпе куклата, да я среши, да я приспи, да ѝ „прочете“ книжка с картинки, да я преоблече. Смяната на ролята дава много нови усещания на детето, показва му различна гледна точка и разбиране за това, което се случва на него самото. Децата придобиват повече увереност и контрол над събития от техния собствен живот. Учат се да проявяват грижа и любов.

Фина моторика

Играта с кукли може да подпомогне самостоятелността на децата. Много преди да се научат сами да се обличат, те може да преобличат куклата, да закопчават копчета, цип и т.н. Когато я къпят, преобличат, решат, хранят, децата развиват фините движения на ръката и се научават по-лесно да се справят с тези дейности самостоятелно и за самите себе си.

Развитие на езика

Куклите позволяват игри с най-различни сюжети. С тях лесно се учат частите на тялото, наименованията на дрехите, приборите за хранене, предметите от бита.

Прекрасно е да видите как детето сяда и с желание започва да „чете“ на Вас и на куклата.

С куклата може да се ходи на разходка и детето да ѝ показва какво има навън, да се „посети лекар“, да се отиде на „пазар“ и т.н.

Емоции, състояния и социален опит

С куклите може да се разиграват театрални етюди и да се разказват приказки, в които детето лесно да усети и да учи думи за различни емоции, чувства и състояния. „Бебето е тъжно/ гладно/жадно.“ Ако детето изпитва затруднения или страх, или друга силна емоция, то може да му помогнете да я преодолее чрез игра с куклата. Ако детето има страх от пързалката например, може вкъщи да направите рамка и да спуснете куклата по нея. Ако детето не обича да се къпе, може да му предложите да изкъпе куклата. Така децата имат повече контрол над преживяванията, успокояват  се и по-лесно се справят със силните емоции и преживявания.

Често, за да разберете как се чувства самото дете, е по-лесно да го попитате как се чувства куклата. Може да получите интересна и важна информация, ако поведете детето в разговор: „Какво харесва Мечо?“, „Какво иска да прави?/ Къде иска да отиде?“, „Защо бебето плаче/ се смее/ е тъжно/ е ядосано?“ и т.н.

Чрез разиграване на важни събития от живота на децата с куклите, децата по-лесно се справят с чувствата, които изпитват, по-лесно разбират какво им се случва и се научават как да отреагират в дадени ситуации. Конфликти на детската площадка, адаптация към детската градина, умения за общуване – куклите може да са полезни във всяка една от тези ситуации. Разигравайте сюжети, в които детето реално е попадало. Поканете го да участва в игра, в която куклата например отива в детската градина и не познава никого, или как някой я е предредил на пързалката. Как се чувства? Какво ѝ се иска да направи? Какво може да направи, за да се справи? Може да го направите като театър или спонтанна игра, в която детето изразява потребностите и емоциите си от името на куклата.

Нови знания

Много често куклите помагат за въвеждането на нови знания или мотивиране на детето да участва в нови за него ситуации или социален опит. Куклата може да поиска от детето помощ или съдействие и така неусетно да го увлече в ново занимание.

Децата винаги с радост откликват на послания, изпратени от куклата и така може да са Ваш ценен помощник в предизвикателни ситуации, когато детето трудно пристъпва към хранене или обличане, например.

Отношение към по-малък брат или сестра

Някои специалисти препоръчват играта с кукли, когато в семейството се очаква бебе. Лесно е с куклата да насочите вниманието към това как бебето се държи, гали и какви грижи се полагат за него. Докато повивате бебето, детето може да се грижи за куклата, паралелно с Вас.

Какви кукли да изберете?

Изберете кукла, която Ви се струва подходяща от Ваша гледна точка и според пола и интересите на детето. Добър избор са т.нар. Валдорфски  кукли, които са от естествени материали, много меки и действат успокояващо на децата. Може да използвате кукли, които приличат на бебета или плюшени играчки. Хубаво е куклата да позволява къпане (дори на ужким), пребличане, ресане, хранене и т.н. Може да изберете куклата и заедно с детето, според неговите предпочитания.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации