Защо е важно и как да развиваме математически умения у децата от ранна възраст?

Защо е важно и как да развиваме математически умения у децата от ранна възраст?

Яна Ноел, Институт за прогресивно образование

Делничен ден през учебната година. От ранни зори коли прекосяват големия град, за да заведат „най-хубавите птичета“ в най-хубавите възможни детски градини и училища. Баби, дядовци или наети възрастни очакват малките след края на редовните часове, за да ги заведат на поредното допълнително извънкласно занимание. Децата се прибират у дома по тъмно и е много вероятно да имат да пишат домашно или, в най-добрия случай, „проект“, върху който да работят заедно с родителите си… Ситуация, която е позната на всички, но и такава, в която мнозинството се включва безропотно, за да осигури най-доброто развитие и бъдеще за детето си. Дали това е най-доброто и какви научни изследвания има по темата?

Без да претендираме, че сме изчерпателни, предлагаме на всички, които мислят как да развиват децата си от най-ранна възраст, няколко извода от научни изследвания.

Кои ранни математически умения заслужават повече внимание?

Математическите умения, като броенето, смятането и разбирането на написани числа са важни, но учените съветват в предучилищна възраст децата да изследват закономерности, да сравняват количества и да броят предмети, тъй като съответните умения са значими предиктори за успеха им в училище. Родителите биха могли да занимават децата с дейности, които им помагат да откриват, продължават и дискутират предвидими редици от предмети (закономерности) и да сравняват количества, без да броят, напр. кой има повече монети или бонбони.

Насочвано откривателство

Редица нови изследвания сочат, че един балансиран подход в обучението, наречен „насочвано откривателство“, води до най-добрите резултати. При насочваното откривателство на децата се осигуряват възможности сами да откриват, но учителят или родителят внимателно насочва ученето, като предлага постоянна обратна връзка, достатъчно упражнения, преговор, решени примери, като раздробява задачите на постижими стъпки и ги комбинира с конкретни инструкции.

Преподавайте увереност

За децата математиката е нещо важно. В справянето по този предмет има нещо, което ги кара да чувстват, че могат да успеят във всичко. Увереността ражда внимание, което на свой ред води до задълбочено учене. Много станаха научните изследвания, които показват, че децата, които вярват, че успехът зависи от вродените способности, се представят по-зле от тези, които вярват в полагането на усилия. Децата учат най-добре, когато им се позволи да поемат умерени рискове и им се дава положителна обратна връзка.

Примерите по-горе са свързани с математиката заради областта, в която работим – Институт за прогресивно образование адаптира и въвежда системата JUMP Math у нас, разработва методиките и съдържанието на нова школа по математика, изгражда Училище за учители. Но все повече са примерите от образованието и когнитивистиката, които показват, че ако получават подходящите инструкции, децата могат да развият способности дори в области, в които не са проявявали определени заложби или интерес.

[products ids=“237975″]
[products ids=“237973″]

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации