Защо са важни добрите обноски при децата?

Добрите обноски ни помагат да общуваме по-добре помежду си и да бъдем успешни личности“. Това са думи на Невена Басарова-Дичева, управител на Първа детска академия за добри обноски. По образование -юрист, по призвание -ентусиаст, тя определя себе си като човек, който търси красивото в живота. Ще имате удоволствието да я видите на предстоящата на 27 и 28 февруари Академия за родители в България Мол, където ще говори по темата как да формираме добри обноски у децата.

Nevena BasarovaГоспожо Басарова,  защо решихте да основете Първа детска академия за добри обноски?

В момента имам чувството, че цял живот досега съм работила в тази посока. Създадох Академията  след дълги години професионална подготовка – курсове за личностно развитие и себепознание, обучения и тренинги за управление на стреса, и разбира се, маниери на поведение. А самата идея възникна спонтанно, включително и покрай сина ми Александър, който скоро навърши 7 години и дадох всичко от себе си, за да не му „липсват първите седем”.

Защо е важна за Вас темата за добрите обноски?

Темата за добрите обноски всъщност е важна за всички – защото разбирателството, добрата комуникация и добрият стил отварят широко вратите пред нови възможности. И за изява на личността, и за вяра в собствените му способности. Има ситуации, в които отличната диплома от университета и свободното владеене на чужди езици съвсем не са достатъчни, за да постигнеш желаните позиции в кариерата и успехи в живота. Уменията да представиш себе си по най-добрия начин, да създадеш доверие в отсрещната страна е неизменна част от успеха. И да, важен компонент на това са добрите обноски и според мен те трябва да се учат още от детска възраст.

Кои са важните обноски, върху които се фокусирате в Академията? Защо поставяте акцента върху тях?

Със сигурност добрите обноски не са свързани само с поведение на маса или на публични места, те предполагат и много други по-съществени умения. Най-важните сред тях са да уважаваш другите хора и тяхното лично пространство. Това означава да умееш да бъдеш любезен, като в същото време отстояваш себе си и своите позиции. Смятам, че преди да бъдем дами и кавалери, ние сме преди всичко личности. Може би именно там е и фокусът на обученията в Академията за добри обноски. Разбира се, имаме занятия и за поведение на маса, на публични места и други. Тази година искаме да засадим и дръвчета в парка.

С деца на каква възраст работите?

Децата, които посещават академията, са на възраст между 4-5 и 10 години. Те са разпределени в две групи по възраст, а самото обучение се провежда на две нива. Смятам, че това е добър начин да се осигури индивидуален подход, който е изключително необходим при работата с деца, особено когато става въпрос за добри обноски.

Започвате с деца на 4-5 години. Защо на тази възраст?

Защото това е възрастта, когато тези умения е добре да започнат да се формират, при това осъзнато. Разбира се, и тук ролята на родителите е значителна – да дадат възможност на детето, от една страна, да бъде себе си, а от друга, да се съобразяват с това, което наричаме правила за добро поведение.

Върху какво да се фокусират родителите на децата между 3-5 години, за да създадат добра основа за изграждане на добри обноски у децата си?

Най-вече върху игрите. Те развиват познанията, комуникационните умения, интеракцията с родителите и с останалите деца, всичко това, което ги социализира и създава предпоставките да бъдат успешни в живота. И доколкото е възможно, да научат децата да зачитат личното пространство на останалите. Разбира се, нужно е и търпение.

Как протичат заниманията в Академията?

Забавно и поучително. Добрите обноски са донякъде абстракция, затова включваме, както обяснения, така и много игри, демонстрации и други интерактивни занимания. От една страна, насърчаваме увереността на децата в познанията и уменията, както и правилната преценка  как е редно да се постъпва в определени ситуации. От друга – учим се как да ходим изправени, обясняваме за междукултурните различия, правим пица и суши, говорим за силата и значението на думите, рисуваме, поздравяваме се, акцентираме върху важността на искрената усмивка в живота на всеки човек.

Ще споделите ли с нас игра, която родителите може да приложат у дома, за развитие на добри обноски?

Част от добрите обноски безспорно е да уважаваш и зачиташ времето на  другите. Затова е важно да сме винаги навреме за среща. Но пък не е никак лесно да обясниш на дете понятията за точност и време. Имаме игра, която разиграваме в два варианта – навреме и закъснели. Става дума за изкарване на пролетната ваканция в Дисниленд. Отиваме на летище навреме и намираме нови приятели там, които ще са в същия хотел, има радост и положително настроение, а в другия, понеже не сме се организирани добре с времето и закъсняваме, изпускаме самолета, по пътя таксито го глобяват за превишена скорост, има скандали на опашката пред гишето на летището и в крайна сметка не успяваме да заминем на така желаната ваканция.

Как да си оправим стаята и как да помогнем за слагането на масата, за да зарадваме мама, как да помагаме с тежки чанти или отваряне на врати… с подобни игри децата много се забавляват и трайно запомнят наученото.

Пълната програма на Академия за родители може да видите тукСъбитието, лекциите и работилниците са напълно безплатни, необходима е само регистрация. Заповядайте на 27 и 28 февруари 2016г. в България мол!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации