За водата, играта и чистотата според метода Монтесори

За водата, играта и чистотата според метода Монтесори

Едни от най-важните умения, които детето трябва да придобие, е да полага грижи за личната си хигиена. Научете го да как да си мие ръцете, зъбите. Позволете му да придобие увереност в уменията си. Внимателно наблюдавайте детето си и моделирайте пространството, така че да може да се използва безопасно.

Въртене на кранчетата
Поставете степенка пред мивката, за да може детето да достигне лесно кранчетата за водата. Окачете малка кърпа до мивката, за да бъде бърсането на ръце част от последователността. Покажете на детето как да отваря кранчето и му обяснете, че не бива да оставя водата да тече в мивката. Покажете кой кран е за топлата и кой за студената вода. Обяснете: „Това е кранчето за студената вода.“ Направете същото с топлата. „Това кранче отваря топлата вода. Внимавай, водата може да е много гореща и да се опариш.“

След това, внимателно завъртете кранчето на студената вода, като не го отваряте изцяло и накрая го затворете. Насърчете детето да направи същото. Ако завърти кранчето твърде бързо, кажете му „Внимавай да не го завърташ много, иначе цялата баня ще се опръска с вода.“ Кажете му да повтори. Не се изненадвайте ако не успее от първия път, целта на урока е да научите детето да регулира водата в мивката. Повтаряйте урока, толкова пъти, колкото е нужно.

Щом веднъж детето се научи да се справя със студената вода, преминете към топлата по същия начин. Обяснете за смесването на водата: „Ако завъртиш и двете кранчета, студената и топлата вода се смесват и така водата е топличка, без да пари.“ Покажете на детето как да използва пръстите си, за да направлява крановете. След всичко това, научете детето да прави това с двете ръце, по една ръка върху всеки кран и готово! Не се изненадвайте ако детето иска да повтаря действията.

Да си мием ръцете
Веднъж щом детето е усвоило как да си служи с кранчетата на мивката, обяснете, че ръцете се мият със сапун и топла вода. Следва търкане и плакнене, което кара микробите да се „разбягат“ от ръцете, с които докосваме очите, носа и устата си. Едно от най-ефикасните средства за предотвратяване на инфекции, на което можете да научите детето, когато си мие ръцете, е да му кажете да си държи ръцете под струята на водата, докато на тях има сапун.

Да си измием зъбите
Щом детето ви се научи да използва мивката, идва ред на миенето на зъби. Единственото, от което има нужда е малка четка за зъби, паста за зъби с хубав вкус, огледало и малко напътствия. В някой момент можете да се консултирате със зъболекаря си относно подходяща четка за зъби и най-добрият начин на миене, за да покажете после на детето си и да го научите. Изградете навика зъбите да се мият след всяко хранене и не забравяйте да обясните защо е важно да се мият зъбите.

Водата – голямо забавление
Децата обожават да си играят с вода. Предвидете място за игра с вода, което да е безопасно за детето. Използвайте мивка, леген, корито, надуваемо басейнче, което се използва лесно. Поставете няколко основни правила, чрез които да избегнете конфликти или използването на неподходящи предмети – жици, кабели или друго, което може да е рисково за детето. Вместо това дайте на детето забавни и подходящи играчки – корабче, патенце, пластмасови рибки.

Откъс от книгата „Как да отгледаме очарователно дете – Методът Монтесори“ на Тим Селдин.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации