За животните

За животните

Това май ще е любимата серия предавания, която създаваме, заедно с младите учени на Музейко: „За животните и техните суперсили“. В студиото компанията е голяма и шумна. Начело е Илиян Манойлов, а на опашката е неговият охлюв Бисер.

Защо избра да се знимаваш с научна работа именно в областта на микробиологията и имунологията?
Аз съм имунолог, което е различно от микробиолог. Микробиологията е една от науките, които използвам в работата си. Имунологията е наука за имунната система, как организмът ни се защитава от вредните агенти (най-общо). Започнах с имунологията случайно – попаднах в една лаборатория, с хубави хора, където ми беше обяснено по интересен начин.

Как би обяснил на децата що е то микробиология?
Микробиологията е наука за микроорганизмите, (които не се виждат с просто око). Това е най-общото обяснение. Имунологията е подобна на приказка за полицаи, престъпници и това как едните се опитват да избягат (всеки път по различни начини), а другите научават нови и нови неща, (за да ги уловят).

Кой беше първият ти домашен любимец?
Трябва да е било куче. Но обичах зайците на вуйчо ми и кокошките на баба и дядо.

А сега да попитаме и за децата! Какво ти носи работата с деца?
Носи ми разнообразие и движение – децата знаят понякога повече и питат неща, които са вън от логиката на големите. Това е умение, което възрастните губим с годините.

Защо децата толкова много обичат животните?
Защото са много разнообразни. Хората малко или много си приличаме. Видовете животни се различават коренно едни от други (слон от кит и от орел), което е идеално за децата. Колкото по-шарено, толкова по-весело. Виждали сме как малки деца се катерят върху големи кучета и ги дърпат за ушите.

Каква е причината животните да са токова търпеливи, когато с тях „играят“ деца?
Животните имат усет за децата. Поне така мисля. И те обичат децата. Сигурно големите гледаме твърде заплашително.

Защо е важно за децата да общуват с животните?
Не знам дали е важно. По-скоро общуването с животни ги учи на отговорност и да спазват определени граници (кое може или не). Животните са първосигнални – прекрачиш ли определена територия го разбираш ясно.

Кой е идеалният домашен любимец за едно дете?
Хората казват куче, но аз гледам охлюв и костенурка. Няма лош домашен любимец, има лош стопанин.

 

Източник: Радио Фемили

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации