За играта на криеница…

За играта на криеница…

Криеница, жмичка или както ѝ казвате … За много хора играта на криеница е просто детска игра, но всъщност тя е от голямо значение за децата. Тази игра е многофункционална и междукултурна. Няма дете, което от най-ранна възраст да не харесва да играе на „Ку-ку“ или на това мама да се крие зад одеялото или ръцете си.  Това всъщност е един от най-популярните начини да накараме бебето да се усмихне, когато види как се скриваме и се показваме отново. В тази игра обаче има много смисъл. Тя е много полезна за развитието още от бебешка възраст.

Можете да започнете да я играете още когато бебето Ви е на 6 месеца. Тогава бебетата ѝ се наслаждават най-вече, защото виждат усмихнато Ви лице и защото бебето обожава всяка интеракция с родителите си! Но освен това, криеницата помага на детето да узнае за постоянството на предметите, за това че те съществуват, дори когато то вече не ги вижда. След деветия месец, Вашето бебе ще започне да разпознава откъде ще се покажете. Прогнозирането е голямо събитие в детското развитие – то показва, че детето започва да разбира причинно-следствени връзки.  Сега то се смее, защото вече е научило ходовете Ви и е доволно, че ги е предвидило.  След първата годинка, тази игра вече става двупосочна – и детето започва да скрива лицето си с ръце или предмети.

Търсенето на предмети и хора подпомага децата да използват въображението си и им помага да развият умения за решаване на проблеми и загадки.  С времето децата се учат да измислят най-доброто място за криене на предмети или дори на себе си. Тази на пръв поглед простичка игра учи за базови познания като големи или как може малък предмет да се побере в голям. Както всяка игра и тази учи децата на различни социални умения като спазване на ред, изчакване, спазване на правила, справяне с конфликтни ситуации.  Към всичко това може да добавим и факта, че тази игра е преди всичко двигателна и децата развиват и двигателните си умения през нея – ловкост, баланс, координация.

Всъщност играта на криеница е една от най-развиващите и интерактивни игри, които можете да играете с децата си. Тя може да се играе по много и различни начини.  Ако нямате достатъчно пространство да се криете с детето, можете да криете различни предмети из къщи. А защо не и да давате ориентири с „топло“ и „студено“.

Не забравяйте, че всяко взаимодействие с Вашето дете е много ценно! Особено в най- ранна детска възраст Вие сте любимата играчка на Вашето дете.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации