За ползите от бебеносенето, интервю с основателката на „Слинготека“ Христина Лисник

За ползите от бебеносенето, интервю с основателката на „Слинготека“ Христина Лисник

Тя се казва Христина Лисник и е създател на „Слинготека“ или казано иначе – библиотека за ергономични носилки за бебета. Христина е на 32 години, омъжена е и е майка на 2 прекрасни дъщери – Габриела на 4г10м и Марина на 1г9м. Споделя, че обожава бебеносенето и да е близо до децата си. „Носих голямата си дъщеря, нося и малката от нейното раждане. Желанието да споделя тази любов с все повече и повече майки, породи и идеята за „Слинготека“, чието осъществяване бе моя сбъдната мечта.“

Христина, каква е ползата от бебеносенето?

Под термина “бебеносене” се разбира носенето на бебето в слинг, ергономична раница или друга подходяща носилка плътно до тялото на майката или друг възрастен. Ергономичните носилки поддържат оптимално бебешкото тяло.
Бебеносенето наподобява носенето в утробата, предоставяйки комфорт, топлина и сигурност.

Бебеносенето носи много ползи, както за бебето така и за този, който го носи. Човешките бебета се раждат безпомощни, те не биха могли да оцелеят сами и имат постоянна нужда от майките си. Контактният плач е характерна тяхна черта. Те не могат да се придвижат сами в пространството, а движенията им са силно ограничени. За тях е изключително важен контакта – физически и визуален. Носенето на бебето въздейства по позитивен начин върху развитието му, защото детето чувства топлината на майката/бащата, чувства сърдечния й/му ритъм и усеща аромата им, чува гласа им. Гушнато бебето се чувства сигурно. Освен това, носените бебета плачат по-малко и са по-спокойни. Изследванията показват, че бебета като цяло плачат 43% по-малко, а във вечерните часове плачът намалява над 50%.

Носените бебета и научават повече – тъй като са по-спокойни и плачат по-малко, наблюдават и изучават света около тях. Улеснява се и социализацията на бебето, защото може да участва активно в живота на този, който го носи.

Носенето стимулира нервната система чрез допир, обоняние, движение и дава повече възможности за изграждане на причинно-следствени връзки.

Носените бебета се справят по-добре със собствената си терморегулация. Дишането и сърдечния им ритъм са по-стабилни. Наблюдава се по-добро развитие на опорно-двигателната система и на вестибуларния апарат. Успокояна симптомите при бебетата с рефлукс, тъй като се получава постоянен масаж на стомахчето.

Правилното носене на бебето в слинг е чудесна профилактика против луксация на тазобедрените стави на бебето поради специфичната поза в която се поставя бебето – така наречената поза „жабче“. При вече настъпили луксации е възможно носенето в слинг да е част от терапията за възстановяване на ставите.

Когато майката носи бебето си тя по-лесно и бързо може да откликне на нуждите на бебето си за кърмене. Благоприятно въздействие върху притока на кърма посредством отделянето на окситоцин.

Какви са ползите за майката?

С бебето до сърцето, жената може спокойно да извършва ежедневните си задачи, без да се налага да избира между тях и детето си. Ръцете й са свободни. Бебеносенето дава и повече възможности за социален живот и почивка – жените, чиито бебета плачат рядко, имат възможност да си почиват повече и са по-склонни да имат активен социален живот. Подпомага и грижата за по-големите деца в семейството. Една голяма полза е улесненото придвижване,  правейки достъпни местата, които са непроходими за колички.

От каква възраст на бебето може да започнем бебеносенето? 

Бебеносенето може да започне от самото раждане. Важно е да се избере подходяща за възрастта ергономична носилка. Например, кенгурувата майчина грижа е терапевтична разновидност на носенето на бебето в слинг при бебета родени преждевременно, с ниско тегло за гестационната възраст или с определени здравословни проблеми. Характерна особеност на този тип бебеносене е непосредственият контакт кожа-до-кожа.

Какви видове слингове има и как да изберем кой е подходящият за нас? 

Най-важното при избора на ергономична носилка е възрастта на бебето. Трябва да се избере такава носилка, която да е най-подходяща за съответния период. За всяка възрастова категория има различни опции.
Най-добре е да се избере нещо, което е подходящо точно за този момент, отколкото нещо, което би могло да се използва по-дълго. Тенденцията да се купува една единствена ергономична носилка с цел да се използва дълъг период от време е голяма, но трябва да се обърне внимание, че всеки продукт има плюсове и минуси, в зависимост от възрастта на детето.

Ето и някои насоки:

За новородено

За този период най-подходящи са тъкан слинг шал, еластичен слинг шал и слинг с халки. Те осигуряват необходимата опора на крехкото телце. Тъканият слинг разпределя различно тежестта в зависимост от това как е вързан, може да се носи отпред и на гръб, дава добра опора на гръбчето, главата и таза. Еластичният слинг може да се използва до 8 килограма, дава отлично разпределение на тежестта на двете рамена, талия и хълбок, но е твърде топъл за лятно време.

При избора на носилка за новороденото трябва да имате предвид следното:

Добра опора на главата. Тъй като новородените не могат сами да си държат главата, много е важно да имат опора на врата. Не трябва да се обездвижва, а нежно да се поддържа, обикновено отстрани или в долната част на главата. Но трябва много да се внимава бебето да се постави така, че брадичката да не опира в гърдичките му, понеже това може да доведе до спиране на притока на кислород и дишането му да бъде затруднено.

Поддържане на гърба. Новородените имат нужда от поддръжка по цялата дължина на гърба, за да се запази естествената C-образна форма на гръбнака.

Поддържане на таза и крачетата. Естествената позиция на бебето е, така наречената, поза „жабче“ с отдалечени едно от друго крачета и с коленца по-високо от дупето. Подходящата ергономична носилка поддържа тази форма, дава опора на целите бедра до сгъвката на колената.

 

За бебета над 1 месец

В тази възрастова група можем да добавим, освен описаните по-горе, още един вид ергономична носилка:
Мех Дай носилка с регулиране на платката. Тя е лесна за слагане и наподобява ергономичните раници.

За деца над 3-4 месеца

Щом бебето започне да си държи стабилно главата, имате още една опция, а именно ергономична раница с оразмеряваща се платка на ширина и височина. Такива са: Isara, Baby Monkey, Tula Free to Grow, Ergobaby Adapt, Hana Bbay, Kaya Eywa, Bimbi, Huggy Berry, Lenny Up, Buzzidil, Kokadi. Те са лесни за слагане и сваляне, заради закопчаването с катарами. Могат да се използват за деца над 62см. И все пак слингът е най-оптималната носилка за първите 6 месеца

За деца на 6 месеца

Ергономичните раници Standart и онбухимо са предпочитани от много родители, понеже са лесни за поставяне и нагласяне. Има голямо разнообразие от марки и модели. Има раници от слингов плат и такива, които са от памук. Препоръчват се за деца над 7кг и над 68см. Може да се носи както отпред, така и на гръб.

Онбухимо носилките са малко по-специфични, понеже са без колан, носят се на гръб и трябва да се намери, така наречената sweet spot за максимален комфорт. Ринг слингът е добър избор за деца, които много обичат да стоят на хълбок или за бърза разходка. Тъканият слинг е подходящ и за по-големи деца, но с натежаването на детето се препоръчва по-плътен слинг с цел да поддържа оптимално теглото на детето.

За деца, които вече са проходили, се препоръва ергономична раница размер Toddler. Тя е предназначена за деца над 18 месеца и може да се носи отпред и на гръб. Лесна е за слагане и нагласяне. Друг вариант е Тодлър Онбухимо, както и тъканият слинг с подходящо многопластово връзване.

Каква е Вашата препоръка за избора между слинг и раница за носене на бебе?

Раниците са за бебета на възраст над 3,5-4-месечна възраст и ръст над 62см. За новородени бебета оптимални носилки са еластичен слинг шал, тъкан слинг шал и слинг с халки.

Провеждате консултации за носене. Какво се случва по време на консултациите? 

По време на консултациите първо обяснявам на младите родители принципите на правилното ергономично носене и ползите от него. Разказвам им за видовете носилки , за разликата между тях и им помагам в избора на такава, водейки се от възрастта и физическото състояние на детето. Стремя се да отговоря и на всички техни въпроси.

Как е организирана Вашата слинготека?

Слинготека“ е библиотека за ергономични носилки, където могат да се пробват и наемат различни видове и марки ергономични носилки. Системно се организират бебеносещи срещи, които са със свободен достъп и са безплатни. Отделно се организират и тематични уъркшопи. Всекидневно имам индивидуални консултации, които се провеждат, след предварителна уговорка за ден и час, в шоурума на Слинготека на ул. „Хан Омуртаг“ N 2.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации