За послушанието и други средновековни термини

За послушанието и други средновековни термини

На една детска площадка, майка се опитва да научи детето си възпитано да поиска топката от друго дете. Думите ѝ бяха: „Помоли се! Помоли се! Помоли се, да ти я дадат!

Баба идва на гости при внучето и първо пита: „Ти послушен ли беше?

Използваме тези изрази автоматично и повечето хора имат позитивно отношение към тях, но едва ли са се замисляли за произхода им и как те рефлектират в съвременността ни. Полушанието и молитвата определено са религиозни термини, здраво закотвени в съзнанието ни от столетия. И също толкова отдавна се свързват с правилното възпитание на децата и е трудно да забележим, че в съвремието изпращат грешни послания.

Послушанието и молитвата са термини, които виреят добре в неравностойни взаимоотношения. Единият – в случая детето- стои по-ниско и от него се очаква подчинение , а другият –родителят стои по-високо и за него се приема, че е абсолютно нормално да определя правилата и условията, при които да вирее по-нисшестоящия. Оттук следват и други постулати:

– не се противоречи на родител;

– възрастните трябва да се уважават;

– възрастните трябва да се слушат;

-родителят знае най-добре какво е добре за детето и т.н.

Посланието е ясно –  детето няма право на мнение, няма право на позиция, чувства и т.н. То трябва само да следва, да се подчинява и да изпитва страхопочитание. Крайният резултат от такова възпитание са деца със счупена воля, които често нямат съпротивителни сили към псевдоавторитети, които изискват подчинение;  деца без самочувствие и без стратегии за справяне в един доста динамичен свят с неустановени ценности; деца, които са беззащитни и неумели в това да се самоутвърждават и защитават и често са или пасивни или агресивни, но и в двата случая незнаещи как да се справят със ситуациите, които ги връхлитат.

Ние от Детето играе вярваме, че съвремието изисква друг контекст на възпитанието, а именно партньорството. Родителят е партньор на детето си в процеса на неговото израстване. Това означава да приема, че детето има мисли, чувства, мнения, позиции от първия ден на раждането си, които са също толкова важни колкото и тези на родителя. Да сте партньори означава да се опознавате взаимно, да се уважавате като личности и да търсите взамноизгодни решения.

Затова възпитанието в послушание трябва да се превърне в изграждане на умение за съобразяване с хората и правилата, възпитание в стратегии за самоутвърждаване при зачитане правата на другите.

Моленето трябва се превърне в умение за вежливо искане на нещата, към които се стремим, уважавайки интересите на другите. Забраната да се противоречи на възрастния – да се замени с умението да водим диалог и аргументиран спор, в който открито и ясно заявяваме мнението си, при отчитане на позициите на другата страна. Налагането на решения от страна на родителитеда отстъпи място на стимулиране на умението за поставяне на цели, планиране, умението за избор и носене на отговорност за последиците.

Ако успеем в това, ще сме спокойни, че децата ни ще имат усещане за собствена стойност, ще са самоуверени и със самочувствие. Ще знаем, че сме ги въоръжили с умения да се справят адекватно във всякакви ситуации.

1 Коментар

 • Публикувано 31.01.2019
  Avatar

  Fe

  Има огромна разлика между молитва и молба. Вярно, коренът е един и същ, но няма нищо религиозно или изостанало във фразата „моля“. „Да помолиш“ имплицира някакво неравенство (между имащ и нямащ в случая), но това не е унизително само по себе си. Разбира се, всичко много зависи от начина по който се използват тези думи и в този смисъл съм напълно съгласна с основния пункт в текста.

  В този ред на мисли коренът на „послушен“ също не е религиозен, макар че употребата определено се отишла към негативен (за независимия дух) смисъл. Примерно: „Добре, че те послушах“ НО „покорство и послушание“.

  Та мисълта ми е, нека борим средновековното мислене и порядки с всички сили. Езикът и думите не са виновни, а само показателни – и значенията им се изменят през годините според хората.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации