За семенцата, от които избуяват интересите

За семенцата, от които избуяват интересите

Вероятно сте си задавали въпроса как да създадете интереси у детето си, например към четенето, хубавата музика, изкуството, спорта. Дали да настояваме и изискваме детето да се занимава с важна според нас дейност или да следваме неговите предпочитания?

Какво означава интерес?

Интересът е любопитство да учиш, да откриваш, ангажираност към идеи, дейности и ценности продължително във времето. Интересите ни тласкат към новото, различното, пораждат желание да излезем от зоната си на комфорт, но също така ни помагат да правим избор и да преценяваме какво е добро за нас и какво не.

Най-лесният начин да създадем интерес е като създадем среда, в която детето от най-ранна възраст придобива различен стойностен опит.

Факт е, че родителите са първите и най-важни учители на детето и от нас зависи да създадем такава среда, която стимулира естественото учене и опознаване на света. Важно да е предложим на децата си различни преживявания и да го направим с много настроение, игра, с много подкрепа и окуражаване. Личният пример също е от значение – Вашето поведение, Вашите навици, Вашето отношение дава информация на детето какво е ценно и правилно и какво не. Когато детето вижда и се докосва до това в ежедневието си, то неусетно формира интерес, вкус и изгражда ценности.

Не натрапвайте интересите си, дайте възможност на детето да избира. Ако хобито Ви е дърводелството, покажете му го, разкажете му какво Ви пали, какво Ви носи удоволствие, но му покажете и ред други възможности, за да избере свое хоби. Вие може да харесвате рок музика и да искате и детето Ви да ѝ стане фен, но по-важно е да го запознаете с различни стилове: класическа и народна музика, мелодичен джаз, детски песнички и да се съобразите с неговите предпочитания.

Нека детето да е в центъра.  Създавайте среда с разнообразни стимули и наблюдавайте детето си. Някои занимания и игри ще му харесат, други – не. Когато се съобразите с интересите му, е много по-лесно да въвеждате нови умения и нови знания и да усложнявате задачите, които решава, защото детето ще е естествено любопитно и мотивирано да опита новото.

Ако нещо не му харесва, дори да Ви се струва важно, като четенето например, не го насилвайте, а прекъснете тази дейност. Изчакайте няколко седмици и опитайте отново. Често се случва при децата до 2-3 години, нещо което не е предизвикало интерес до момента, след време да стане любима дейност. Имайте търпение и подхождайте творчески, за да измислите начин как да привлечете любопитството на детето. Може да използвате куклите. Често децата не реагират на покани от страна на родителя, но охотно се отзовават, ако ги е помолила куклата. Давайте възможност и за повече самостоятелни действия – например, достъпна лавица с книжки, които детето може да разглежда, когато пожелае. Опитайте се да свържете нежеланата от детето дейност с позитивни преживявания, които детето харесва, за да го мотивирате да опита.

Говорете с децата си. Интересувайте се от техните предпочитания и интереси. Когато даваме възможност на децата да изразяват мнението и чувствата си, им показваме, че ги ценим и че ги зачитаме, учим ги да се самоутвърждават и да правят избор. Ако слушаме детето си, ще знаем как да го мотивираме и как да го подкрепяме и ще ни е по-лесно да го насочим към значими и стойностни занимания.

Фокусирайте се върху процеса, а не върху резултата. Радостта от играта/заниманието е в процеса, а не толкова в крайния резултат.  Важното е детето да се чувства спокойно, че може да прави многократни опити, та било то и неуспешни. Подкрепяйте детето, окуражавайте го. Колкото повече позитивни емоции, изпитва, толкова по-естествено ще изгражда интерес към определена дейност, ще е спокойно и любитно към нови преживявания. Ако детето има страх от грешка, ако към него има нереалистични изисквания за перфектност и непременно добър резултат, със сигурност няма как да събудите интерес, а по-скоро отвращение.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации