Зима е! Да поиграем навън!

Зима е! Да поиграем навън!

Дългоочакваният сняг вече е факт за радост на децата. Колкото и да е студено, сега е времето да се забавлявате навън като се спускате с шейни, правите снежни човеци или пеперуди или просто се замеряте с топки. Децата едва ли ще имат нужда от подканване, за да влязат в зимната приказка, но винаги има място за творчество и нови идеи за игра в снега.

Иглу

Дори да нямате двор, намерете място, където да построите свое малко иглу. Трябва Ви само лопата,  с която да си помогнете при оформянето на снега. Стимулирайте по-големите деца да участват в строенето. За детето ще е интересно да види как изглежда къща от сняг отвътре.

Може да използвате повода, за да разкажете за ескимосите, наричани още „снежни хора“. Обяснете им, че те живеят в такива къщи от сняг, покажете им как ловят риба в леда, разкажете им как се придвижват с кучешки впрягове. Ще им интересно да разберат, че ескимосите вместо целувка, потъркват носовете си.

Когато се върнете вкъщи, може да предложите на детето да направи иглу от блокчета пластелин или кубчета от захар и около него да подредите фигурки на животни, които се срещат в далечния север (продават се в детските магазини). Може да предложите на детето да направи апликация на костюм на ескимос. Примерна картинка за апликацията може да изтеглите оттук. Тези занимания са подходящи за деца над 3 години.

Снежни топки в атака

Ако Ви е омръзнало да се целите със снежни топки един друг, то поставете нови цели на децата:

  • очертайте кръг  или издълбайте дупка в снега и нека детето се опита да вкара всички топки в него от определено разстояние. Постепенно отдалечавайте точката, от която се стреля;
  • сложете мишена на някое дърво и стреляйте към нея;
  • играйте на снежен бейзбол като хвърляте топка към детето, а то трябва да се опита да я удари с пръчка, хилка за тенис на маса или мухобойка;
  • направете много снежни топки и поканете детето да направите различни скулптурки в снега: стоножка, мече, пирамида, костенурка или каквото Ви душа иска;
  • използвайте снежните топки, за да упражните броенето или да изпишете цифри или букви в снега.

Ледено изкуство

Подгответе си от къщи пулверизатори с цветна боя (например чай или с разредена кулинарна боя)Навън оставете децата да творят свободно върху снега.

Да се твори може и на топло, а резултатът да е ледено съвършенство. Дайте на детето плосък съд и различни материали – камъчета, клонки, шишарки. Нека ги подреди, както иска, а накрая да залее инсталацията с вода. Изнесете съда навън и вижте резултата на следващия ден – красиво ледено артистично пано.

Търсене на съкровища

Набавете си различни интересни предмети за изследване шишарка, цветно кубче лед, фигурка на бяла мечка, тюлен, пингвин, кит и т.н. Заровете ги в снега и очертайте мястото. Въоръжете малкия изследовател с лопата и го оставате да открие всички предмети.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации