Играе ли бебето, когато хвърля, събаря, изсипва…?

Играе ли бебето, когато хвърля, събаря, изсипва…?

Вие строите кула, а бебето се забавлява да я събаря.  Вие вадите книжка за четене, а бебето с удоволствия я дъвче и къса. Изпитва търпението Ви да му/ѝ подавате предмети и играчки, които непрекъснато хвърля на земята. Попадне ли му бутилка с вода, задължително ще я излее. Изсипва кутиите, в които прибирате играчките, дърпа салфетките от опаковките, разхвърля прането Ви и какви ли не още „бели“.

Игра ли е това и изобщо защо бебета правят така?

Макар на пръв поглед да изглежда, че бебетата предпочитат хаоса, всъщност тези забавления са истинска игра, с която бебета учат за света около тях. На този етап за бебето е трудно да строи къща, кула или мост. Но може да участва в играта като бута, това което Вие издигате за него. Освен това, то така се упражнява да координира окото и ръката си, развива фината и грубата си моторика, учи за емоциите и реакциите на хората, посредством Вашите собствени реакции. Може да не Ви се иска да къса книжките и да изважда съдържанието на шкафовете, но бебето изследва редица причинно-следствени връзки, които ще му помогнат за бъдещото развитие. Може и да Ви е неприятно непрекъснато да се навеждате, за да му дадете хвърлената за пореден път играчка, но така то се учи да я търси с очи къде отива, развива фината и грубата моторика, както и това, че ако нещо не ти е пред очите, то не означава, че не съществува. Освен всичко друго, това е начин да общува с Вас. Тази игра му помага да се утвърди като самостоятелна личност, защото разбира, че може да има въздействие върху хората и предметите около себе си.

Какво да правите?

Бъдете спокойни и търпеливи. Няма смисъл да се сърдите на малките бели на бебето, по-скоро покажете ентусиазъм. Бъдете позитивни и му дайте пространство да проучва и изследва средата, Вашите реакции и собствените си чувства и преживявания, следвайки своя собствен темп и импулси. Вашата задача е да му осигурите сигурна и безопасна зона, в която то може да манипулира с различни подходящи за него предмети и да действа самостоятелно, без да се нарани и в същото време, без да подлага на риск скъпи за Вас неща. Опитайте се да видите света през очите на бебето – това много ще Ви помогне да вземете решение как и какво да промените в средата.

Предлагайте на детето разнообразни стимули, за да му осигурите разнообразни сензорни усещания. Примерно на децата над 6 месеца може да дадете да играят с бивачно фолио или да късат стари списания. На децата на 7 месеца може да предложите да рисуват с храна. На 10 месечните може да дадете да играят като отлепят и залепят лента с велкро или пък да рисуват с вода.

Бъдете до детето си и се забавлявайте!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации