Играчки, изваяни с ръце и сърце, интервю с основателката на „Пирон кидс“ Деница Кръпова

Играчки, изваяни с ръце и сърце, интервю с основателката на „Пирон кидс“ Деница Кръпова

„Пирон кидс“  е български производител на играчки, но необикновен. Всяка играчка е създадена от сърце и с ръцете на самата основателка Деница Кръпова. Всичко тръгва от раждането на първото ѝ дете и сериозно навлизане в науката за ранното детско развитие. 

Деница по образование е архитект. Има много хобита и казва за себе си, че е готова да се захване със всичко, което предизвиква любопитство ѝ да пробва и да се научи да го прави с ръцете си. „Така се научих да плета, да правя купи от царевична шума, да шия, да изработвам разни неща от дърво.“ Има съпруг и момчета – на 3 и половина и на 1 година. „Семейството ми е голямо и освен че работим заедно, много си помагаме. От известно време и съпругът ми се присъедини към „Пирон кидс“- на него също много му хареса да прави играчки.“-допълва тя.

Играчките на „Пирон кидс“ може да поръчате в магазина на Детето играе. Важно е да знаете, че тъй като са ръчно производство, изработката им може да отнеме около 10 дни.

Деница, как възникна идеята за Пирон кидс и да правите играчки? 

Когато се роди първото ни момче започнах да чета за ранното развитие, за възпитателните методи на Мария Монтесори, Рудолф Щайнер, руското семейство Лена и Борис Никитини, за метода на Глен Доман за научаване на всякакви неща още от бебе… Изчетох много книжки и много се вдъхнових.  Но  все не можех да намеря играчките, с които си представях, че ще си играе моето дете. За това започнах да ги правя сама, с машините от дърводелската работилница на баща ми, а после си набавих и мои машинки, по- подходящи за фина работа.

 

Каква концепция Ви води в производството на играчки? Каква трябва да е играта, според Вас?

Децата учат от всичко, което ги заобикаля, играта е учене за това как да живееш в света, който те заобикаля и как да си успешен в него. Играчките, според мен, трябва да помагат на децата да научават неща- различни форми и къде пасват, числата, цветовете. Играчките  трябва да са здрави и безопасни и не на последно място- красиви, защото всичко, което заобикаля малкия човек, определя начина, по който той или тя ще мислят, когато пораснат. Възрастта от раждането до 3 години, знаем, е много важна за целия  живот нататък. Всичко е свързано – когато стимулираме фината моторика – пръстчетата, ние, например, развиваме говора. Искаме да правим и играчки, които стимулират движението – детето което е силно физически и се движи свободно се развива много добре и ментално.

Какъв е процесът по създаване на една играчка в Пирон кидс?

Това е най- интересната за мен част от работата с играчките. Да направиш нова играчка е игра. Първо е идеята, тя отлежава няколко седмици или месеца, докато един спокоен ден решаваш да пробваш – рисуваш, режеш, шлайфаш, боядисваш. Понякога се получава страхотно, понякога трябва още да се помисли. Някои играчки така си остават- започнати, други се превръщат в успешен продукт. Областта е необятна и винаги има нови неща, за които да се сетиш.

С какво Вашите играчки се отличават?

Трябва да са забавни, да имат душа, да развиват въображението, способностите . Да може да се играе поне на няколко игри с тях. Например с морковите можем да научим цветовете, но можем да си сготвим и супа от моркови.

Коя от създадените от Вас играчки е любима на децата Ви? Какви наблюдения имате по време на играта?

Имаме две момченца , които за сега са с много различни интереси- големият е по- емоционален, малкият е по- спокоен.  Големият обича повече да се мята и да скача и любима играчка му е един трапец, който виси  от тавана в хола  и той се върти със страшна скорост на него. Другото му любимо нещо е светещата маса– измисляме заедно много разнообразни и развиващи игри. А малкият е още много малък, но умее да се съсредоточава, да улучва разни формички, играе си с игрите за подреждане,  а любимото му занимание в момента е да хвърля разни неща през терасата.

Как Вие избирате играчка за децата си? Какво е важно да се следи в избора според Вас?

Аз много не им избирам- каквото искам да имат, им го правя. Следя какви интереси проявяват и се старая да ги подхранвам с играчките и предметите, които се появяват вкъщи. Не е задължително децата да си играят с играчки. Те много хубаво си играят и с цедки, фунии, щипки, инструменти (безопасни). Много играчки (предимно коли) им се подаряват  и по празници. Затова и у нас е пълно с коли. Това, което ми прави впечатление е, че пластмасовите играчки много лесно се чупят и това озадачава децата – те не могат да разберат, че повече няма да имат тази играчка след като са я счупили. Освен това с такъв род играчки се създава много боклук. Има играчки, които не издържат дори един ден!

Според мен детето не бива да има много играчки, а малко, но смислени.

Играчките на Пирон кидс може да поръчате в магазина на Детето играе. Важно е да знаете, че тъй като са ръчно производство, изработката им може да отнеме около 10 дни.

Изпрати коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Подобни публикации