Играчки, изваяни с ръце и сърце, интервю с основателката на „Пирон кидс“ Деница Кръпова

Играчки, изваяни с ръце и сърце, интервю с основателката на „Пирон кидс“ Деница Кръпова

„Пирон кидс“  е български производител на играчки, но необикновен. Всяка играчка е създадена от сърце и с ръцете на самата основателка Деница Кръпова. Всичко тръгва от раждането на първото ѝ дете и сериозно навлизане в науката за ранното детско развитие. 

Деница по образование е архитект. Има много хобита и казва за себе си, че е готова да се захване със всичко, което предизвиква любопитство ѝ да пробва и да се научи да го прави с ръцете си. „Така се научих да плета, да правя купи от царевична шума, да шия, да изработвам разни неща от дърво.“ Има съпруг и момчета – на 3 и половина и на 1 година. „Семейството ми е голямо и освен че работим заедно, много си помагаме. От известно време и съпругът ми се присъедини към „Пирон кидс“- на него също много му хареса да прави играчки.“-допълва тя.

Играчките на „Пирон кидс“ може да поръчате в магазина на Детето играе. Важно е да знаете, че тъй като са ръчно производство, изработката им може да отнеме около 10 дни.

Деница, как възникна идеята за Пирон кидс и да правите играчки? 

Когато се роди първото ни момче започнах да чета за ранното развитие, за възпитателните методи на Мария Монтесори, Рудолф Щайнер, руското семейство Лена и Борис Никитини, за метода на Глен Доман за научаване на всякакви неща още от бебе… Изчетох много книжки и много се вдъхнових.  Но  все не можех да намеря играчките, с които си представях, че ще си играе моето дете. За това започнах да ги правя сама, с машините от дърводелската работилница на баща ми, а после си набавих и мои машинки, по- подходящи за фина работа.

 

Каква концепция Ви води в производството на играчки? Каква трябва да е играта, според Вас?

Децата учат от всичко, което ги заобикаля, играта е учене за това как да живееш в света, който те заобикаля и как да си успешен в него. Играчките, според мен, трябва да помагат на децата да научават неща- различни форми и къде пасват, числата, цветовете. Играчките  трябва да са здрави и безопасни и не на последно място- красиви, защото всичко, което заобикаля малкия човек, определя начина, по който той или тя ще мислят, когато пораснат. Възрастта от раждането до 3 години, знаем, е много важна за целия  живот нататък. Всичко е свързано – когато стимулираме фината моторика – пръстчетата, ние, например, развиваме говора. Искаме да правим и играчки, които стимулират движението – детето което е силно физически и се движи свободно се развива много добре и ментално.

Какъв е процесът по създаване на една играчка в Пирон кидс?

Това е най- интересната за мен част от работата с играчките. Да направиш нова играчка е игра. Първо е идеята, тя отлежава няколко седмици или месеца, докато един спокоен ден решаваш да пробваш – рисуваш, режеш, шлайфаш, боядисваш. Понякога се получава страхотно, понякога трябва още да се помисли. Някои играчки така си остават- започнати, други се превръщат в успешен продукт. Областта е необятна и винаги има нови неща, за които да се сетиш.

С какво Вашите играчки се отличават?

Трябва да са забавни, да имат душа, да развиват въображението, способностите . Да може да се играе поне на няколко игри с тях. Например с морковите можем да научим цветовете, но можем да си сготвим и супа от моркови.

Коя от създадените от Вас играчки е любима на децата Ви? Какви наблюдения имате по време на играта?

Имаме две момченца , които за сега са с много различни интереси- големият е по- емоционален, малкият е по- спокоен.  Големият обича повече да се мята и да скача и любима играчка му е един трапец, който виси  от тавана в хола  и той се върти със страшна скорост на него. Другото му любимо нещо е светещата маса– измисляме заедно много разнообразни и развиващи игри. А малкият е още много малък, но умее да се съсредоточава, да улучва разни формички, играе си с игрите за подреждане,  а любимото му занимание в момента е да хвърля разни неща през терасата.

Как Вие избирате играчка за децата си? Какво е важно да се следи в избора според Вас?

Аз много не им избирам- каквото искам да имат, им го правя. Следя какви интереси проявяват и се старая да ги подхранвам с играчките и предметите, които се появяват вкъщи. Не е задължително децата да си играят с играчки. Те много хубаво си играят и с цедки, фунии, щипки, инструменти (безопасни). Много играчки (предимно коли) им се подаряват  и по празници. Затова и у нас е пълно с коли. Това, което ми прави впечатление е, че пластмасовите играчки много лесно се чупят и това озадачава децата – те не могат да разберат, че повече няма да имат тази играчка след като са я счупили. Освен това с такъв род играчки се създава много боклук. Има играчки, които не издържат дори един ден!

Според мен детето не бива да има много играчки, а малко, но смислени.

Играчките на Пирон кидс може да поръчате в магазина на Детето играе. Важно е да знаете, че тъй като са ръчно производство, изработката им може да отнеме около 10 дни.

Изпрати коментар

Подобни публикации