Игра с дървени шпатули

Игра с дървени шпатули

На преглед при лекаря сигурно сте виждали дървените шпатули за гърло. Лесно откриваеми във всяка аптека, те не са само с медицинско предназначение. С много фантазия с този сравнително евтин материал може да предложите много игри и занимания на малчовците.

Ето как:

Пъхане в кутия

Всяка една кутия с капак ще Ви свърши работа. Изрежете отвор, през който да минават шпатулите – един тесен, за да се пъхат вертикално и друг дълъг, за да мое да се поставят хоризонтално. Играта е подходяща за деца на една година. Покажете им как да играят и ги оставете да се забавляват.

Рамка

IMG_5510

Това е лесен проект за децата над 3 години. Покажете им модел и ги приканете сами да направят рамка за снимка или картина от шпатулите и след това да я изрисуват. Децата много ще се зарадват, ако след това им предложите да рисуват върху съответващ на размера на рамката лист и накрая закачите всичко на стената.

Кутия

IMG_5512

С шпатулите за гърло може да предложите на детето да направи лесен инженерен проект – кутия. Подредете няколко шпатули една до друга. Може да ги слепите с напречна на тях шпатула или хартия. Започенете да редите останалите шпатули две по две една върху друга, докато получите желаната височина на кутията. По подобие на дъното, направете и капак. За детето може да е полезно да види модел на кутията, но ако има свои идеи, нека ги реализира. Предложете му да я декорира и да помисли за какво може да я използва.

Играта вероятно ще е интересна за деца над 3,5 години. Помагайте им, при нужда. По-малките е възможно лесно да изгубят търпение, тъй като трябва да се подредят доста шпатули за по-висока кутия. Може да ги включите да правят дъното или капака и да нарисуват кутията, когато е готова, за да поддържате интереса им.

Къща

Ето идея за още един инженерен проект. Направете основа от пластилин, дебела поне 2-3 см. Върху нея поканете детето да направи къща като набучва шпатулите в пластелина. Мотивирайте по-големите деца да помислят как да закрепят покрива, а по-малките включвайте според възможностите им. Предложете на детето да оформи от пластилина градинка, цветя и каквото още иска около къщата. Добавете и ограда от шпатули.

Апликация

Нарисувайте къща, дърво, ограда, кутия, кораб или каквото още решите. Достатъчно е да нарисувате само контура. Целта е детето да изпълни контура с шпатули и да ги нарисува след това. По-малките оставете да лепят според своите виждания, мотивирайте по-големите да са по-прецизни.

Ветрило

IMG_5516

Вероятно детето Ви ще е развълнувано да си направи само ветрило. Покажете му как се сгъва хартия на хармоника и го мотивирайте да опита да го направи и само. Помагайте на по-малките, ако има нужда. И да не е перфектно сгънато, това няма никакво значение. Разгънете сега хартията и я дайте на детето да я нарисува. Залепете готовото ветрило между две шпатули, предварително пробити в основата. Закрепете шпатулите с въженце. Ветрилото е готово.

Играта е подходяща за деца над 3,5 години, но може да опитате и с по-малки деца като ги вклювате според възможностите им.

Украса за кутия за моливи

Ако детето Ви обича да лепи, предложете му да облепите една консервна кутия с шпатули. Декорирайте с въжета по средата или в долния и горния край на кутия и ето, че имате нов моливник. Играта е подходяща за деца над 4 години. Може да опитате и с по-малките, но им помагайте, ако има нужда.

Геометрични комбинации

Снабдете се с велкро лента. В двата края на шпатулите залепете парченца от нея. Съобразете се да го направите така, че да е възможно слепване с останалите шпатули. Така приготвените шпатули са прекасен начин да конструирате заедно геометрични фигури. Може предварително да нарисувате квадрат, правоъгълник, триъгълник, трапец, звезда и т.н. и да мотивирате детето да се опита да ги конструира с помощта на шпатулите. Започнете с по-лесни фигури и покажете на детето какво се очаква от него. Ако му е интересно, усложнявайте постепенно проектите.

Вероятно е детето да опита и само да направи различни комбинации като подрежда шпатулите според своите виждания и идеи в свободна игра.

Играта е подходяща за деца над 3 години.

Пъзел

Изобретателни майки са открили начин да направят и свой собствен пъзел от шпатули. Подредете шпатулите една до друга. Върху тях залепете желаната картинка. Разрежете картинката между шпатулите. Разбъркайте и предложете на детето да подреди пъзела.

За по-малките, може да решите да нарежете картинката през две шпатули, за да е по-голямо изображението. За да не се огъва картинката и да е удобна за боравене от детето, от другата страна може да прикрепите с по-плътен картон.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации