Игрите, които помагат на децата да учат

Игрите, които помагат на децата да учат

Знаете ли, че КРИЕНИЦАТА може да помогне на много от днешните деца да се представят ПО-ДОБРЕ В УЧИЛИЩЕ, а ПЪЛЗЕНЕТО през тунел значително ПОДОБРЯВА ПИСАНЕТО.

Всички си спомняме как любимите ни детски игри на двора или пред блока са ни забавлявали, завързвали сме нови и сме заздравявали стари приятелства.

Знаем, че играта с приятели ни зарежда с положителна енергия, поддържа ни активни и в добра форма, развива въображението ни и ни помага да общуваме по приятелски начин с околните.

Днешните деца обаче все по-често избират компютъра и телевизора пред игрите с връстниците и родителите си, което води до липса на достатъчно движение и пълноценно използване на всички сетива. Резултатът често е нисък мускулен тонус, агресивно, свръх активно или, напротив, апатично поведение, проблеми с теглото, вниманието, общуването и, не на последно място, с ученето.

Но как обикновените игри и времето прекарано с приятели пред блока или в училищния двор биха подобрили способността за учене и общуване на съвременните ученици?
Повишена двигателна активност или повече игра на криеница?

Сигурно като всеки родител и учител и вие познавате дете с повишена двигателна активност и изразено нетърпение.

Как се държи то?

Импулсивно е, трудно се концентрира и задържа вниманието си, непрекъснато е в движение.

А сега си представете как се играе на криеница:

Оглеждаш се, преценяваш бързо къде да се скриеш, изтичваш безшумно до там, стоиш спокойно, колкото е необходимо, но едновременно с това си нащрек и следиш с поглед търсещия те. Веднага щом се наложи или видиш добра възможност, се втурваш да бягаш към мястото за броене.

Не бихте ли искали детето ви да се държи така и в час – да е спокойно, но концентрирано, да се ориентира бързо и да преценява кога и как да участва.

Да, играта на криеница помага точно за това – децата неусетно се научават да минават гладко, преднамерено, контролирано и адекватно от състояние на покой в състояние на активност като запазват концентрацията си.
Детето ви пише трудно? Значи е хубаво да попълзи…

Не сте очаквали този отговор, нали?

Но пълзенето (първо, на лакти, а после и на длани) помага за развитието на всички мускулни групи необходими по време на писане: започвайки от областта на раменете, лактите, китките и стигайки до дланите. Това дава възможност за по-стабилен захват и по-прецизни движения по време на писане.

В същото време пълзенето успокоява детето, помага за развитието на мускулите на корема и гърба, което му позволява да седи на чина спокойно продължително време, подобрява дишането, увеличава мускулния тонус, което влияе благоприятно на способността за концентриране на вниманието и като цяло помага за координацията на цялото тяло и подобрява връзката между двете полукълба на мозъка, което е ключово за развиване на уменията за четене и писане .

Всъщност ние можем да помогнем на децата да учат по-лесно и по-успешно като им даваме повече възможности за игра и пряк и пълноценен досег със заобикалящия ги свят.

Уменията необходими за съсредоточаване и учене са пряко зависими от правилното и навременно развитие на нервните пътища между сетивните рецептори и мозъка, което се случва най-интензивно в детска възраст. Времето прекарано в игри и включването на децата в ежедневни дейности у дома (като готвене, пазаруване, подреждане) или училище (почистване и украсяване на класната стая, поливане на цветя) допринасят за достатъчното стимулиране на сетивата ни:

  • зрение
  • слух
  • обоняние
  • вкус
  • усещане за допир
  • усещане за равновесие
  • усещане за движение на ставите и мускулите

Разбира се, нека не забравяме и една от най-хубавите страни на игрите – това, че ни правят търпеливи, спазващи правилата, правещи компромиси, забавляващи се заедно приятели. А приятелската атмосфера е най-подходяща за учене.

Източник: Център за приобщаващо образование

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации