Игри, вдъхновени от …ябълките

Игри, вдъхновени от …ябълките

Ябълките освен да се хрупат, вдъхновяват и за много игри. Ето някои предложения от нас:

Цветове с шарени ябълки

Ябълките може да са червени, зелени, жълти.. Изрежете 5 червени ябълки, 3 жълти, 2 зелени (може да играете и с истински ябълки). Разбъркайте ги и нека детето да ги сортира по цветове. Накрая пребройте колко са ябълките от всеки цвят.

Играта може да играете и с деца над 6 месеца, но Вие трябва да сте активната страна – задавайте въпроси, отговаряйте и правете съответните действия „Какъв цвят е тази ябълка? Зелена. Къде да я сложим? Тук са червените, тук жълтите. Ето тук са зелените. Добавяме я към тях“. Когато играете с малки деца, нека изрязаните ябълки да са в по-голям размер, за да избегнете случайно поглъщане. Насърчете по-големите деца сами да сортират ябълките по цветове, като за деца над 3 години може да изрежете и повече бройки от цвят.

Броене с ябълки

Изрежете едно по-голямо дърво и върху него поставете направени от пластилин ябълчици. Отделно пригответе щайгички (всяка кутия ще свърши работа). Във всяка щайга поставете едно картонче с цифра от 1 до 5 (за децата над 4 години може и до 10) и съответния брой нарисувани ябълки под цифрата. Сега дайте на детето кухненски щипки. Целта е да ги „хваща“ със щипките от дървото и да ги поставя в щайгичките като във всяка щайга трябва да постави толкова ябълки, колкото е указано от цифрата на картончето.

Играта е подходяща за деца над 2,5 години. Помагайте на детето, ако се затруднява като му задавате въпроси и му съдействате да брои. Важно е детето да има усещане за успех. Ако задачата го изнервя или е твърде трудна за него, преценете нивото на предизвикателството, примерно може вместо да брои ябълките, да ги сортира по цветове в щайгите.

Дегустация на ябълки

Факт е, че има най-разнообразни видове ябълки, а също така е факт, че може да направите интересна игра от това, с която да стимулирате сетивните преживявания на детето и да обогатите речника му. Сортовете ябълки разпределете в отделни чинийки. Във всяка чинийка нека има цяла ябълка и резенчета. Целта е детето да ги опитва и да се опитва да ги определи: ароматна, кисела, сладка, хлебна, сочна, суха, хрупкава, мека, твърда и т.н. На втори тур може да усложните задачата. Нека детето опита резенче със затворени очи и да се опита да посочи от коя ябълка е то. Играта е подходяща за деца над 3,5 години. Може да играете и с по-малките, но само първия етап от играта и Вие активно обяснявайте на детето какви вкусове усеща като използвате съответните думи. Помагайте на детето с въпроси, ако се затруднява: „Тази ябълка кисела ли е или сладка?“

Книжка за ябълката

Това е много творческа и предизвикателна задача, в която децата ще се радват да участват. Целта е да направите книжка за ябълката. Ето и няколко идеи:

  • Разкажете например как ябълката се променя през различните сезони. За тази цел нарисувайте и залепете по едно дърво на 4 различни страници, а отделно пригответе малки зелени листенца и розови цветчета за пролетта, тъмно зелени по-големи листа и малки зелени ябълчици за лятото, жълти листа и едри плодове за есента. Нека детето нареже дребни бели листчета, за да предаде снега през зимата. Целта е детето да залепи, приготвените от Вас материали по дървото, за да се получи картина на съответния сезон. Тази игра е подходяща за деца над 2,5 години, като за по-малките нека листенцата и цветчетата на ябълката да са достатъчно големи, за да им е възможно да ги хващат и боравят с тях.
  • Книжката от снимки. Нека детето да се опита да снима различни ябълки и ябълкови дървета. Ако нямате собствена реколта, то тази задача е интересна и в супермаркета. Извадете снимките и ги залепете в албум. Играта е подходяща за деца над 4 години. Ако детето не е снимало досега, дайте му указания как да го прави.
  • История с ябълка. Насърчете детето да разкаже история за една ябълка. Нека първо да я подържи в ръка, да я помирише, да я опита. Как е започнал денят на тази ябълка? Какво иска да прави? Накъде е тръгнала? Кого е срещнала? Какви приключения е минала? Стимулирайте детето с въпроси, за да прави по-подробни описания и да развихри въображението си. Запишете историята. Добавете илюстрации. Играта е подходяща за деца над 4 години.

Оформете и самите книжки като ябълки, за да е по-интересно и запомнящо се.

Пай с ябълки

Намерете хубава рецепта за пай с ябълки и заедно с детето го пригответе. Съвместното готвене е прекрасен начин да общувате, да стимулирате сетивата на детето и да го учите на ценни умения.

Освен на истинския пай, детето може да се потруди да направи вкусно печиво и на ужким. Нека омеси тесто за игра, да го разточи, да го разреже на лентички, както се прави наистина. Седнете после на чаша чай и сладки приказки, независимо дали паят е истински или не.

Апликация на ябълки

Нарисувайте няколко ябълки. Нека едната детето да я запълни с царевични зърна, използвайки пинсета.  Втората ябълка може да изпълни с червени копчета или листчета, които да лепи върху нея. Третата ябълка нека запълни със зелени сламки, които също да поставя с пинсети. Така ще получите разноцветни ябълки и чудесни упражнения за фината моторика. Играта е подходяща за деца над 3 години.

Печати с ябълки

Срежете един картоф на 2 и го оформете под формата на ябълка. Така се получава печат. По гладката и равна част на печата нека детето нанесе боя и да удари печата върху лист хартия, на който предварително сте нарисували дърво. Играта е подходяща за деца над 2,5 години, но внимавайте детето да не реши да опита картофа. Изберете подходящи нетоксични бои.

Хващане на ябълки във вода

В някои магазини се продават пластмасови макети на ябълки, круши и други плодове. Осигурете си ябълки в различни цветове. Напълнете коритото с вода и пуснете ябълките вътре. Дайте на детето една кухненска цедка, с която да може да се уловят ябълките и нека то да ги извади от коритото и да ги сортира по цветове, брой или големина (това ще зависи от макетите, които ще намерите). Играта е подходяща за деца над 1 година.

Ябълков баскетбол

Със същите макетчета на ябълки от предишната игра, може да развиете и грубата моторика. Дайте на детето един кош с ябълки и нека да ги хвърля към друг кош от известно разстояние. Може и да се съсезавате. По-малките ще хвърлят от непосредствена близост, но това не бива да Ви притеснява.

 

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации