Игри, вдъхновени от …ябълките

Игри, вдъхновени от …ябълките

Ябълките освен да се хрупат, вдъхновяват и за много игри. Ето някои предложения от нас:

Цветове с шарени ябълки

Ябълките може да са червени, зелени, жълти.. Изрежете 5 червени ябълки, 3 жълти, 2 зелени (може да играете и с истински ябълки). Разбъркайте ги и нека детето да ги сортира по цветове. Накрая пребройте колко са ябълките от всеки цвят.

Играта може да играете и с деца над 6 месеца, но Вие трябва да сте активната страна – задавайте въпроси, отговаряйте и правете съответните действия „Какъв цвят е тази ябълка? Зелена. Къде да я сложим? Тук са червените, тук жълтите. Ето тук са зелените. Добавяме я към тях“. Когато играете с малки деца, нека изрязаните ябълки да са в по-голям размер, за да избегнете случайно поглъщане. Насърчете по-големите деца сами да сортират ябълките по цветове, като за деца над 3 години може да изрежете и повече бройки от цвят.

Броене с ябълки

Изрежете едно по-голямо дърво и върху него поставете направени от пластилин ябълчици. Отделно пригответе щайгички (всяка кутия ще свърши работа). Във всяка щайга поставете едно картонче с цифра от 1 до 5 (за децата над 4 години може и до 10) и съответния брой нарисувани ябълки под цифрата. Сега дайте на детето кухненски щипки. Целта е да ги „хваща“ със щипките от дървото и да ги поставя в щайгичките като във всяка щайга трябва да постави толкова ябълки, колкото е указано от цифрата на картончето.

Играта е подходяща за деца над 2,5 години. Помагайте на детето, ако се затруднява като му задавате въпроси и му съдействате да брои. Важно е детето да има усещане за успех. Ако задачата го изнервя или е твърде трудна за него, преценете нивото на предизвикателството, примерно може вместо да брои ябълките, да ги сортира по цветове в щайгите.

Дегустация на ябълки

Факт е, че има най-разнообразни видове ябълки, а също така е факт, че може да направите интересна игра от това, с която да стимулирате сетивните преживявания на детето и да обогатите речника му. Сортовете ябълки разпределете в отделни чинийки. Във всяка чинийка нека има цяла ябълка и резенчета. Целта е детето да ги опитва и да се опитва да ги определи: ароматна, кисела, сладка, хлебна, сочна, суха, хрупкава, мека, твърда и т.н. На втори тур може да усложните задачата. Нека детето опита резенче със затворени очи и да се опита да посочи от коя ябълка е то. Играта е подходяща за деца над 3,5 години. Може да играете и с по-малките, но само първия етап от играта и Вие активно обяснявайте на детето какви вкусове усеща като използвате съответните думи. Помагайте на детето с въпроси, ако се затруднява: „Тази ябълка кисела ли е или сладка?“

Книжка за ябълката

Това е много творческа и предизвикателна задача, в която децата ще се радват да участват. Целта е да направите книжка за ябълката. Ето и няколко идеи:

  • Разкажете например как ябълката се променя през различните сезони. За тази цел нарисувайте и залепете по едно дърво на 4 различни страници, а отделно пригответе малки зелени листенца и розови цветчета за пролетта, тъмно зелени по-големи листа и малки зелени ябълчици за лятото, жълти листа и едри плодове за есента. Нека детето нареже дребни бели листчета, за да предаде снега през зимата. Целта е детето да залепи, приготвените от Вас материали по дървото, за да се получи картина на съответния сезон. Тази игра е подходяща за деца над 2,5 години, като за по-малките нека листенцата и цветчетата на ябълката да са достатъчно големи, за да им е възможно да ги хващат и боравят с тях.
  • Книжката от снимки. Нека детето да се опита да снима различни ябълки и ябълкови дървета. Ако нямате собствена реколта, то тази задача е интересна и в супермаркета. Извадете снимките и ги залепете в албум. Играта е подходяща за деца над 4 години. Ако детето не е снимало досега, дайте му указания как да го прави.
  • История с ябълка. Насърчете детето да разкаже история за една ябълка. Нека първо да я подържи в ръка, да я помирише, да я опита. Как е започнал денят на тази ябълка? Какво иска да прави? Накъде е тръгнала? Кого е срещнала? Какви приключения е минала? Стимулирайте детето с въпроси, за да прави по-подробни описания и да развихри въображението си. Запишете историята. Добавете илюстрации. Играта е подходяща за деца над 4 години.

Оформете и самите книжки като ябълки, за да е по-интересно и запомнящо се.

Пай с ябълки

Намерете хубава рецепта за пай с ябълки и заедно с детето го пригответе. Съвместното готвене е прекрасен начин да общувате, да стимулирате сетивата на детето и да го учите на ценни умения.

Освен на истинския пай, детето може да се потруди да направи вкусно печиво и на ужким. Нека омеси тесто за игра, да го разточи, да го разреже на лентички, както се прави наистина. Седнете после на чаша чай и сладки приказки, независимо дали паят е истински или не.

Апликация на ябълки

Нарисувайте няколко ябълки. Нека едната детето да я запълни с царевични зърна, използвайки пинсета.  Втората ябълка може да изпълни с червени копчета или листчета, които да лепи върху нея. Третата ябълка нека запълни със зелени сламки, които също да поставя с пинсети. Така ще получите разноцветни ябълки и чудесни упражнения за фината моторика. Играта е подходяща за деца над 3 години.

Печати с ябълки

Срежете един картоф на 2 и го оформете под формата на ябълка. Така се получава печат. По гладката и равна част на печата нека детето нанесе боя и да удари печата върху лист хартия, на който предварително сте нарисували дърво. Играта е подходяща за деца над 2,5 години, но внимавайте детето да не реши да опита картофа. Изберете подходящи нетоксични бои.

Хващане на ябълки във вода

В някои магазини се продават пластмасови макети на ябълки, круши и други плодове. Осигурете си ябълки в различни цветове. Напълнете коритото с вода и пуснете ябълките вътре. Дайте на детето една кухненска цедка, с която да може да се уловят ябълките и нека то да ги извади от коритото и да ги сортира по цветове, брой или големина (това ще зависи от макетите, които ще намерите). Играта е подходяща за деца над 1 година.

Ябълков баскетбол

Със същите макетчета на ябълки от предишната игра, може да развиете и грубата моторика. Дайте на детето един кош с ябълки и нека да ги хвърля към друг кош от известно разстояние. Може и да се съсезавате. По-малките ще хвърлят от непосредствена близост, но това не бива да Ви притеснява.

 

Изпрати коментар

Подобни публикации