на 4 години: Игри за развитие на паметта

на 4 години: Игри за развитие на паметта

Визуална памет

Изрежете от картон 8, 16 или 24 карти с размер поне 5х5 см. Ако играете за първи път, започнете с по-малко карти и ако детето хареса играта, постепенно увеличавайте бройката. Намерете подходящи изображения и изпринтете съответно 4 (за 8 карти), 8 (за 16 карти) и 12 (за 24 карти)  двойки еднакви картинки. Може да изберете картинките да са насекоми: пчеличка, калинка щурче; транспортни средства: влак, трамвай, кола; животни: мече, зайче, лисица и т.н.

Залепете картинките върху картончетата, разбъркайте и подредете с картинката надолу. Целта е детето на ход да отваря по две карти и да се опита да запомни къде са еднаквите. Ако отворените карти са еднакви, остават с картинките нагоре. Ако не са еднакви, ги връща в изходно положение и отваря следващи две карти докато намери всички двойки еднакви карти.

Слухова памет

Същата игра може да се играе и със звуци. Набавете си празни пластмасови аптекарски шишенца. Измийте ги добре, за да сте сигурни, че няма следи от лекарства вътре. Трябват Ви 4, 8 или 16 шишенца. Напълнете шишетата по двойки с еднакво съдържание като използвате: леща, боб, ориз, елда, просо, пшеница, захар, морска сол, зърна черен пипер и т.н.

Оттук има два варианта за игра:

 1. Детето разклаща по две шишенца на ход и проверява дали са еднакви като отваря и вижда съдържимото. Ако не са еднакви, затваря и продължава търсенето като проверява нови две шишенца.
 2. Детето, без да гледа съдържимото, се опитва да подреди шишенцата по двойки по избрана от него стратегия. При този вариант, шишенцата се отварят и проверяват след финалното подреждане по двойки.

Тактилна памет

Същата игра може да се играе като, вместо карти и шишенца, подготвите торбички, пълни с най-различни неща: парцали, памук, просо, хартия, камъчета и т.н. Целта е детето да докосва две по две торбички и да отдели еднаквите. Ако смятате, че детето се справя твърде бързо със задачата, защото се ориентира  по външния вид на торбичките, може да му завържете очите.

 • Ако Ви харесват игрите за памет може да се възползвате от следните предложения:

  Принцеса вълшебница, 4+ години

  Това е авторска игра на ХАБА Германия за развитие на паметта. С вълшебна пръчица в ръка, феите се надпреварват в правенето на вълшебства като рисуват във въздуха или на гърба на приятелчето си вълшебни картини. Таласъмчето Кинкерлиц обаче се промъква тайно и се опитва да ги открадне. Кой ще успее да го изпревари?

  Поръчай тук

   

  Игра за памет с числа, 4+ години

  Това е наистина забавен начин да се развива паметта и да се учи за числата. Плочките се подреждат в няколко реда и колони с цифрите надолу Детето отваря до 2 плочки на ход. Ако са еднакви ги оставя с цифрата нагоре, ако не, затваря обърнатите и отваря нови две плочки, докато открие еднаквите.

  Поръчай тук

  Повече информация за тази и други играчки може да намерите в нашия магазин.

Изпрати коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Подобни публикации