Игри на плажа

Едва ли ще имате проблем да забавлявате детето си на плажа при толкова пясък и вода, но ако все пак искате да се разнообразите, ето няколко идеи, с които излизаме извън винаги хитовите строене на пясъчни замъци, бягане по плажа, пръскане с вода, зариване с пясък и ред други забавления, за които не се искат нито инструкции, нито покани.

За деца до 3 години

Плажна геометрия

Събирайте заедно мидички и оформяйте от тях различни фигурки – кръг, триъгълник, квадрат. След това може по зададена команда детето да скача в съответната геометрична фигура. Освен да скача в тях, детето може да хвърля от определено разстояние торбички с пясък, които може да оформите от обикновена кърпа, вързана като бохча с четирите си края.

sand-722032_1280

Тичане с вода

Могат ли вече да тичат, ги стимулирайте да се опитат да носят вода, тичайки. Изкопайте една дупка и им дайте чашка или кофичка. Целта е да тичат до морето и да напълнят кофичката с вода, а след това обратно да тичат към дупката, за да я изсипят. Предизвикателството е голямо, защото трябва да тичат и балансират, без да изплискат водата. Поздравете ги за опитите им. Включете се и Вие.

child-587526_1280

Морски изследователи

Изпринтете си снимки на различни обекти, които може да се видят на плажа: мидички, камъчета, пясък, вода, морска пяна, скали, гларуси, кораби, джетове, лодки, кърпи, палатки, чадъри, шезлонги и т.н. Целта на играта е да въведете детето в свят с нови думи и преживявания като го стимулирате да търси на открито сниманите обекти. Дайте му да докосне тези от обектите, които е безопасно и възможно и дори да си ги събере за спомен.

photos

Плажни археолози

Докато детето се къпе в морето с половинката Ви, очертайте кръг в пясъка и в него заровете интересни предмети за откриване: рапан, бутилка, пълна с камъчета, играчка-морска звезда и т.н. Когато детето дойде, му кажете, че в пясъка го чакат изненади, но трябва да си ги изкопае само. Ако сложите нови за него предмети, може да обогатите словесния му запас. Защо е необходимо да очертаете кръг? Много просто, ако решите да заровите очила, гривни и други подобни, ще знаете,че ако не ги намерите трябва да копаете само в дълбочина, а не в радиус от 5 километра от мястото на игра.

IMG_4741

Кутия със спомени

Подарете на детето кутия, в която да може да си събира камъни, пясък, мидички, каквото пожелае като спомени от ваканцията на море. Подарете му и няколко снимки, които да приложи в колекцията си. Запишете и свежи закачки, ситуации, думички или реакции на детото. Така кутията ще се превърне в капсула на времето, с която само след една-две години може живо да се забавлявате.

mussels-214685_1280

Плажна кухня

За децата 2+години съберете мидички в едно съдче и осигурете различни лопатки, щипки, лъжички. Целта е детето, използвайки приборите, да прехвърли мидичките от един съд в друг. Това може да е началото на свободно бъркане на манджа от пясък и твърди морски дарове, но какво по-хубаво от това. Пак се развива фината моторика на ръката. Следете все пак любопиткото да не реши да пробва материалите с уста.

mussels-390508_1280

Рибки в бутилка

Изрежете от цветни кухненски гъби малки рибки и ги сложете в бутилка с вода. Затворете добре бутилката, дори може да залепите капачката, за да е сигурно, че малчовците няма да успеят да я отворят. Децата ще се радват да наблюдават движението на рибките в бутилката. А и така простичко и на техен език може да обясните, че в морето живеят рибки.

plastic-bottle-60468_1280

 

За деца над 3 години

Пясъчен дартс

Разчертайте три кръга в пясъка, подобно на дартс. Съберете мидички или камъчета. Целта е да хвърляте камъчетата в кръговете. Когато камъчетата попаднат в най-вътрешния кръг, печелите 3 точки, в средния – 2 точки, а във външния – 1 т. Ако още не ясна идеята за броене на точки, просто съберете различни по цвят миди и камъчета. Печели този, който има най-много камъчета в най-вътрешния кръг. Дори детето да не може да брои, достатъчно е да подредите различните по цвят камъчета в две успоредни редици и да се види коя е по-дългата.

Жонглиране с вода

Балансиране на бутилка с вода. Може ли детето да ходи с малка бутилка вода на челото? А Вие? Организирайте си състезание. Печели този, който измине най-дълго разстояние, без бутилката да падне. И, да, трябва Ви по-спокоен плаж за тази цел.

Наука на открито

Обърнете внимание на децата на различни явления – приливите и отливите, изгрева и залеза, бриза, състоянието на морето в различните дни, морските зайчета и т.н. Снимайте, стимулирайте детето да Ви задава въпроси, както и да прави опити да обяснява явленията през собствените си разбирания. Питайте го: “ Защо според теб има приливи?“, „Защо слънцето изгрява оттук, а залязва натам?“ и т.н. А накрая следва най-хубавото. За всяко от явленията пириложете снимката и напишете заедно по едно -две изречения, за да оформите книжка. Вярваме, че споменът ще е незабравим. Ще се радваме да публикуваме авторските твобри на страниците на „Детето играе“.

Какво живее в морето?

Проучете какви живи организми живеят в морето. Някои от тях могат да се видят и около брега, а други може да изрежете от снимки. Подредете макет, в който да се виждат водораслите, рибите, мидите, и т.н. По-големите деца могат да изрисуват или оцветят някои от обитателите върху камъни и ще се получи наистина цветна и забавна инсталация. Така детето ще научи много нови думи, а и ще знае, че киснещите се в морето летовници, не са основните му обитатели.

Изкуство с миди

Случил се е дъждовен ден. Не унивайте. Време е за творчество на сухо със събраните миди, пясък, клонки, водорасли и други съкровища. Осигурете лист, лепило, бои и оставете творчеството да кипи, за да избуи в уникални картини, скулптори, човечета и какво ли още не.

Освен с природни материали, може да дадете идея на детето да рисува с бои за ръце и с отпечатъците на дланите да оформи рибки, медузи, рачета и т.н.

seacreatures

С помощта на моделин или глина пък може да изработят интересни бижута като към него се прилепват различни камъчета и мидички, пясък, водорасли и т.н. Попитайте в магазините за художници да Ви препоръчат подходяща глина или моделин, които могат да се изпичат в домашни условия или съхнат и се втърдяват сами след време, без да се ронят.

Творчеството не се полага само за дъждовни дни. Децата могат да създават много картини и на плажа, използвайки всичко, което намерят. Снимайте, това е страхотен спомен.

Боулинг с бутилки с вода

Така или иначе, се пие много вода на плажа. Празните бутилки, преди прилежно да хвърлите в боклука, може да живеят втори живот като кегли. Нека детето да ги напълни наполовина с морска вода. Подредете 6 бутилки в познатия триъгълник и започнете всички поред да правите опит да ги свалите на земята с топка. Надяваме се, че ще намерите плаж, на който да има място за такава игра, за да не се налага да играете по главите на останалите плажуващи.

Морски шах

Кога, ако не сега? Разчертайте директно на пясъка и играйте. За по-малките ще е по-трудно, но децата над 4 години вероятно ще се забавляват.

IMG_4738

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации