Игри с влакчета

Игри с влакчета

Влакчетата са голяма страст и на малки, и големи. Ако детето Ви е увлечено по тях, предложите игри, с които хем да се забавлява, хем да развива различни умения.

Кой се е скрил във вагона?

Това е игра, подходяща за бебета над 4-5 месеца. Изрежете от картон локомотив и правоъгълници за вагони. Изрежете и различни животинчета, но размерът им трябва да е по-малък от вагоните, за да може да се „скрият“ зад тях. Прикрепете фигурките на хладилника като използвате хартиено тиксо или просто ги разположете пред бебето. Под всеки вагон сложете по едно животинче. Последователно питайте бебето: „Кой се е скрил в това вагонче? Мечо!“ и откривайте скритото животно. След това отново го закрийте. На следващ етап от играта може да се подават части от животинчетата и да питате: „Къде се е качил Мечо? В зеления вагон.„Ако вагоните са разноцветни, още по-добре, защото ще може да учите и за цветовете. На вагончетата може да сложите цифри и да броите.

Друго предложение за игра с влак за бебета може да видите тук.

Влакче от геометрични фигури

Това е нещо като домашен пъзел. Нарисувайте влак само с геометрични фигури: квадрат, правоъгълник, триъгълник и т.н. Отделно изрежете същите фигури със същите размери, но в различни цветове. Целта е детето да подреди влака като напасне съответните геометрични фигури. Децата на 2 години нека работят върху шаблона, а по-големите-над 3 години нека опитат да направят влака сами, без шаблон, но им изрежете повече бройки от всеки вид геометрични фигури, за да приложат повече решения. Примерен шаблон може да изтеглите оттук.

Съобразено  с възрастта дайте възможност на децата сами да изрязват  и лепят фигурите.

Вариант на играта: Ако изрежете фигурите от твърд картон, влакчето може да се получи като детето наставя и очертава една по една отделните му съставни части.

Влакче от конструктор

С блокчета от конструктор също може да се направи влак. Нека детето се превърне в малък инженер и да измисли модел на модерен влак. Няма нищо по-хубаво да претвориш идеята си в реалност. Тази игра развива уменията за планиране и решаване на проблеми, както и фината моторика.

Влакче от пластилин

С помощта на пластилин или тесто за игра също може да се направи влакче. На по-малките покажете как да оформят вагоните и локомотива, а големите оставете да работят самостоятелно. Играта с пластилин развива фините движения на ръката и въображението, защото детето трябва да реши как да придаде нужната форма. С помощта на клечки за зъби, които се промушват през корпуса на вагоните, закачете колела. Направете и линия с тънки фитили и траверси напряко на тях. Добавете гара и пътници и вече има отправна точка за сюжетна игра или разказване на истории.

Мини домашен влак

Трябват Ви два кашона. Един за локомотив и още един за вагон. За по-малките Вие оцветете и оформете кашона като влак, а по-големите включвайте да рисуват, лепят и да дават идеи как искат да изглежда. Сега машинистът да сяда в локомотива. Пътниците – Зайо, Мечо и останалите да се качват във вагона и потегляйте. Ако имате желание може да завържете въженце отпред на локомотива и да теглите композицията.

Детето, освен машинист, може да реши да бъде и началник гара. Направете му диск,  с който да дава път на влака. Научете го да казва „Стоп“ и „Тръгни“ с диска и играйте на воля. Е, на Вас пак се пада честта да теглите локомотива, но ще се забавлявате със сигурност.

Броене с влак

Набавете си малки кутийки. Това ще са вагоните на влаковата композиция. На всяка от кутиите напишете число от 1 до 5 за по-малките и от 1 до 10 за по-големите. До числото отбележете и съответния брой точки според числото. На първия етап от играта подредете и  навържете вагоните по поредност на числата. Навързването на кутиите може да стане с помощта на хартиено тиксо или щипки за пране. На втория етап началник влака трябва да разпредели товара по вагоните. Товарът може да са топчета, бисквити, ябълки и каквото още намерите. На числото 1 трябва да сложи 1 ябълка/бисквита. На числото 2 – 2 ябълки/бисквити и т.н.

Град

Да се играе с влак е забавно, но да се строи цял град или село около влаковата линия е невероятно приключение, което носи много радост и нови знания на децата. С две подпрени една о друга възглавници, става планина с тунел. Добавете мостове, в които детето активно да участва в строенето. Направете къщи, магазини, гара, спортни площадки, паркинг. Издигнете небостъргачи, кули. Сложете дървета. Изградете ферми с животни.

Този тип игри се наричат умален свят и помагат на децата да изградят цялостна картина за нещата. Освен това се развива речниковия запас. Играта е подходяща за деца над 2 години, но може да опитате да играете и с по-малките, като в този случай Вие стройте активно и обяснявайте какво правите. Децата обожават да наблюдават как пред тях изниква нов свят…и да го разрушават след това. Стимулирайте по-големите деца да разказват истории.

Когато умаленият свят е готов, е вероятно детето да разиграе различни сюжети. Да товари млякото от фермата и да го закара до магазина. Да качва пътници и да ги вози из града. Да отстранява паднали дървета по линията, да гаси пожари и т.н. То избира как да продължи.

Жив вагон

Това е стара и популярна игра. В нея е хубаво да участва цялото семейство. Всички се хващат един за друг и образуват влак. Хубаво е водачеството – локомотивът да се сменя. Това освен, че е забавно, дава интересен опит на детето като водещ на композицията и като следващ локомотива. В коя роля се е почувствало по-добре? А Вие?

Един от Вас може да бъде и ръководител движение- да дава път и да спира влака. Играта учи и на съобразителност и внимание към другите – за да се получи хармонично движение, трябва участниците да се напаснат и да се синхронизират. Играта е подходяща за проходили деца, а е интересна до поне 5-7 години.

Филм за моя влак

Предложете на по-големите деца да снимат филм за техния влак. Филмът може да е съставен от поредица от снимки, които Вие ще им помогнете да подредят в клипче или пък наистина филм, в който децата снимат как влакът се движи, спира, минава през планината, качва пътниците и т.н. Монтирайте филма, но нека режисьорът да Ви дава указания какво и как да сложите. Запишете и разказа на детето. Ще се получи шедьовър, за който си струва да изпукате пуканки и да се настаните удобно, за да го гледате заедно. Играта е подходяща за деца над 5 години.

Играйте, но намерете време да заведете децата да се повозят и на истински влак!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации