Игри с кухненски гъби

Игри с кухненски гъби

Понякога най-забавните игри може да станат с най-прозаични неща. Кухненските гъби например или гъби за баня.

Печати

Изрежете кухненските гъби в различни форми- кръг, квадрат, триъгълник, рибки, цветенца, круши, ябълки и т.н. Става лесно. След това дайте на малчугана боички и листа и се наслаждавайте на творческия му устрем. Играта е подходяща за деца над 2 години.

Водна олелия

Предложете на детето различни по-големина гъби и корито с вода. Не е необходимо да давате указания. Много бързо ще се усети как да се играе. Топиш гъбата, изтискваш я, пак я топиш, опитваш се да напълниш съд с нея, пак я топиш и пробваш да рисуваш. Възрастните сме дотук с идеите. Децата със сигурност ще развият играта извън Вашето въображение. Не подценявайте тази игра – тя развива фините движения на ръката. А играта може да се играе с деца над 1 година и е прекрасна за банята.

Строене

Осигурете голям брой кухненски гъби. Някои от тях може да разрежете на две, други на лентички. С тях може да се строят кули, замъци, къщички и какво ли още не. Освен това може да се превърнат в торти и пасти. Въобръженето ражда игри. Играта е подходяща за деца над 2,5 години.

Лодки

Гъбите не потъват лесно. Затова са идеален материал за направа на лодки. Сложете отгоре платно и нека регатата да започне.

Миене

С малко препарат за чинии и кухненска гъба детето над 2 години ще прекара вълшебни мигове в миене на играчки и детска посуда. В банята пък може да изкъпе някои от играчките.

Низане

Изрежете кръгчета от гъбите, а в средата пробийте дупка. Дайте на детето канап, вързан на пръчица или друг предмет, с който може да се ниже. Низането развива фината моторика на ръката. Може да предложите играта на деца над 2 години.

Цветове

Закрепете пръчка върху пластелин. Пробийте дупка в средата на гъби в различен цвят. Целта е детето да ги наниже върху пръката, по зададена от Вас команда: „Сложи зелената гъба!“. Ако решите, направете картончета с цветове, които детето да тегли със затворени очи, а след това да потърси съответния цвят гъба. Тази игра може да играете и с по-малки деца, но Вие трябва да се активната страна – изтеглете картонче и попитайте – „Какъв цвят е това?“, отговорете и потърсете съответния цвят гъба. Подайте я на детето и  го насочете да я наниже на пръчката. По-големите деца нека да опитат сами.

Броене

Изрежете различен брой ябълки, круши, звездички и т.н. Сега ги разбъркайте хубаво и ги поставете в една купа. Може да се сортират по цвят, по вид (ябълки и круши), да се броят или просто да се редят, така както на детето му харесва. С по-малките Вие сортирайте и бройте, а по-големите стимулирайте сами да го правят.

Важно!!! Когато играете с малки деца, които все още слагат всичко в устата, фигурите трябва да са големи, за да не може да се глътнат. Не оставяйте детето без надзор!

Пъзел

С гъбите може да направите елементарни пъзели. Изрежете в средата на гъбата някаква фигура – кръг, квадрат и т.н. Оберете един-два милиметра от фигурата, за да може да се слага лесно обратно. Целта е да дадете на детето пъзелите и то да ги реди. Най-малките ще го направят с Ваша помощ, а по-големите ще могат и сами. Това е забавен начин да се учи математика.

Важно!!! Когато играете с малки деца, които все още слагат всичко в устата, фигурите трябва да са големи, примерно изрязани от губи за баня, за да не може да се глътнат. Не оставяйте детето без надзор!

Ходене по гъби

Направете пътека от гъби. Малчото няма да чака покана да тръгне по нея. Това е игра и за равновесие и координация и сетивна стимулация. Подходяща е за проходили деца.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации