Творчески игри с лепене

Творчески игри с лепене

Лепенето е много интересна и забавна дейност за децата, освен това дава много възможности за развитие на творчеството и въображението, фината моторика и билатералната координация, т.е. на умението с двете ръце да правиш едновременно различни неща.

Кога може да дадем на детето да играе с лепило?

Всяко дете се развива с различен темп, но приблизителна начална възраст, при която може да започнете да играете е 2г. За да започнете да играете с лепило, трябва да са изпълнени две важни условия. Първото е детето да може вече уверено да държи молив и да произвежда следи с него по листа- линии, завъртулки, драскулки и др. Другото важно условие вече да не слага всичко в устата си, за да не реши да опита и лепилото.

Какви лепила да използвате?

На пазара се предлагат сухи и течни нетоксични лепила, които се отмиват лесно и са подходящи и безопасни за деца. Въпреки това не оставяйте детето без надзор, докато работи с лепилото.

Предложете на му да работи и със сухото, и с течното лепило и изберете с кое да продължите според предпочитанията му. Ако му е трудно да изстисква течното лепило, е по-добре да го пресипете в паничка и да дадете на детето да използва четка. Първо му покажете как се работи с лепилото и после го стимулирайте да продължи самостоятелно.

Как може да играете с лепило?

Лепене по точки

Това е добър начин да започнете. Нанесете точки от течно лепило по листа и предоставете на детето хартиени фигурки, които то да залепи върху точките.

По подобен начин може да нарисувате с лепилото кръг или квадрат, или пеперуда и да предложите на детето да облепи линията с хартиени късчета, които сте нарязали предварително.

Друг вариант е да нарисувате плод и детето да го запълни със съответния цвят листчета (примерно червени за ябълка, жълти за круша, сини за слива)

Рисуване с истории и лепило

Нарисувайте различни фигурки, които да изрежете: мече, цвете, дърво, кораб и т.н. Всичко зависи от Вашата идея за колажа. Може да ги подготвите предварително или да ги правите пред детето, като го насърчавате то да Ви дава идеи какво да нарисувате. Подавайте му фигурите и нека то да ги лепи на листа като нанася лепило по гърба на фигурката.

Насърчете детето да  добави каквито иска елементи по картината  и да Ви разкаже история, според възможностите си. Задавайте му въпроси, за да го стимулирате да описва. Запишете  разказите на гърба на картината за спомен, а като съберете няколко може да оформите книжка.

Вълшебна кутия

За тази игра Ви трябва една кутия от обувки и различни материали за лепене.  Дайте на детето цветна хартия, нарязана на различни фигури. Изрежете от списания подходящи картинки. Добавете памучни парчета плат с пъстри десени, шумяща оризова хартия и т.н. Целта е детето да избере от кутията с материали, тези които му харесват и да ги лепи по вътрешните и външните стени на кутията.

Колажи

Може да правите и тематични колажи с детето. Примерно да залепите на един лист само картинки на плодове, а на съседен само на зеленчуци. Или пък да налепите героите от любимата приказка. А защо не и една обща картина със снимките на най-близките в обкръжението на детето хора.

На по-големите деца предложете сами да изберат какви картинки в какъв ред да сложат на листа. Това е начин да изразят себе си чрез творчеството.

Апликации

Колкото по-големи са децата и колкото по-опитни стават с лепенето, може да измисляте по-сложни проекти и с по-дребни елементи. Може да налепят храст с много листа и цветове, да декорират плат с по-дребни точки, правоъгълничета и квадратчета, да украсят торта с различни елементи, да направят мозайка от множество разноцветни хартиени квадратчета и т.н. Освен хартия, нека детето да експериментира и с други материали – трева, листа, сламки, прежда, памук, копчета и т.н.

Идеите са във Вашите глави, само трябва да им отворите вратата, за да излязат.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации