Игри с фенерче

Игри с фенерче

Много е впечатляващо за децата да проследят светлината на фенерче в тъмнината. А сега през есента, когато се стъмва рано, фенерчето е добър начин да се забавлявате. Дори с бебетата може да играете с фенерче – може да наблюдават играта на светлината по стената или да видят как нещо като се освети се показва, а като се премести фенерчето се скрива. Класика е и театърът на сенките, който е любим за всички възрасти деца от 0 до 100 години.

Търсене на съкровища в тъмното

Сложете из стаята 5-6 предмета. Предварително дайте на детето карти с тяхното изображение, за да знае какво търси или завържете на всеки от търсените предмети червена панделка, за да се отличават. Кажете на детето какъв е отличителният знак. Сега дайте фенерчето и пуснете малкия приключенец да намери всеки от предметите.

Светещи цветове

Дайте на детето цветни прозрачни фолиа. Идеята на играта е детето да насочи през тях светлината на фенерчето и да изследва как се променя цветът ѝ и как това променя осветените предмети.

Хвани светлината

Изчистете всичко от пода, така че да се получи широко пространство за тичане. Загасете лампата и пуснете фенерчето. Кажете на детето, че трябва да хване светлината. Когато се приближи, я отместете. Истинска игра на гоненица, но с фенерче!

Пеперуди, птици и цветя

Изрежете от плътна хартия фигурки на пеперуда, пиле, цвете, звезда и т.н. Залепете ги отпред на стъклото на фенерчето. Загасете лампата и вижте как ще полетят по тавана и стените. Тази игра е по-забавна с повече играчи и фенерчета. Дори може да разкажете приказка.

Сенчеста дискотека

Осветете стената  фенерче. Пуснете музика и танцувайте пред лъча светлина, така че да се очертаят силуетите Ви. Да се наблюдава играта на сенките и как собственото ти тяло се движи е много силно изживяване за децата.

Освети и назови

Това е интересна игра за деца, които тепърва проговарят. Целта е Вие да осветявате различни предмети или цветове из стаята, а детето да ги назовава. Поздравете и го за успеха и за опитите му. Ако то не успее да назове предмета или цвета, помогнете. С по-малките, непроговорили деца, може да играете по същия начин, но този път Вие да назовете предмета или цвета.

Порасни голям, смали се

С фенерчето може да се правят и фокуси. Включете фенерчето и настройте лъча сетлина към стената. Нека детето застане по-близо до стената, тогава силуетът му  на стената ще е малък. Сега нека се приближи към фенерчето с няколко крачки. И ето магия! Детето порасва и става вс по-голямо. А дали то може да смали Вас?

Истории на тъмно

Изрежете картинки илюстрации на любиа история и ги залепете последователно на стената. Сгушете се топло върху удобни възглавници и започнете да разказвате приказката, като осветявате съответната картинка.

Гонене с фенерчета

Нека всеки от Вас да се въоръжи с фенерче. Целта на играта е едният да бяга със светлината напред, а другият да го гони. Когато гонещият успее да хване първия, ролите се сменят.

Танц с фенерчета

Всеки от семейството може да изтанцува един танц с фенерчета пред останалите. Светлината прави забележителни картини, когато се движи бързо. Забавно е, стига да се отпуснете.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации