Игри с фенерче

Игри с фенерче

Много е впечатляващо за децата да проследят светлината на фенерче в тъмнината. А сега през есента, когато се стъмва рано, фенерчето е добър начин да се забавлявате. Дори с бебетата може да играете с фенерче – може да наблюдават играта на светлината по стената или да видят как нещо като се освети се показва, а като се премести фенерчето се скрива. Класика е и театърът на сенките, който е любим за всички възрасти деца от 0 до 100 години.

Търсене на съкровища в тъмното

Сложете из стаята 5-6 предмета. Предварително дайте на детето карти с тяхното изображение, за да знае какво търси или завържете на всеки от търсените предмети червена панделка, за да се отличават. Кажете на детето какъв е отличителният знак. Сега дайте фенерчето и пуснете малкия приключенец да намери всеки от предметите.

Светещи цветове

Дайте на детето цветни прозрачни фолиа. Идеята на играта е детето да насочи през тях светлината на фенерчето и да изследва как се променя цветът ѝ и как това променя осветените предмети.

Хвани светлината

Изчистете всичко от пода, така че да се получи широко пространство за тичане. Загасете лампата и пуснете фенерчето. Кажете на детето, че трябва да хване светлината. Когато се приближи, я отместете. Истинска игра на гоненица, но с фенерче!

Пеперуди, птици и цветя

Изрежете от плътна хартия фигурки на пеперуда, пиле, цвете, звезда и т.н. Залепете ги отпред на стъклото на фенерчето. Загасете лампата и вижте как ще полетят по тавана и стените. Тази игра е по-забавна с повече играчи и фенерчета. Дори може да разкажете приказка.

Сенчеста дискотека

Осветете стената  фенерче. Пуснете музика и танцувайте пред лъча светлина, така че да се очертаят силуетите Ви. Да се наблюдава играта на сенките и как собственото ти тяло се движи е много силно изживяване за децата.

Освети и назови

Това е интересна игра за деца, които тепърва проговарят. Целта е Вие да осветявате различни предмети или цветове из стаята, а детето да ги назовава. Поздравете и го за успеха и за опитите му. Ако то не успее да назове предмета или цвета, помогнете. С по-малките, непроговорили деца, може да играете по същия начин, но този път Вие да назовете предмета или цвета.

Порасни голям, смали се

С фенерчето може да се правят и фокуси. Включете фенерчето и настройте лъча сетлина към стената. Нека детето застане по-близо до стената, тогава силуетът му  на стената ще е малък. Сега нека се приближи към фенерчето с няколко крачки. И ето магия! Детето порасва и става вс по-голямо. А дали то може да смали Вас?

Истории на тъмно

Изрежете картинки илюстрации на любиа история и ги залепете последователно на стената. Сгушете се топло върху удобни възглавници и започнете да разказвате приказката, като осветявате съответната картинка.

Гонене с фенерчета

Нека всеки от Вас да се въоръжи с фенерче. Целта на играта е едният да бяга със светлината напред, а другият да го гони. Когато гонещият успее да хване първия, ролите се сменят.

Танц с фенерчета

Всеки от семейството може да изтанцува един танц с фенерчета пред останалите. Светлината прави забележителни картини, когато се движи бързо. Забавно е, стига да се отпуснете.

Изпрати коментар

Подобни публикации