Игри с шишарки

Игри с шишарки

Целогодишно в гората може да се намерят шишарки и това ги прави прекрасен материал за игра и на открито и на закрито. Ето и няколко идеи.

Уцели точно!

Тази игра е идеална при разходка навън. Съберете по една купчина шишарки за всеки от участващите играчи. Избере си едно дърво или очертайте кръг с камъни в тревата и се опитайте да го уцелите.

Играта е подходяща за деца над 2 години и развива координацията и уменията за хвърляне. Истински забавно е да участва цялото семейство.

Изкуство

Предложете на детето да твори с шишарка.

Децата на 3 години вероятно ще се забавляват да оцветяват люспите на шишарката, но по-големите може да мотивирате да сътворят интересни кукли, фигурки или интересни инсталации, като използват плат, прежда, хартия и т.н.

Научен експеримент

Може детето вече да Ви е попитало защо едни шишарки са отворени, а други не. Дори да не Ви е попитало, може Вие да го провокирате да потърси при какви условия шишарките се отварят и затварят. Попитайте детето какво според него кара шишарката да се отвори или затвори, за да направите постановка на експеримента. Може да предположи, че отношение към това има слънцето. Тогава оставете шишарка на слънце и на сянка. Може да предположи, че температурата има отношение – тогава сложете шишарки на топло и на студено. Или направете друго – потопете една шишарка в студена вода, друга в топла; едни поддръжте на пара, а други на сухия въздух от сешоар.

Задавайте въпроси на детето -какви промени забелязва, какво се случва с шишарките при различните условия, какво иска да промени в експеримента и т.н.

Постарайте се да документирате промените. Например, снимайте шишарката преди да я сложите на слънце и след това, преди да я сложите в топлата вода и след това и т.н.. Приложете снимките в научен протокол (може на компютър или на хартия) и отбележете със символи при какви условия сте експериментирали, за да може и детето да разбира написаното –  примерно картинка на слънце, капка вода с термометърче, което показва ниска и висока температура и т.н. Може да мотивирате детето и да нарисува, това което вижда, а по-големите които се учат и да пишат да отбележат промяната с кратък текст.

Играта е подходяща за деца 4+ години, но може да опитате и с по-малките, ако смятате, че ще им бъде интересно.

Сортиране

В природата се срещат различни по вид и размери шишарки. Самото им събиране е забавно само по себе си, но след като вече имате богата колекция, може да играете като сортирате шишарките по вид или размер. Въоръжете малкия изследовател с лупа, за да може да разгледа обектите от близо.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации