Идеи за игри с кинетичен пясък

Идеи за игри с кинетичен пясък

След няколко дъждовни дни малчуганите сигурно са се разтъжили за играта в пясъка навън. Е, решение има. И у дома може да се играе като навън -кинетичният пясък е идеален за тази цел. Много е приятен при допир, а освен това лесно се почиства, ако попаднат частици извън мястото за игра. Доказано е и че действа много успокояващо на децата, особено, ако са затворени вътре, без шанс за разходка, заради лошото време.

Малчуганите със сигурност ще се забавляват да претворяват собствените си идеи като извайват пясъка с формички, строят замъци, правят отпечатъци в него или товарят и разтоварят камиончетата си, но и Вие може да им предложите интересни посоки на изследване, с които да разширите знанията и уменията им.

Рязане

Кинетичният пясък позволява оформянето на плътни фигурки. С формички направете ябълки, круши или наподобете хляб. Дайте на детето шпакла за рисуване или пластмасов детски нож и му покажете как да реже. Децата ще се радват да усвоят ново, при това полезно умение. Играта е подходяща за деца над 2 години.

Археолог

Ако искате детето да научи нови думи, то използвайте играта с пясък за тази цел. Изберете си тема: животните в морето, плодове, зеленчуци, видове дрехи и т.н. Набавате си фигурки на съответните елементи от темата и ги заровете в пясъка. За темата с дрехите може да използвате изрязани от картон или филц блуза, панталон, пола, копче, цип и т.н. Нека детето като истински археолог да изрови с помощта на четка скритите предмети. Когато вече са наяве, назовете ги. Ако добавите различен брой от всеки елемент, дори може да броите: 2 домата, 1 краставица, 3 чушки и т.н. Играта е подходяща и за деца над 1 година, но не трябва да използвате малки предмети, за да избегнете опасността от поглъщане. Най-малките оставете да ровят в пясъка само с ръце.

Сладолед

Оформете малки конуси от картон. Представете си, че продавате сладолед и нека детето да пълни фунийките за своите клиенти. Тази игра развива фината моторика на децата. Може да стане още по-предизвикателна, ако вместо само да насипва „сладоледа“ във фунийките, детето се опита да оформи топки от пясъка с ръце.

Ако играта се хареса на детето, разширете „бизнеса“ и правете торти с красива украса.

Животът в пустинята

Нека пясъкът да е Вашето платно. Помогнете на детето да си представи животът в пустинята. Направете палатка, в която живеят пустинните хора, сложете някоя и друга камила, оформете оазиз, пясъчни дюни, камъни.

По същия начин може да покажете и животът на окенското дъно.

Забавна азбука

На по-големите деца, включително и тези, които сега се учат да четат и пишат, предложете да направите отпечатъци от букви в пясъка. Коя е буквата на детето? А Вашата? Сложете картончета с лесни думички и нека детето да се опита да намери буквите и да ги отпечати в пясъка.

Вместо с букви може да се играе и с цифри.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации