Игри и забавления с „Много гладната гъсеница“ на Ерик Карл

Игри и забавления с „Много гладната гъсеница“ на Ерик Карл

Ерик Карл създава книжка, с която вдъхновява поколения да играят и да учат с нея. Детето с лекота навлиза в дните от седмицата, брои, наблюдава метаморфозата на гъсеничката, учи за разлините храни…

Сега и ние от „Детето играе“ се включваме с цял куп идеи, с които да четете и да се забавлявате с „Много гладната гъсеница“.

Низане на гъсеничка

Направете си собствена гъсеница. За целта може да изпозвате грахчета, да си направите топчета от пластилин, от памук и всеки друг материал, който Ви се стори подходящ. Ако използвате игла, следете детето да работи безопасно с нея.

Низане през книжката

Гъсеница прави дупчици през ябълката, крушите, сливите, листата и т.н., за да се нахрани. Уникалното е, че в илюстрациите на книжката също са пробити тези дупчици и така детето наистина да може да си ги представи и игра е с тях.

Снабдете се със зелена връзка за обувки и си представете, че това е гъсеницата. Окуражете детето да прокарва връзката през дупчиците, за да помогне на гъсеницата да се нахрани. Това е удесно упражнение за фината моторика за деца над 2 години. Ако играете с по-малките, помагайте им в промушването на връвчицата, но ги окуражавайте да я издърпват.

Кой тук е гъсеницата

А може ли и Вашето дете да е малка гъсеничка, която пробива дупчици? Разбира се! Само трябва да си набавите перфоратор с една дупка и „храна“. Един вариант е да съберете листа след разходка в парка или пък да изрежете от хартия листа, сливи, ябълки, круши и т.н. В зависимост от възрастта, може да стимулирате децата сами да изрязват и оцветяват. Покажете им как се борави с перфоратора и ги оставете да се забавляват като продупчват дупки. Освен всичко друго, това е чудесен начин да се развива фината моторика на ръката.

Ако искате да добавите и образователен елемент, може на всяка от „храните“ да сложите определен брой точки, указващи съответния брой дупки, които детето трябва да направи.

Важно!!! На пазара се предлагат различни варианти за перфоратори – като клещи и само за хартия. Ако изберете вариантът „клещи“ ще може да продупчвате и по-плътни материи като плат, кожа и т.н., но трябва зорко да съблюдавате детето да не се нарани. Затова препоръчваме работа с перфоратор с една дупка за хартия.

Колаж

Самият Ерик Карл използва техниката на колажа за своите илюстрации. Може и Вие с детето да поиграете на колаж. Стимулирайте го да нареже парчета от лист хартия, така както го чувства. Окуражете го сега да оцвети всяка от изрезките в различен цвят. Изчакайте боичките да изсъхнат. Идеята е да ги залепите върху предварително подготвени от вас кръгове(нека да са с диаметър поне 10 см), от които ще съставите тялого и главата на гъсеницата. Нека детето само да нанася лепилото, но Вие следете внимателно да не реши да го опита на вкус.

Играта е подходяща за деца над 2 години, но ако решите може да играете и с по-малките. За тях може да използвате самозалепващо се фолио и кръгчета в различен цвят, които децата да залепят върху него.

Пеперуди

Разгледайте различни картинки на пеперуди. След това предложете на детето да оцвети няколко предварително изрязани от Вас модела. Може, разбира се, да направите и колаж по подобие на предишната идея, да я моделирате от пластилин или да направите апликация.

Жизнен цикъл на пеперудата

В книгата е показан жизненият цикъл на пеперудата от яйцето, ларвата (гъсеницата) и какавидата. И с това може да се играе и то по много интересен начин.

Гледайте видео, в което процесът е показан с истинска ларва. След това направете от пластилин  яйчицето, ларвичката,  пашкула и пеперудата накрая.  Разбъркайте ги и нека детето да ги подреди по поредност, като го стимулирайте да Ви разкаже какво е научило.

И това е само началото. Сега е ред да покажете как се променя и човекът. Извадете Ваши снимки от бебе досега и ги подредете хронологично. Използвайте момента да разкажете на детето за Вашето детство. Подредете снимки и на детето от бебе до сега. Задавайте въпроси, за да насочите вниманието му към промените, които настъпват.

А сега поиграйте като изобразявате движенията, характерни за всеки стадий от развитието на пеперудата. Участвайте и Вие, хем да стимулирате детето към игра, хем да се раздвижите:

Яйце – седнете на пода с колена притиснати към гърдите и наведена към тях глава.

Ларва – разтегнете се постепенно от яйцето и легнете на пода и се опитайте да се придвижите като гъсеница

Какавида – свийте се наново

Пеперуда – разперете криле и „полетете“ из стаята.

Играта е подходяща за деца 3+години, но с някои изменения може да опитате и с по-малките.

С какво се храни гъсеницата

Нарисувайте гъсеница в единия край на лист хартия. С пунктирана линия свържете гъсеницата с ябълка. От ябълката продължете пунктираната линия към круша, оттам към слива и т.н. Целта на играта е детето да прокара път на гъсеницата към храната като следва пунктира. За да е по-предизвикателна играта, нека пунктирът да е разнообразен – един път на едри вълни, после на по-ситни вълни, на зиг-заг, на квадратчета и т.н.

Играта е подходяща за деца на 3+години.

На пазар

Набавете си 7 хартиени плика като на всеки от тях изпишете ден от седмицата (понеделник, вторник, сряда и т.н.). Нека надписите или самите пликове да са с различен цвят, за да може детето да играе с тях активно. Върху всеки плик добавете и картинка на плода, който гъсеницата трябва да изяде. Може да ги залепите Вие или пък детето, докато четете книжката какво яде гъсеницата всеки ден. Ако трябва да изяде 1 ябълка – слагате картинка на 1 ябълка. Ако трябва да изяде 2 круши – залепяте 2 круши.

Сега подредете един хубав щанд с храните от историята. Вие сте магазинерът, а детето трябва да пазарува при Вас за гъсеницата. За целта Вие му казвате: „Трябва да напазаруваш за понеделник – синия плик. Вземи го, разгледай го и поръчай храна за гъсеницата.“ Детето взима плика/панера и идва на пазар. Стимулирайте го да поиска точния брой плодове и да назове правилно плода от картинката. Ако се затруднява, бройте заедно.

Може да добавите още един елемент, за да упражнявате броенето. Предварително нарежете лентички за пари. Така за всеки плод, детето трябва да се разплати с 1 хартиена лента.

Какво се случва след това

Историята на Ерик Карл е прекрасна, но може да окуражите детето да си представи какво ще се случи по-натам. Гъсеницата пълзи, а пеперудата може да лети. Какво вижда? Къде каца? Кого среща?

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации