Няколко идеи как можем да играем с щипките за простиране

Не е необходимо винаги да купувате играчките от магазин. Много по-вълнуващо  е да си ги направите сами от подръчни материали. И целта не е толкова да пестите, колкото да покажете на децата си друг начин на мислене. Когато показвате как от един материал може да се направят десетки други различни неща, учите детето на творчество, оригиналност, комбинативност, умения за решаване на проблеми – все качества, които са полезни във всяка една житейска ситуация.

Днес ще Ви подскажем няколко идеи за игра с обикновени щипки за пране. Освен всичко друго играта с щипки е полезна за развитие на фините движения на ръката.

Напасване

С щипки може да играете на много игри на напасване.

rainbow-colors-154569_1280

Изрежете един кръг и го разделете на сектори.Оцветете ги в различни цветове. Отделно осигурете цветни пластмасови щипки в същите цветове или пригодете дървени такива. Целта е детето да захване щипката за съответния цветен сектор от кръга. Подробни указания за играта може да намерите тук.

По същия начин на секторите на кръга може да изпишете цифри от едно до 10. На отделните щипки също изпишете по едно число от 1 до 10. Целта е детето да закрепи щипката със съответната цифра върху сектора от кръга със същата цифра.

Освен с цифри, може да играете с букви или геометрични фигури.

По абсолютно аналогичен начин върху секторите от кръга и щипките  може да разположите картинки. Например, върху кръга залепете крава, кобила, кокошка, овца, коза и т.н., а върху щипките техните малки: теленце, жребче, пиленце, агънце, яренце. Детето трябва да защипе всяко малко при неговия родител.

Тези игри са подходящи за деца 2+години.

Театър

IMG_5483

Домашният театър винаги е силно емоционално преживяване за децата. Не за всяка приказка обаче, лесно се намират кукли и декори. Щипките идват на помощ и в този случай. Намерете картинки на героите и необходимия декор в интернет или ги нарисувайте. Залепете ги върху щипките. Сцената може да пригодите от обикновена картон/ тънка дъска или дори въже за простиране. Идеята е да закачате героите там, докато разигравате съответната история.

Детето също може да пожелае да играе с актьорите от щипки след края на представлението. Насърчето го да Ви ракаже същата или нова история с героите.

Ето и няколко идеи за декор:

Слънце: изрежете кръг и го боядисайте в жълто. Около кръга защипете множество жълти щипки за лъчи.

Борче: изрежете един дълъг правоъгълник и го оцветете в кафяво. Това е стволът на дървото. Около него по подобие на борчетата, закрепете зелене щипки.

Самолет: Изрежете крила от по-твърд картон или използвайте дървени шпатули. Залепете ги върху щипката и ето Ви готов биплан.

IMG_4901

Таралеж: Изрежете тялото на таралежа от картон и направете бодлите му от щипки.

Пеперуда: Изрежете квадрат от цветен плат или тънка хартия. Смачкайте го по средата, така че да се получи панделка. Защипете панделката с щипката и ето, че пеперудката е готова да пърха.

Препоръчваме Ви, ако детето е над 2 години, да участва в изработката на героите и декора.

Броене

Набавете си ролки от тоалетна хартия или пластмасови чашки. Залепете отпред цифра от 1 до 10. Целта е детето да защипе толкова щипки, колкото е указано на етикета. За да усложните задачата, залепете и цветни точки, на брой съответватстващи на цифрата на етикета. Идеята е, детето не просто да защипе съответния брой щипки, а да помисли и какъв цвят щипка трябва да избере. Примерно, на чашката с цифра 3, има три точки: червена, зелена и синя. Детето трябва да подбере червена, зелена и синя щипка за тази чашка.

Играта е подходяща за деца 3+ години. С по-малките може да играете като Вие водите играта.

Пренасяне с щипки

Сложете в един панер малки топчета от хартия или памук. Целта е детето да ги захваща с щипката и  да ги прехвърля в друг панер. За да е още по-интересно, може топчетата да са шарени и детето да ги сортира по цветове в чашки или пък да ги поставя под брой в чашки с етикет, на които е указана цифра.

Играта е подходяща за деца 3+ години.

Пъзел от щипки

Подберете дървени щипки с гладки страни. Изберете снимка, която ще е интересна за детето да нареди на пъзел. Подредете щипките, така че да може да залепите картинката върху тях. Срежете до дължина между щипките и разбъркайте отделните части на снимката. Целта е детето да ги подреди в цяла картинка като ги защипва някъде.

Играта е подходяща за деца 2+ години.

Простор

Опънете връв и дайте на детето негови бебешки дрешки. Нека да се забавлява като ги простира.

Алтернативен вариант е да изрежете от картон едно момиче и едно момче. Отделно изрежете дрехи, които те носят: пола, рокля, блуза, панталон, риза и т.н. Може да изрежете и по няколко от различен цвят и да поговорите и за естетиката, кое с кое си отива. Закрепете фигурите, а детето трябва да взима дрехите от едно място и с тичане да стигне до фигурите, за да ги защипе върху тях.

Играта еподходяща за деца 2+ години.

Низане

Поканете детето да си направи собствено бижу като използва щипките. Достатъчно е да ги наниже като изполва улея на металния държач или другите дупки по щипката. Ако щипките са дървени, нека ги оцвети по желан от него начин, за да се получи пъстра огърлица.

Огърлицата може да се получи и със защипване.

Играта е подходящ за деца 4+ години.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации