Има ли игра в линиите? Или първи стъпки в писането.

Добре е често да стимулирате детето да „пише“ и рисува като му предоставите молив, химикал или флумастер. Развитието на фините движения на ръката чрез такива игри има съществено значение за поставяне на основите на уменията за писане на букви, които ще им трябват в първи клас, а също така и за развитието на речта.

Как може да играете с линии и по забавен и непринуден начин да въвлечете детето в развитието на тези важни умения на ръката?

На децата на 3 години може да „разкривате“ различни тайни на рисуването, като за целта го стимулирате да чертае линии, кръгчета и квадратчета.  Как да нарисувате дърво, например? Първо чертаем една линия (вертикална), до нея още една (успоредна) и ето, че се получи стъблото на дървото. Отгоре, рисуваме кръг  – и ето я короната. С поредица от квадрати може да си нарисувате влак. С вълнообразна линия може да изобразите димът от комина му.

За да е лесно на детето да Ви следва, първо Вие покажете последователността в рисуването (линия по линия, елемент по елемент), докато се получи готовата фигура. После на отделен лист, призовете детето да Ви следва като прави същото като Вас – начертайте първата линия и изчакайте детето да начертае своята. След това начертайте втората линия и го изчакайте и то да начертае своята и т.н.

Много е важно да бъдете търпеливи. Детето ще се упражнява по-често, ако изпитва удоволствие и му е забавно. Да, ще има несъвършенства, линиите едва ли ще прави, успоредни и равни, короната на дървото може да се окаже не на място, но това няма значение на този етап. Помагайте на детето, когато се затруднява като насочвате ръчичката му. Поздравете го за добрия резултат и закачете рисунката на видно място. С всяка следваща задача малчуганът ще става все по-добър.

Друг начин да мотивирате детето да се упражнява е като му предложите да играе с лабиринти. В интернет е пълно с всевъзможни варианти на лабиринти за деца, които може да изпринтите или да пречертаете. Целта е детето да „мине“ лабиринта, чертаейки линията на пътя с химикал, молив или флумастер. Това е хем забавно, хем полезно за развитието на фините движения на ръката.

Ако детето за първи път работи с лабиринт, покажете му каква е целта и как се „решават“ лабиринти. Ако не може да разбере защо от входа на лабиринта е нужно да стигне до изхода му, измислете история: „Котето било много гладно. Чуло, че в края на лабиринта го чака вкусно сиренце. Тръгнало само, но се загубило. Ти може да му помогнеш като му начертаеш пътя.“ Ако детето има любими герои от  приказки или анимационни филмчета, потърсете лабиринти с тях.

labyrinth-153958_1280

Освен лабиринти, може произволно да изрисувате фигури: спирали, вълнообразни пътища на автомобилчета и т.н., в които детето може да чертае. Важно е рисуването/чертането да се случва от дясно наляво. Децата много се забавляват с такива задачи и все пак бъдете подготвени, че може и бързо да им омръзне.

IMG_5663

Предложете на детето да чертае като свързва точки. Може да му нарисувате цвете, самолет, балон или каквото Ви хрумне само с пунктирана линия и да мотивирате детето да свърже точките до готова рисунка.

flower

На децата на 4-5 години може да предложите и по-сложни задачи като им дадете само половината на дадена картина (половин къща, бухал, дърво, пеперуда и т.н.). Целта е детето да довърши картинката като гледа елентите от дадената половина и се опитва да ги преповтори огледално. Нека картинките да са графични, симетрични и да са изпълнени с елементи, които децата могат да преповторят: вълнообразни или зиг-заг линии, кръгове, овали и т.н. Дори рисунката на детето да не повтаря точно дадената половина на картинката, поздравете го за това, което е постигнало.

butterfly-161453_640

Ако децата на тази възраст имат интерес към буквите, може да им дадете да изписват букви. Може да започнете първо като им покажете буквата и те я повторят в пясък. После с химикал или молив върху пунктир, чийто точки да свържат, а накрая като се опитат да я повторят, гледайки я, като накрая може да я оцветят и украсят.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации