Има ли начин да спра рисуването по стените?

  • Здравейте! Дъщеря ми е на 3 години често рисува по стените. Ние трием след нея, доколкото е възможно, но не знаем как да я накараме да рисува върху листа, вместо на стената.
 

Госпожа О: Да, често децата се изявяват върху скъпи тапети или след наскоро направен ремонт, а драсканиците ни карат да се смущаваме, когато имаме гости. Но се замислете, хората рисуват от праисторически времена по стените на пещерите и до ден днешен се възхищаваме на творчеството им.

Рисуването доставя радост на децата и определено в техните глави няма идея, че това е нещо лошо и вредящо. Дори ще Ви извикат, за да Ви покажат с гордост на какво са способни. Не бива да ограничавате детето да рисува, само за да не драска по стените. Драскането е важен етап от развитието на фините движения на ръката, които в по-късна възраст ще са му необходими, за да се научи да пише. Не ѝ се карайте, със сигурност и Вие като малка сте имали „постоянна изложба“ в дома на своите родители. Всичко е поправимо. Така или иначе, ремонтът предстои.

Какво може да направите?

  • Нека има време за рисуване с конкретен ритуал. Това може да е начин да я мотивирате да рисува върху листа. Настанете я на столче и масичка, съобразени с нейния ръст или пред статив. Пуснете нежна музика, разположете удобно листата и материалите за рисуване. Седнете покрай нея. Когато се насити, приберете материалите. Ако всеки ден имате време за рисуване, организиран по подобен начин, е вероятно съществено да намалите рисуването по стените. Добре е да закачате рисунките ѝ на видими места, така че да се гордее колко много може и да разбере, че Вие цените това, което тя е постигнала.
  • Определете стена вкъщи, на която може да се рисува. Това не гарантира, че няма да има моменти на творчески импулси и по другите стени, но определено ще е по-лесно да мотивирате детето да Ви съдейства. Обяснете спокойно, че само тук е разрешено да се рисува и молите на другите места да остане чисто. Ако откриете рисунки и на други места, без да се карате, включете и детето в почистването, според възможностите му. Хубавото е, че когато имате гости, „стената на художника“ може да е от задължителните турове из дома Ви, за да се почувства дъщеря Ви горда и зачетена.
  • Друго възможно решение е да опънете дълъг лист хартия (продават се ролки) от пода до височината на детето. Нека това да е поле за рисуване. Предимствата на тозин начин са много: листовете се свалят лесно, когато това се налага; дават широко поле за рисуване из цялата къща; отлагат ремонта за по-далечно време;  сменят се, за да да се случат новите творчески идеи; а най-хубавото е, че може да запазите части от платната за спомен или да ги разпратите като Коледни и Новогодишни картички на роднини и приятели. Този метод позволява спонтанно рисуване и дори разказване на приказки с молив в ръка.
  • Купете миещи се маркери. Плюсът им е, че с тях може да се рисува по гардеробите и пода и след това лесно да се почисти. Чистят се и от латекс, но доста по-трудно.
  • Използвайте бои с ефект бяла дъска или ефект черна дъска. Те позволяват съответно рисуване с маркери и тебешири и се почистват лесно. Не е необходимо да ремонтирате целия апартамент с такива бои, но определено са добро решение за една стена или за детската стая.

Още за детското рисуване може да прочетете тук.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации