Има ли начин да спра рисуването по стените?

  • Здравейте! Дъщеря ми е на 3 години често рисува по стените. Ние трием след нея, доколкото е възможно, но не знаем как да я накараме да рисува върху листа, вместо на стената.
 

Госпожа О: Да, често децата се изявяват върху скъпи тапети или след наскоро направен ремонт, а драсканиците ни карат да се смущаваме, когато имаме гости. Но се замислете, хората рисуват от праисторически времена по стените на пещерите и до ден днешен се възхищаваме на творчеството им.

Рисуването доставя радост на децата и определено в техните глави няма идея, че това е нещо лошо и вредящо. Дори ще Ви извикат, за да Ви покажат с гордост на какво са способни. Не бива да ограничавате детето да рисува, само за да не драска по стените. Драскането е важен етап от развитието на фините движения на ръката, които в по-късна възраст ще са му необходими, за да се научи да пише. Не ѝ се карайте, със сигурност и Вие като малка сте имали „постоянна изложба“ в дома на своите родители. Всичко е поправимо. Така или иначе, ремонтът предстои.

Какво може да направите?

  • Нека има време за рисуване с конкретен ритуал. Това може да е начин да я мотивирате да рисува върху листа. Настанете я на столче и масичка, съобразени с нейния ръст или пред статив. Пуснете нежна музика, разположете удобно листата и материалите за рисуване. Седнете покрай нея. Когато се насити, приберете материалите. Ако всеки ден имате време за рисуване, организиран по подобен начин, е вероятно съществено да намалите рисуването по стените. Добре е да закачате рисунките ѝ на видими места, така че да се гордее колко много може и да разбере, че Вие цените това, което тя е постигнала.
  • Определете стена вкъщи, на която може да се рисува. Това не гарантира, че няма да има моменти на творчески импулси и по другите стени, но определено ще е по-лесно да мотивирате детето да Ви съдейства. Обяснете спокойно, че само тук е разрешено да се рисува и молите на другите места да остане чисто. Ако откриете рисунки и на други места, без да се карате, включете и детето в почистването, според възможностите му. Хубавото е, че когато имате гости, „стената на художника“ може да е от задължителните турове из дома Ви, за да се почувства дъщеря Ви горда и зачетена.
  • Друго възможно решение е да опънете дълъг лист хартия (продават се ролки) от пода до височината на детето. Нека това да е поле за рисуване. Предимствата на тозин начин са много: листовете се свалят лесно, когато това се налага; дават широко поле за рисуване из цялата къща; отлагат ремонта за по-далечно време;  сменят се, за да да се случат новите творчески идеи; а най-хубавото е, че може да запазите части от платната за спомен или да ги разпратите като Коледни и Новогодишни картички на роднини и приятели. Този метод позволява спонтанно рисуване и дори разказване на приказки с молив в ръка.
  • Купете миещи се маркери. Плюсът им е, че с тях може да се рисува по гардеробите и пода и след това лесно да се почисти. Чистят се и от латекс, но доста по-трудно.
  • Използвайте бои с ефект бяла дъска или ефект черна дъска. Те позволяват съответно рисуване с маркери и тебешири и се почистват лесно. Не е необходимо да ремонтирате целия апартамент с такива бои, но определено са добро решение за една стена или за детската стая.

Още за детското рисуване може да прочетете тук.

Изпрати коментар

Подобни публикации