Има ли полза от образователните филмчета?

Повечето експерти препоръчват децата под 2 години да не гледат телевизия и да не стоят пред компютър. Причините са много. Има изследвания, които показват, че гледането на телевизия препрограмира детския мозък. Доктор Кристакис, директор на Детски здравен институт към детската болница в Сиатъл доказва, че когато гледането на телевизия в ранна възраст измести общуването с родителите и живата игра, това може да доведе до различни здравни и поведенчески проблеми. Според него динамиката на телевизионните програми е доста по-бърза от темпото, с което се случват нормално явленията около нас и от скоростта, с която детето учи и играе. Това означава, че ако оставим детето да гледа дълго телевизия, може да свръхстимулираме развиващия се детски мозък и това да доведе до трайни промени във формиращите се мозъчни връзки. Освен това тази динамика прави много други живи игри да изглеждат скучни. Доктор Кристакис дори твърди, че продължителното гледане на телевизия във възрастта до две години, може да причини проблеми с концентрацията, когато децата започнат училище.

Друга съществена причина за препоръката да не се гледа телевизия под 2 години е, че детето е пасивен наблюдател и това го лишава от активно учене на умения – координация на ръката с окото, умения за хващане, хвърляне, достигане на желан предмет, изграждане на стратегии  за решаване на задачи, създаване на понятия за пространство, развитие на причинно-следствено мислене, развитие на умения за социално взаимодействие и общуване и т.н.

Фокусът в тази възраст трябва да са реалните игри и ученето чрез преживяване и опит и интеракция с родителите. Дори и най-добрите образователни програми не могат да заменят ученето и развитието, което могат да дадат реалните взаимодействия с хора и живото изследване на различни играчки и елементи от средата, в която детето живеее. Дори обратното. В проучване на университета във Вашингтон за полезността на ранните детски образователни програми се стига до извода, че няма категорични данни за позитивен или негативен ефект върху развитието на бебетата. В същото време се изнасят данни, че тези програми забавят развитието на езика.  Факт, който води до това компания като Уолт Дисни, която развива марката „Бебе Айнщайн“ да оттегли твърденията си за образователната полза от програмата. Учените откриват, че децата които гледат образователни програми по около час на ден, възприемат средно по 6 думи по-малко спрямо техни връстници, които не са гледали такива програми.

Все пак, за родителите е трудно да се борят със съвременните технологии, които са много привлекателни за децата и са неизменна част от живота ни. Няма как да живеем изолирано от света и да се правим, че тези технологии не съществуват. Много родители, които ползват образователни филчета, отбелязват позитивен ефект върху децата и твърдят, че децата учат много от тях. Освен това споделят, че видеа с песнички им помагат при дълго пътуване, а безпорно им дават и минути отмора през натоварения и уморителен ден в грижи за бебето.

Има и изследователи, които избягват да са крайни в забраната на времето пред екран (телевизия, компютър, независимо дали са образователни филмчета, гледане на песни, играене на електронни игри и др.), но съветват да се търси златната среда.  Признават, че има вреден ефект от ранното излагане пред екрана, но също така добавят, че това може лесно да се компенсира, ако детето гледа и „обсъжда“ с родителя какво се случва. Ако родителят обяснява допълнително, задава въпроси, следи реакциите на детето и им отговаря, тогава отново се постига ефективно общуване и учене. Има дори изследвания, според които някои игри за iPad може да подобрят езиковите и математическите умения на децата. Отчита се, че интерактивността, която позволява тази технология, прави детето активен участник в игрите и може да стимулира творчеството, причинно-следственето мислене и фината моторика (което е валидно и за компютрите и лаптопите), за разлика от телевизията, при която детето е пасивен зрител. И все пак, това не означава, че трябва да оставяте детето с часове с iPad-а. Екранните занимания трябва да подпомагат, а не да изместват живите игри и общуването с родителя. Избягвайте хаотичното гледане на клипчета, както и съдържание, което не е подходящо за възрастта, защото това има негативни последици върху детския мозък.

Вие най-добре може да прецените какво е подходящо за Вашето дете, само трябва да имате предвид, че времето пред екран трябва да е адекватно дозирано, а не да измества играта и разходките навън. Не бива телевизията да се ползва като бавачка, пред която детето преседява само с часове. Дете под 2 години може да прекарва пред телевизор/компютър не повече 10-15 мин. на ден и то не всеки ден. Подбирайте съдържание, което е подходящо за възрастта на детето.

За деца над две години, живата игра продължава да е по-ценна от телевизионните и компютърни екрани. Времето, което те прекарват в гледане не бива да надвишава един час на ден и отново не бива да е всеки ден. Залагайте повече на песни, детски игри, които развиват определени умения, образователни клипчета и др.

1 Коментар

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации