Има начин да разговаряме с бебето!

Има начин да разговаряме с бебето!

Сигурно имате огромно желание да общувате с мъничето си и знаете колко е важно то да чува много звуци и думи, за да се научи да Ви разбира и само да проговори един ден. И все пак, е доста трудно да се поддържа разговор, когато бебето още е твърде малко и не може да Ви отговаря дори и с възклицания. Ето как може са разнообразите говоренето:

Пейте песничнички. Дори да не може да пеете, вярвайте ни, Вашето мъниче обожава да Ви слуша. Има изследвания, според които бебето запомня по-добре, когато му пеете. Може да пеете детски или Ваши любими песни. С това помагате да се развива слухът на детето и чувствителността му към отделните звуци и думи.

– Четете книги. Може детски книжки или заедно да прегледате любимо списание. Ако искате разглеждайте каталог на супермаркет и му обяснявайте какво се предлага. Текстът сам по себе си не е важен. За детето е важно да чува думите. Децата обожават кратки стихчета и залъгалки. Съчетайте ги с игри като „Буба лази“ и ще помогнете на детето да свързва думите с действия.

Разказвайте какво виждате. Вкъщи или на разходка винаги може да „поклюкарствате“ заедно. Какво се случва около Вас, кой минава, има ли дървета, коли, други деца. Разказвайте.

Съветвайте се с бебето. Докато готвите, обличате се, чистите и др., обяснявайте на детето какво правите и се допитвайте до него. „Домати ли да сложа или лимон?“, „Зелената блуза ли да си облека или синята?“ и т.н. Показвайки съответните неща, помагайте на детето да прави асоциации между думите и предметите. Освен това, задаването на въпроси, стимулира детския ум и съдейства за образуването на повече мозъчни връзки.

Гукайте с бебето. Щом бебето започне да издава звуци, имитирайте го, подавайте му Ваши звуци в отговор или се опитайте да назовете емоцията или желанието на детето, ако сте ги разпознали. Това ще му създаде усещане, че го слушате и зачитате, а освен това ще го стимулира да започне и то да Ви имитира.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации