Историйко кани децата на Варна на разходка в миналото

Знаете ли кой е Историйко? А знаете ли, че скоро ще се разхожда из Варна с куп любопитковци, които искат да научат тайните и миналото на града? Две дами пълни с любов и ентусиазъм са създателите на този необичаен проект – Кунка Великова и Деница Стефанова. Те канят децата и техните родители и близки, да видят града си през различни очи. И двете са специалисти по обучение и развитие на таланти. Събират ги професионалните интереси, но след това участието им в редица доброволчески инициативи и проекти още повече ги сближават идейно. Вече мечтаят да обединят опита си, любовта към децата, усилията и идеите си, за да създават алтернативни форми за забавление и обучение на деца. Срещаме се с тях, за да ни разкажат повече за проекта.

Деница Стефанова

Дени, как се роди идеята за Историйко?

В началото беше желанието ни да направим живота на децата от Варна и техните семейства по-цветен и да разкриваме нови светове пред тях. Историйко е от онези деца, които със светнали очи ти разказват за някоя личност или събитие, които са ги впечатлили и винаги са жадни за още интересни примери. Всеки има нужда от един такъв приятел, който да запали искрата на любовта към това, което ни е завещано – историята. Затова каним малки и големи да се присъединят към едно от неговите приключения.

Какво ще представляват разходките с Историйко?

Историйко ще разходи желаещите деца и техните родители или близки из интересни места във Варна.  Ще сформираме отбори от 3 до 6 участника, като за да има отбор трябва да има поне един възрастен. Едно семейство може да е един отбор. Всеки отбор ще има си и дневник с дестинации. Всяка дестинация крие интересна история, която трябва да бъде довършена, открита или разгадана. Често участниците ще трябва да преминат през определено предизвикателство, за да получат липсващата информация и да продължат напред!

За деца на каква възраст са подходящи тези разходки?

За деца над 6 години, техните приятели и, разбира се, за непорастващите деца (възрастните).

Какво искате децата да научат за Варна?

Приключението ни е вдъхновено от 22 септември, така че загадките и задачите ще бъдат свързани с историята на Варна след обявяване на Независимостта на България. Основната ни цел, обаче, е да провокираме любопитството на децата да изследват мястото, където живеят, пътят до училище, местата за разходка със семейството си и всяко ново място, през което минават. Историята е навсякъде около нас и проучването й може да бъде едно вълнуващо и интересно приключение за децата (ученето е бонусът от него).

Кунка Великова

Кики, как подготвихте разходките? Кои места и информация искате да включите?

Решихме да включим повече познати места, покрай които минаваме всеки ден. Често ги заглеждаме, посещаваме, снимаме се с тях, а те крият толкова неподозирани и интригуващи истории. Искаме децата (а и не само) да получат този подарък – тези необикновени истории за града, които ще останат винаги с тях.! А подготовката беше нашето приключение – ходихме по музеи, в държавния архив, запознахме се с любители на историята, ангажирахме дизайнери и това, което научихме, искрено ни впечатли.

Кое беше най-интересното, което Вие научихте, докато правехте проучването си?

Всичко ни беше интересно! Градът ни има толкова пъстра и богата история, че вече никога няма да гледаме на него със същите очи. Цялостното усещане, което остави у нас, че след Освобождението за сравнително кратко време сме достигнали стандарта на култура, забавление, бизнес, туризъм и изгледа на града на част от европейските страни, е нещото, което ни накара да сме още по-горди, че живеем във Варна.

Кога ще стартират приключенията и къде трябва да се запишат желаещите?

Приключенията стартират следващата събота 30.09.2017г. от 9.30ч.! Всеки отбор, който желае да се запише за събитието, може да закупи своя билет от тук или да заяви участие чрез лично съобщение във Фейсбук страницата ни „Приключенията на Историйко“ или на мейл storytreasurehunt@gmail.com, или на телефон  0888627892 и да плати на място. Пишете ни или ни се обадете с всички въпроси, които Ви възникват.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации