„И мама е човек!“ или за смисъла да отделим време за себе си

И мама е човек! е ритрийт или казано с други думи – възможност 4 дни да се оттеглите от ежедневието и да презаредите батериите с нова живителна енергия. Мястото е Велинград, а датите 13-16 септември 2018 година.

Зад проекта стоят две усмихнати дами: Мариана Донкова, основател на “Детето играе” и Ива Коева, основател на AmalaJewelry – бижута от естествени камъни.

Мариана е педагог по образование. Майка е на 5 годишно момче. Има дълга кариера с разнообразен опит и като учител, и като треньор по междуличностни умения (ефективно общуване, преговори, креативно мислене, решаване на проблеми и конфликти, лидерство, работа в екип и др.) в корпоративен контекст. С раждането на сина ѝ обаче, решава да стартира  познатия на всички Ви проект “Детето играе“. Активно провежда и обучения за родители. За нея е важно да постигне баланс между времето, отделено за семейството и професионалната си реализация.

Ива е психолог по образование. След 11 години живот в САЩ, със завършено средно и висше образование там, през 2016-та година се завръща в България, за да предаде натрупания си опит и с идея да създаде нещо без първоначална представа какво да е то. Има опит в продажбите, управлението на хора, създаването на екипи, комуникация с хората и организиране на събития. Вдъхновена от желанието да вижда повече усмихнати хора покрай себе си, година след връщането ѝ в България, създава AmalaJewelry – бранд за бижута от естествени камъни, които представляват живота, силата, енергията и щастието.

Ива, Мариана, как възникна идеята за ритрийта “И мама е човек!”?

Мариана: Много често, докато си говоря с други майки, те споделят нуждата да се откъснат за малко, да презаредят, ако щете да се наспят, да намалят малко ритъма, да сменят гледната точка. И това е реална нужда. Аз самата съм я изпитвала и знам колко е важно да имаш възможността да спреш и да събереш сили и енергия. Тогава си в пъти по – полезен и на себе си, и на детето си, и на семейството си.  Моят начин е много активно общуване с природата, движението, четенето, а също и творчеството – неща, които да изработя с ръцете си.  Така възникна и идеята за “И мама е човек!” – исках да създам пространство, където майките да релаксират активно, да намерят пулса си, да са в общност с други майки и да обменят идеи и опит, да съберат сили, за да могат да продължат вдъхновено напред. В един разговор споделих идеята с Ива и тя ѝ придаде прекрасен емоционален заряд и неусетно влязохме в конкретика. Заедно започнахме да си представяме какво точно искаме да направим, какви изненади искаме да подарим на майките и запретнахме ръкави, за да осъществим идеята.

Ива: Идеята беше на Марианка. Интересното е, че след като ми се обади да сподели какво е замислила, бяха нужни буквално 3 изречения, за да разбера какво иска да постигне с този ритрийт и веднага казах: “Да – включвам се!”. Дори не ми беше нужно време да обмисля отговора си. Грабна ме идеята да върнем фокуса на майките към себе си, да се заредят, да се преоткрият, за да могат след това да прекарват по-пълноценно време със семейството си и най-вече да си припомнят, че е важно да открадват време за себе си. Аз съм добра в това, знам кога да обърна внимание на себе си, за да не прелее чашата. “И мама е човек!” дава възможност да разкажем и покажем как го правим ние. За мен това са йогата, креативни занимания, близостта с природата, пълноценни срещи с любими хора. Именно с тези неща ще запозная майките на ритрийта.

Какви цели си поставяте?

Ива: Целта ми е майките да си припомнят, че колкото са важни децата, толкова е важно психическото и емоционално състояние на майката. Искам да придобият смелостта, когато усетят нуждата от време за себе си, без колебливи мисли да оставят таткото да вземе нещата в свои ръце, да звъннат на бабата, съседката, приятелката, детегледачката да я отменят за час – два.

Мариана:  Искам да видя всички участнички усмихнати и вдъхновени след четирите дни, прекарани заедно и освен това – въоръжени с много нови идеи как да отделят повече качествено време за себе си и как да изграждат по-ефективни взаимоотношения с децата си.

Колко души планирате да бъде групата?

Максималният брой участници е 18.

За кого е предназначено събитието?

 Майки, които искат да се презаредят със свежа енергия.

Майки, които искат да си припомнят и да научат повече за това как да съхраняват своето емоционално здраве.

Майки, които искат да научат повече за общуването с децата си.

Предвиждате ли да участват и децата?

 Мариана: На този етап – не. Но си представяме в бъдеще да можем да осъществим и подобен проект: семействата да са заедно, да общуват и играят активно, да се забавляват. Това ще е следващата ни стъпка.

Къде ще се проведе?

Ива: Избрахме Велинград- градът, от който съм аз. Велинград е с прекрасна природа и с много възможности за релакс и разходки. Всеки път, когато се прибирам там, усещам как още с влизането в града гърдите ми се изпълват с чист въздух. Ще посрещнем майките в уютната къща за гости “Стелия”, която ще е резервирана само за нас и ще може на спокойствие да разгърнем всички дейности, които сме предвидили.

Какви занимания предвиждате?

Ива:  Програмата е много динамична. Заложили сме много двигателни занимания – разходка в планината, басейн и йога. Целта ни е не толкова физическо натоварване, колкото отпускане, зареждане и вглеждане в себе си, особено чрез йогата. Освен това сме предвидили и няколко арт-ателиета, в които дамите ще могат да изработят сами подаръци за себе си.

Мариана: Целим да изградим общност от участващите майки. Това е един от най-полезните канали за учене и сверяване на часовника – опита на другите майки. Предвидили сме възможност да се фокусираме върху теми като общуването с децата, управление на емоциите, развиващите игри и др. Предварително ще направим проучване кои са въпросите, от които се вълнуват майките и ще им отделим специално време. Освен това, сме предвидили и сесии, в които да обърнем поглед навътре към себе си, ще потърсим как виждаме мястото си, кое е важното за нас. И, разбира се, не на последно място, сме заложили на забавлението, смеха и радостта, които искаме да са основната тъкан през всички тези четири дни.

Къде може да се намери повече информация за събитието?

Следете ни във Фейсбук и на уеб страницата на „И мама е човек!“.

Какво отличава “И мама е човек!” от други ритрийти?

Има прекрасни хора и организации, които предлагат  прекрасни ритрийти за майки с деца, йога ритрийти или ритрийти за семейства. Това, с което “И мама е човек!” се отличава е, че има конкретна цел – да насочи майките към преоткриване на себе си. Искаме да докоснем сетивата, ума и сърцето им. Уникалното е, че това е ритрийт за майки, на който майките са поканени да вземат със себе си само себе си.

Интервю: Ангел Георгиев

2 Коментари

 • Публикувано 29.06.2018
  Avatar

  Соня Цанева

  Здравейте, как мога да заявя участие в този ритрийт – “И мама е човек!”? И съотверно каква ще е сумата, която трябва да се заплати за цялото удоволствие? Благодаря!

  • Публикувано 29.06.2018
   Детето играе

   Детето играе

   Здравейте, Соня! Благодарим за интереса! Заявка за участие може да направите през формата за регистрация, която може да намерите тук: http://mamaweekend.detetoigrae.com/#register

   Цената при ранно записване до края на юли е 390 лв., а при записване между началото и края на август – 460 лв. Какво включва цената и условията за връщане на парите може да видите тук: http://mamaweekend.detetoigrae.com/#prices

   За повече информация може да позвъните и на телефон 0898 23 05 01 Мариана Донкова.

   Усмихнат уикенд!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации