Какво вижда бебето?

Какво вижда бебето?

За разлика от слуха, който е напълно развит при раждането, зрението се развива в продължение на 6 до 8 месеца. Очите са напълно приспособени да виждат, но според специалистите, мозъкът все още не може достатъчно добре да обработи постъпващата информация.

Но какво вижда бебето и как се развива зрението му през първата година? И като знаем това, как можем да превърнем информацията в игра?

Фокус  и оразличителна способност

В началото Вашето бебе ще може да фокусира на около 20-25 см и все още зрението не е ясно като при възрастните. Любопитен факт е, че дни след раждането детето предпочита да наблюдава снимката на майка си спрямо снимки на непознати. Според специалистите детето различава по-големи и контрастни черти на лицето като линията на косата, например. Доказано е, че ако майката се загърне с шал или сложи шапка, това предпочитание към снимката на майката изчезва. Затова и съветът към майките е да не променят радикално външния си вид в този период.

Новороденото може да види светлина, форми и движение и над 25 см, но много неясно и замъглено.

След в 2-3-я месец бебето е способно да се фокусира и на близо, и на далеч. Очите все по-добре се координират и виждат все по-ясно. Бебето започва да забелязва и други характеристики на лицето като нос, уста, очи. Към 3-5я месец повечето бебета различават добре лицето на майка си от лицата на непознати хора.

Любимата игра на детето през първите месеци е да наблюдава Вашето лице. Правете различни физиономии или му изнесете първото представление.

С напредването на месеците предлагайте различни обекти за изследване, играйте като правите физиономии пред огледалото, разхождайте детето и му обяснявайте какво вижда.

Светлина

Оказва се, че бебетата не са много чувствителни към светлината. Според специалистите, за да усети новороденото, че в стаята има запалена лампа, то светлината трябва да е 50 пъти по-силна, спрямо това, което е необходимо на възрастните. Затова не се притеснявайте да оставяте слаба светлина в стаята, където спи детето – това няма да навреди на съня му, а Вие ще можете да го наблюдавате, когато решите.

Чувствителността към светлината се увеличава към 2-3-я месец, а към 6-я месец е съвсем като при възрастните. Затова може да усетите, че в даден момент детето показва раздразнение към запалената лампа в стаята, докато спи.

Важно!!! Имайте предвид, че внезапната силна, ярка и насочена светлина може да уплаши бебетата и малките деца.

Цвят

Бебетата нямат чувствителността за различаване на цветове като възрастните. Смята се, че първите два месеца децата различават силно контрастни цветове като черно и бяло.  Има предположения, че в този период различават и основните цветове като червено, жълто и зелено, но не задължително предпочитат да ги наблюдават. Предпочитат силно контрастните образи. Според специалистите в началото не различават синьо и лилаво. Основните цветове ще привлекат вниманието им през следващите няколко месеца.

Към 6-я месец бебетата различават всички цветове на дъгата, включително и нюанси и близки цветове като оранжево и червено, което им е било трудно до този момент.

Може да играете като им показвате картинки или книжки с едри контрастни елементи. Започнете с черно-бели образи и постепенно въвеждайте цвят. Реакциите на детето ще Ви покажат предпочитанията му. Може да залепите любимите му картинки по таблата на леглото му, за да може да ги наблюдава самостоятелно.

С децата на 4 месеца организирайте приключенско търсене на даден цвят из цялата къща.

Следене с очи

И като новородено бебето може да проследи големи, бавно движещи се обекти, но към 3я месец се справя истински добре и може да проследява движението свободно и дълго време.

Постепенно се формира и координацията на окото с ръката. Към третия месец може да забележите, че бебето прави първи опити да достигне обект, който е привлякъл вниманието, а към 4-я вече е вероятно да се справя добре с тази задача.

Може да играете по различни начини: предлагайте му да разглежда шарени играчки, помагайте му да достига това, което е привлякло интереса му, заведете го там, където усещате, че иска да отиде по време на разходката вкъщи или навън и му обяснявайте какво вижда.

Тъй като вече може да проследи движение, играйте на светлинни зайчета като движите бавно фенерче в затъмнена стая.

Поставете бебешка пиеса като залепите хартиени цветя на една дълга зелена лента и хванете едно зайче-играчка и заедно с него вървете по зелената лента и късайте цветята за букетке.

С децата на 4 месеца, които вече правят опити да сграбчват предмети, може да играете като завържете една топка и я поднесете на известно растояние от тях, за да им дадете възможност да я хванат или като си сложите цветна шапка с периферия или големи парти очила, които като доближите до тях, да се опитат да свалят.

Изпрати коментар

Подобни публикации