Какво вижда бебето?

Какво вижда бебето?

За разлика от слуха, който е напълно развит при раждането, зрението се развива в продължение на 6 до 8 месеца. Очите са напълно приспособени да виждат, но според специалистите, мозъкът все още не може достатъчно добре да обработи постъпващата информация.

Но какво вижда бебето и как се развива зрението му през първата година? И като знаем това, как можем да превърнем информацията в игра?

Фокус  и оразличителна способност

В началото Вашето бебе ще може да фокусира на около 20-25 см и все още зрението не е ясно като при възрастните. Любопитен факт е, че дни след раждането детето предпочита да наблюдава снимката на майка си спрямо снимки на непознати. Според специалистите детето различава по-големи и контрастни черти на лицето като линията на косата, например. Доказано е, че ако майката се загърне с шал или сложи шапка, това предпочитание към снимката на майката изчезва. Затова и съветът към майките е да не променят радикално външния си вид в този период.

Новороденото може да види светлина, форми и движение и над 25 см, но много неясно и замъглено.

След в 2-3-я месец бебето е способно да се фокусира и на близо, и на далеч. Очите все по-добре се координират и виждат все по-ясно. Бебето започва да забелязва и други характеристики на лицето като нос, уста, очи. Към 3-5я месец повечето бебета различават добре лицето на майка си от лицата на непознати хора.

Любимата игра на детето през първите месеци е да наблюдава Вашето лице. Правете различни физиономии или му изнесете първото представление.

С напредването на месеците предлагайте различни обекти за изследване, играйте като правите физиономии пред огледалото, разхождайте детето и му обяснявайте какво вижда.

Светлина

Оказва се, че бебетата не са много чувствителни към светлината. Според специалистите, за да усети новороденото, че в стаята има запалена лампа, то светлината трябва да е 50 пъти по-силна, спрямо това, което е необходимо на възрастните. Затова не се притеснявайте да оставяте слаба светлина в стаята, където спи детето – това няма да навреди на съня му, а Вие ще можете да го наблюдавате, когато решите.

Чувствителността към светлината се увеличава към 2-3-я месец, а към 6-я месец е съвсем като при възрастните. Затова може да усетите, че в даден момент детето показва раздразнение към запалената лампа в стаята, докато спи.

Важно!!! Имайте предвид, че внезапната силна, ярка и насочена светлина може да уплаши бебетата и малките деца.

Цвят

Бебетата нямат чувствителността за различаване на цветове като възрастните. Смята се, че първите два месеца децата различават силно контрастни цветове като черно и бяло.  Има предположения, че в този период различават и основните цветове като червено, жълто и зелено, но не задължително предпочитат да ги наблюдават. Предпочитат силно контрастните образи. Според специалистите в началото не различават синьо и лилаво. Основните цветове ще привлекат вниманието им през следващите няколко месеца.

Към 6-я месец бебетата различават всички цветове на дъгата, включително и нюанси и близки цветове като оранжево и червено, което им е било трудно до този момент.

Може да играете като им показвате картинки или книжки с едри контрастни елементи. Започнете с черно-бели образи и постепенно въвеждайте цвят. Реакциите на детето ще Ви покажат предпочитанията му. Може да залепите любимите му картинки по таблата на леглото му, за да може да ги наблюдава самостоятелно.

С децата на 4 месеца организирайте приключенско търсене на даден цвят из цялата къща.

Следене с очи

И като новородено бебето може да проследи големи, бавно движещи се обекти, но към 3я месец се справя истински добре и може да проследява движението свободно и дълго време.

Постепенно се формира и координацията на окото с ръката. Към третия месец може да забележите, че бебето прави първи опити да достигне обект, който е привлякъл вниманието, а към 4-я вече е вероятно да се справя добре с тази задача.

Може да играете по различни начини: предлагайте му да разглежда шарени играчки, помагайте му да достига това, което е привлякло интереса му, заведете го там, където усещате, че иска да отиде по време на разходката вкъщи или навън и му обяснявайте какво вижда.

Тъй като вече може да проследи движение, играйте на светлинни зайчета като движите бавно фенерче в затъмнена стая.

Поставете бебешка пиеса като залепите хартиени цветя на една дълга зелена лента и хванете едно зайче-играчка и заедно с него вървете по зелената лента и късайте цветята за букетке.

С децата на 4 месеца, които вече правят опити да сграбчват предмети, може да играете като завържете една топка и я поднесете на известно растояние от тях, за да им дадете възможност да я хванат или като си сложите цветна шапка с периферия или големи парти очила, които като доближите до тях, да се опитат да свалят.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации