Какво да правим с многото играчки?

Какво да правим с многото играчки?

Децата ни имат много повече играчки, отколкото са им необходими. Затрупани са от десетки, на които не обръщат внимание, а ние не знаем какво да ги правим и грижливо ги прибираме по кутии, нареждаме по рафтове, подритваме, подреждаме и пренареждаме. Намаляването броя на играчките, не само улеснява нашия живот, а помага на децата да играят по-креативно, да си сътрудничат по-лесно и да станат по-изобретателни. Ето и някои от нашите решения за справяне с големия брой играчки:

Играчки в почивка

Вземете няколко неща, които са били дълго време пренебрегвани и ги скрийте за определен период. Така детето ще има по-малко играчки на разположение във всеки един момент и мястото му за игра няма да е толкова претрупано. Ще откриете как старите играчки имат „нов живот“, когато детето не ги е виждало за известно време.

Играчки за специални случаи

Отделете в различни кутии играчки, които са за определени ситуации. Например една, която да стои в колата; друга, която да вземате с вас при гостуване на приятели без деца; трета – за опашката в магазина и т.н. Това е полезно, защото децата бързо разбират, че някои играчки се използват само при определени условия и е перфектна възможност за използване на детски играчки, които изискват родител наблизо. Обяснете на детето преди и след употреба, че „тази играчка живее в колата “ или „това е играчка, когато мама има важен разговор“. Така то ще осъзнае ограниченията и ще приберете играчката по-лесно за следващия специален случай. Дори много малките деца започват да осъзнават, че тези играчки се съхраняват в количката, дамската чанта, в автомобила или на висок рафт за специални поводи.

Разпродажба на играчки

Организирайте заедно с детето импровизиран базар на детската площадка, пейката пред блока или направете страничка във Фейсбук, където да продадете ненужните играчки. Така ще насърчите предприемаческия дух на детето, ще развиете математическите му умения и много по-лесно ще обясните, че банкомата не пуска парите само, защото слагаш карта в него. Силно вероятно е с „печалбата“, детето отново да си купи играчка, но тя със сигурност ще бъде много по-ценена, внимателно избрана и дълго ще оживява в ръцете му.

Играчки назаем

Насърчете детето да дава играчки на свои близки приятели. Умението да споделяш и даваш се развива от ранна възраст. Това е и чудесен повод да му обясните колко е важно, когато си взел нещо назаем да го пазиш и да го върнеш, когато си обещал. Често, след като играчката се прибере отново у дома, детето я преоткрива и му става по-мила и по-любима.

Не се притеснявайте да помолите приятели и роднини да не подаряват поредното интерактивно влакче/кукла/котка и т.н.

Ако мислите, че детето ви е претрупано от играчки и се радва на новите подаръци не повече от двайсетина минутни, смело кажете на своите близки, че нямате нужда от повече вещи. Предложете им да подарят на детето преживяване (напр. билет за кино, шейна, абонамент за списание, арт материали и др.).

Дарете игри и играчки

Голям брой играчки са запазени, но вече не са подходящи за нашето дете и то никога няма да играе отново с тях. Детето е пораснало и е заменило любимите кубчета за строене на високи кули с бебе, за което се грижи с любов, а книжките с твърди страници отдавна е научило наизуст. Говорете с детето, разкажете му, че има много деца, които нямат играчки и в чиито ръце всичко ще оживее отново. Опаковайте ги внимателно, напишете послание, разкажете историята на играчките и ги занесете на място, което вие заедно с детето ще изберете. Така ще му направите един от най-големите подаръци – ще го научите да подарява с усмивка и внимание, да се грижи и обича…

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации