Какво да правим с опаковките?

Празниците и еуфорията от подаръците минаха, но сигурно в домовете си са се натрупали завидно количество кашони, опаковъчна хартия и найлони, които се чудите какво да правите. Най-лесно е да ги изхвърлите, но ако искате да дадете един урок по екологично мислене на детето си, то нека заедно да им измислим нови предназначения.

Кашоните

Те като че ли най-лесно се претворяват в игри. Започнете от статията ни „Има кашон, има игра„, където ще намерите много идеи за игри.

Какво още може да правите с кашоните?

Игра за развитие на паметта.

Изрежете от кашона квадратчета 5х5 см или по-големи. Може да си изрежете 8, 16 или 24 броя картончета в зависимост от възрастта на детето и степента на сложност на играта, която е подходяща за него. Намерете подходящи изображения и изпринтете съответно 4 (за 8 карти), 8 (за 16 карти) и 12 (за 24 карти)  двойки еднакви картинки. Залепете ги върху картите, разбъркайте и подредете квадратчетата с картинките надолу. Целта е детето да отваря по две карти на ход, като трябва да запомни къде са еднаквите. Ако отворените карти не са еднакви, ги затваря и отваря нови две. Когато отвори две еднакви карти едновременно, те остават с картинките нагоре. Играта е подходяща за деца над 4 години.

Кукли за куклен театър.

От цял кашон може да си направите сцена, но също така може да използвате твърдостта на материала, за да си направите кукли, които да използвате дълго време за домашни представления. От кашона може да изрежете дървета, планини,  къщи и ред други елементи, които да използвате за декор.

Рамки за картини.

От кашон заедно с детето може да изработите оригинални рамки за неговите картини. Вие ги оразмерете и изрежете, а детето нека да ги оцвети или апликира по начин, който му харесва.

Освен рамка, може да изрежете и платна за рисуване или фигурки за апликация, които детето да залепи и оцвети в оригинална релефна картина.

Кутия за моливи.

Изрежете парче от кашон и го огънете като цилиндър. Залепете дъно и вече имате чисто нова кутия за моливи. Нека детето да я оцвети или апликира според желанията си.

Букви и цифри.

a-1032686_640

Изреже букви или цифри от кашона, които може да закачите в стаята на детето. С малко повече усилие може да ги направите релефни, като залепяте слой след слой, докато цифрата или буквата могат да се закрепят самостоятелно на равна повърхност.

Нека детето да ги оцвети или апликира по свое желание. Буквите може да използвате, за да подреждате думи. Или да играете като подреждате около съответната буква картинки на предмети или животни, които започват с нея.

С цифрите също може да играете като около тях поставяте съответния брой топки, картончета или играчки.

Ще е интересно да направите някои от буквите с височината на детето.

Кутии за съхранение.

Облепете кутиите с плат и бързо, лесно и евтино ще получите множество кутии за съхранение, които може да са прекрасна добавка към интериора на детската стая.

Закачалки.

За дрехите на куклите също са необходими закачалки и гардероб. Подаръчните кутии са идеални за направа и на двете. Закачалките се правят лесно: очертайте върху кашона и изрежете. Ако хартията е по-мека, слепете два или три слоя за здравина. Всъщност идеята е толкова практична, че може да си направите картонени закачалки и за собствения гардероб.

Опаковъчна хартия

Апликации

С картинките от опаковъчните кутии може детето да се учи да изрязва и да прави творчески апликации.

С помощта на декупажно лепило може да преобразите и някои стари мебели у дома в нов и оригинален стил . Достатъчно е само да подберете подходящите картинки и да ги залепите върху избраната мебел: стол, маса, табуретка, кутия за снимки и др. Така ще придадате свежест на интериора на детската стая.

Напасване по еднаквост

Изрежете по няколко еднакви картики от опаковъчната хартия. Може по две еднакви или по повече. Разбъркайте ги и сега нека детето да ги подреди в редица по еднаквост или да ги сортира в различни кутии.

Плетене с хартиени лентички

tetrapacktasche-931295_640

Нарежете опаковъчната хартия на лентички. Покажете на детето как да ги „сплете“: наредете 5 вертикални ленти и подпъхвайте през едно хоризонтална лента. От сплитането може да се получи интересен килим за кукленската къща или дори кошница или пък украса за рамка на картина.

Конфети и други парти джаджи

През Новата година също предстоят много празници. От опаковъчната хартия се получават чудесни конфети. При направата им хем ще се забавлявате, хем детето ще развива фината моторика докато реже, хем ще спестите средства от купуване на конфети за предстоящия рожден ден. И не спирайте дотук. Направете си парти очила, шапки, шарени хартиени бради и перуки. Всичко, което Ви хрумне.

Калъфи за книги

Книгите, които са в честа употреба имат нужда от предпазване. Опаковъчната хартия може да Ви е много полезна за направа на интересни калъфи.

 

Найлон

Сред отпадъците от празничните подаръци сигурно има и много найлони. Те също могат да влязат в употреба. Бързо и лесно може да ги превърнете в килимчета за „цапащи игри“ или пък престилки за децата докато рисуват или играят с вода.

Ще се радваме да споделите с нас и Ваите еко идеи, с които естествено да убедим децата в необходимостта да мислим с грижа и любов за природата.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации