Какво да търсим в играчката на детето

Какво да търсим в играчката на детето

Децата обичат да са креативни и да използват въображението си. Играчките им осигуряват възможност точно за това и играят важна роля в обогатяване живота на децата. Като предоставяте възможности на децата да бъдат креативни, вие спомагате за развитието на тяхното самочувствие и чувство на гордост от находчивостта и постиженията си. Често това е проста играчка, която осигурява широко поле за игра (а понякога това дори е кутията, в която е била опакована играчката!).

Разбира се, важно е играчките да бъдат поддържани в чисто и изправно състояние. Ако се отнасяте с уважение към принадлежностите на детето, то ще се научи да споделя това уважение, както и че собствените му вещи са важни. Също така не забравяйте да извадите счупените играчки от кутията, докато не бъдат поправени. Все пак, играчките, които са направени у дома, следва да бъдат следени отблизо поради възможните опасности за сигурността – те не са преминали през строгите оценки за безопасността, на които се подлагат произведените играчки.

Ето и някои предложения за събиране на кутията с жизненоважни играчки:

Играчки, които насърчават децата да подражават на реалния живот:
Важно е да разполагате с играчките, които насърчават децата да използват въображението си и да развиват творческите си способности и социалните си умения. Комплекти за игра с миниатюрни фигурки, кухненски играчки, сервизи за чай, медицински комплекти, телефони-играчки – всички те помагат на децата да научават за света около тях като го свеждат до тяхното ниво. Интересният избор от дрехи за обличане е съществен поради същата причина. Все още си спомням колко се забавлявах, докато се преобличах като майка ми с нейните обувки на високи токчета и бижута, нейните стари шапки и портмонета, както и разкошните й рокли – дори използвах старите завеси като ги увивах около себе си като бална рокля!

Играчки, които вдъхновяват детето да разрешава проблеми:
Играчки, като например комплектите за сортиране на формички, трупане на купчинки и пъзелите помагат на децата да развиват уменията си да се концентрират и да решават проблеми, от които ще имат нужда, след като тръгнат на училище и през целия си живот като възрастни.

Играчките, които насърчават творчеството:
Децата обичат да използват боички, цветни пастели и хартия. Пластилинът е отличен за упражняване въображението на децата и спомага за тяхната ръчна умелост, и дори можете да си го приготвите сами. Строителните блокчета също са много важни – децата обичат да играят с блокчета, те насърчават тяхното творчество, както и логическото им мислене.

Топките:
Играта с топки от всякакви размери помага на децата в подобряване на своята координация. Игрите с топка също са отлични за социално взаимодействие, като помагат на децата да научат какво е да печелиш и да губиш и как да изчакваш реда си.

Музикални играчки:
Децата обичат да пеят с, да танцуват на и да контролират музиката, ето защо един здрав, подходящ за деца CD плеър и голямо разнообразие от музика са силно препоръчителни. Песните с действия са от изключително значение – те подобряват координацията, стимулират паметта и също така са със социализиращ ефект.

Книгите:
Децата следва да имат достъп до колкото се може повече книги. Дори и ако само се преструват, че четат, те упражняват въображението си и уменията си, предшестващи четенето. Както и играчките, книгите винаги трябва да бъдат съхранявани в добро състояние, така че децата да се научат да ги пазят.

Ето примерен списък, който да използвате, когато търсите добра играчка:

Добрата играчка:

  • е безопасна и издръжлива.
  • е забавна за употреба.
  • е интересна за детето.
  • стимулира въображението и креативността.
  • насърчава любопитството и находчивостта.
  • е инструмент за учене на нови неща.
  • е предизвикателство за детето, но не води до раздразнение.
  • приканва към многократна употреба.
  • включва взаимодействие с детето.
  • съответства на развиващите се нужди и появяващите се умения.

Източник: fisher-price.com

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации