Какво е важно да знаят родителите при общуването със специалистите

Какво е важно да знаят родителите при общуването със специалистите

Какво искат и какво очакват професионалистите (учители, терапевти, логопеди и т.н.) от родителите? Какво е важно за тях при общуването с всеки родител? Защо искат да сте един екип и защо е важно взаимното уважение и доверие? Ще се опитаме да отговорим на част от многото въпроси, които изникват при комуникацията специалист-родител, единствено и само от нашия личен опит на хора, работещи всекидневно с деца.

Формулирайте ясно очакванията си – за хората, които работят с детето Ви е важно да знаят какво е приоритетно за вас. Бъдете ясни и конкретни – това ще улесни тяхната работа.

Не очаквайте чудеса – специалистите, работещи с деца нямат лекарство и точните срокове често са нереалистични. Те не поправят пералня или кола, не дават гаранции и ръководства за употреба. Заедно с Вас, те разгръщат пълния потенциал и заложбите на детето, благодарение на своите знания, умения, целенасочена работа, упорит труд и вяра в детето. Понякога нещата се случват бавно, процесът е продължителен и прогресът се вижда бавно.

Бъдете коректни – уведомете ги своевременно, че закъснявате; обадете им се предварително, а не в последния момент, че ще пропуснете часа си; затворете им телефона и им върнете обаждане. Споделете им, ако сте финансово затруднени – хората, работещи с деца не са търговци и вероятно ще стигнете до решение, което удовлетворява всички.

Специалистите никога няма да Ви се разсърдят, така че бъдете откровени и ги уведомявайте за Вашите решения. Ценете времето им, както те ценят Вашето. Не им спестявайте информация – кажете им от какво се нуждае детето, какво работи за него у дома, бъдете честни за силните и слабите му страни. Не крийте информация, касаеща Вашето дете, дори и темата да е трудна за Вас (скандали вкъщи, раздяла и др.) – тази информация е полезна и важна при работата с детето.

Нещата, които Ви казват може и да не Ви харесват, но е важно да Ви информират, както за успехите, така и за неуспехите. Ако има проблем и споделят с Вас, това не означава, че не обичат детето Ви или че не искат да работят повече с него… всъщност, това означава, че ги е грижа за него

Специалистите не очакват да се съгласявате с всяко нещо, което правят или Ви казват, но винаги отговарят на въпросите Ви в ролята си на професионалисти. Те виждат децата в различна светлина и съветите, които Ви дават не са, за да ви поучават или упрекват. Сигурно не винаги успяват да отговарят на очакванията Ви и е важно да знаят кога сте останали очаровани и разочаровани.

Хората, работещи с деца, знаят че обичате децата си. Те също ги обичат и вярват, че за да се чувства детето щастливо и за да напредва, всички трябва да са един отбор, в който „играчите“ се уважават и си имат доверие.

Специалистите също допускат грешки, учат непрекъснато и за тях Вашата искрена обратна връзка е изключително важна. Те знаят, че без Вашата подкрепа, непрекъснато усилие и търпение, децата  нямаше да бъдат това, което са.

Вие сте хората, които познавате най-добре децата си, които ги обичат безусловно и които всекидневно и ежеминутно не спират да вярват в тях. Хората, работещи с деца, влагат сърцата и мислите си във всяко едно дете и също не спират да учат всеки ден…

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации