На 5 години: Какво има по нашата планета Земя – Европа

На 5 години: Какво има по нашата планета Земя – Европа

След като играхме с Антарктида и Африка, сега обръщаме поглед към Европа. Историята и културното разнообразие на нашия контитент е толкова богато, че може да правите пътешествие всяка седмица до различна страна и да откривате чудесата ѝ през музиката, танците, вкусовете, архитектурата и природата. Все пак за възрастта 3-5години е добре да се фокусирате върху някои по-важни и характерни неща.

Как може да играете?

Забележителности

Сложете в една кутия снимки на бележити сгради от цяла Европа: Айфеловата кула във Франция, кулата в Пиза и Колизеума в Италия, Биг Бен в Англия, замъка Нойшванщайн в Германия, Партенона в Гърция, вятърните мелници в Холандия и т.н.  Нека детето да изтегля снимките една по една. Вие обяснете какво е изобразено на нея и я закачете върху съответната страна на макета на контитента Европа, който сте залепили на стената. Задължително включете и забележителности от България- Рилския манастир, Царевец, Шипка и др.

Алтернативен начин на игра е да сложите снимките в пясък и детето да ги изравя оттам.

Друг вариант е да организирате търсене на съкровище. Детето последователно трябва да изпълни определени задачи, за да получи указание къде е следващата снимка.  Задачите може да са следните: да танцува с Вас Виенски валс, да оцвети домино от карнавала във Венеция, да изтанцува ръченица и т.н. Когато изпълни задачата му кажете къде да намери следващата снимка.

Айфеловата кула

Детето може да опита да построи Айфеловата кула. Предложете различни материали: конструктор, кубчета, кутии, сламки, пластелин, пластмасови чаши и т.н.

Ако детето иска, може да построите и други забележителности.

Алтернативен начин е да очертаете контур на съответната забележителност и детето да я запълни с камъчета или бобчета.

Пъзели

Когато забележителностите вече са познати на детето, изпринтете някоя от тях, разрежете я на части като пъзел и предложете на детето да го нареди.

Знаме на България

Покажете на детето знамето на България. Очертайте на един лист три ленти и го стимулирайте да го оцвети със съответните цветове.

Ако на детето му стане интересно да играе със знамена, то може да изпринтите знамената и на други страни от Европа веднъж цветно и веднъж черно бяло и детето да ги оцвети.

Може да продължите да играете като детето направи свое собствено знаме. Идеята е на нашите приятели от „Червен хартиен самолет“ и ще му донесе много емоции и знания.

Къде ще пътуваме?

Покажете на детето картата на Европа. Нека да си избере в коя страна иска да пътувате. Сега приключението предстои. Сгответе характерно за съответната страна ястие. Намерете снимки, които да разгледате. Пуснете музика, която идва оттам. Оцветете знамето. Научете няколко думи и изрази: „Здравей!/ Довиждане!“. Разкажете приказка, която разказват на децата там. Накрая може да направите картичка-апликация със снимки от тази страна и нейното знаме.

Ако детето хареса играта, продължете да я играете. Дори може да му направите паспорт със снимка, име, адрес, а на всяка страница да лепи знамената на посетените от него страни.

Изпринтете и черно-бяла карта на Европа и след като приключите с дадено пътешествие, детето може да оцвети съответата страна с желан от него цвят. Направете и колаж – детето на фона на дадена забележителност и го закачете на картата или в албумче.

Действително тази игра изисква малко повече предварително проучване, но  си заслужава.

Ще се радваме да ни изпратите снимки от Вашите пътешествия.

Къде живея?

Това е полезна игра, за да може детето да се ориентира къде живее в по-глобален контекст. Изрежете голям кръг за планетата земя. Изрежете континента Европа, държавата България и едно кръгче за града/селото, в което живеете. Оцветете ги заедно с детето и лепете всяка следваща част една върху друга. Последната трябва  да е снимка на Вашата къща/блок.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации