Какво означава да бъдеш баща?

На света има приблизително три и половина милиарда мъже и всички те са различни – високи и ниски, богати и бедни, черни и бели… Огромен брой от тях са нечии бащи. Дори и да не са биологични родители, почти всички мъже имат връзка с деца в ролята си на доведени бащи, братя, чичовци, дядовци, учители, наставници, треньори или просто приятели.›

В световен мащаб все още много мъже остават извън грижите за децата поради различни причини. Съществуват обаче изследвания и много доказателства за това, че ангажираното и откликващо на нуждите на детето бащинство и мъжкото включване правят по-добър живота не само на децата и жените, но и на самите мъже. Ангажираните бащи се радват на по-голямо удовлетворение от живота като цяло. Децата с включени бащи се представят по-добре на тестовете за интелигентност, четат повече, имат по-богат речников запас, по-мотивирани са да успяват и харесват повече училището. Освен това, са по-здрави и по-уверени.

„Да бъдеш Баща“ е национална кампания, координирана от Асоциация „Родители“ и инициирана от 10 неправителствени организации. Цел на кампанията е да фокусира вниманието на обществото върху значимостта на бащината роля за пълноценното развитие на детето. „Да бъдеш баща“ е част от международната кампания MenCare .

11263783_10153362531198938_1703834246_nСрещаме се с националния координатор и проектен мениджър на кампанията за България Деян Петров. Той е усмихнат млад човек и силно социално ангажирана личност. Докторант е по социология, а освен това е музикант и сценарист на документални филми.

Деяне, какво Ви мотивира да се присъедините към кампанията „Да бъдеш баща“?

Мога да кажа, че ме откриха от Асоциация „Родители“ в момент, в който търсех работа. Аз не съм семеен, не съм баща, но имам дълбока лична причина, която ме мотивира да работя за кампанията. Моите родители са с умствена изостаналост, която не е по рождение, но се е наложило да ме отгледат баба ми и дядо ми. За мен фигурата на бащата, мъжката роля идва от дядо ми, който винаги е бил авторитет за мен. Затова чувствах ролята си на син спрямо него, а покрай грижите за биологичните си майка и баща постепенно влязох в ролята на родител. Баба ми беше човекът, който ме насочи да уча и да се развивам, помагаха ми и много други хора, защото не беше лесно. И тогава реших, че точно заради шансовете, които аз съм получил, ще направя всичко възможно да мога и за да помагам. Така ще почувствам живота си пълноценен. Това беше и една от причините да работя известно време като учител, бях настойник и на дете от дом за деца, лишени от родителски грижи, сега работя със семейства и деца, а и музиката, която правя има силно социално послание – реге, пънк, ска.

Каква е целта на кампанията „Да бъдеш баща“?

Основната цел е да се подчертае значението на мъжката фигура за развитие на децата, да се отворят повече възможности за мъжете да участват по смислен и позитивен начин в живота на своите деца и наистина да се подкрепи един семеен модел, в който има партньорство между родителите. Целта е да не се робува на стереотипи за мъжката и женската роля, а в центъра да е детето и неговите интереси. В името на неговите интереси родителите трябва да се подкрепят един друг.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации