Какво означава да си успешен родител

Какви мечтаете да бъдат децата Ви? Вероятно искате да се превърнат в самостоятелни, самоуверени и отговорни възрастни. В хора, които имат здрава вътрешна преценка за това кое е добро за тях и кое не и които могат да се отстояват като уважават другите.

В далечната 1962 година д-р Томас Гордън започва първия си клас за „Трениране на успешни родители“ (Т.У.Р.) в САЩ. Целта му е да ги въоръжи с умения да отгледат децата си като зрели, здрави, щастливи и любящи личности. В България програмата стартира през 2011г., когато българското представителство на Gordon Training International провежда първия курс за сертифицирани инструктори.

Повече за методиката на д-р Томас Гордън, разказват Силвия Андреева и Елена Анастасова. Те са едни от първите сертифицирани Т.У.Р. инструктори за България и водят курсове от 2012г.

Силвия е майка на 2 момчета на8 и 13 години. Работи в сферата на ИТ, но помага и като доброволен консултант по кърмене. Списва блог „Родителство“, където споделя собствения си опит от прилагането на метода на Томас Гордън, както и всякакви терзания, свързани с родителството (и не само). Водила е 9 самостоятелни групи с близо 90 обучени родители по програмата.

Елена е майка на 2 момичета на 12 и на13 години и споделя, че те я стимулират да учи непрекъснато, да се забавлява и да преживее детството си отново. По професия е ИТ, но счита себе си за психолог по душа. Мечтала е да стартира програма за родители и вижда в метода „Трениране на успешни родители“ шанс да осъществи мечтата си. Казва за себе си, че обича да споделя знания и да вдъхновява хората с позитивната си нагласа към живота. Водила е 7 групи за над 60 родители.

11638433_10207178880130911_780376115_o

Следващите курсове планират да бъдат от 08.02.2018г. и от 13.02.2018г. в София.

Родителите, които проявяват интерес към курса, могат да им пишат на eli.and.silvia@gmail.com.

Елена, Силвия, как стигнахте до програмата „Трениране на успешни родители“

Елена: Когато видях обявата за курс за инструктори по метода на Томас Гордън, бях на 1000% убедена, че това е моето нещо. До този момент лавицата ми беше пълна с книги за родителството и се опитвах да прилагам нещата, описани там, но повечето сработваха за кратко и после пак се изправях пред същите предизвикателства. Нямах вътрешното спокойствие и убеденост, че знам какво да правя. Сега, прилагайки метода, аз във всеки един момент знам какво и защо се случва, знам кога допускам грешки и съм спокойна с това, защото знам как да ги отработя, да се извиня и да дам обратна връзка как съм се чувствала.

Силвия: Заинтересувах се повече от темите за родителството, когато големият ми син започна все по-открито да се заявява и открих, че се лашкам между това да съм прекалено либерална или прекалено контролираща. Програмата „Т.У.Р.“ много ми помогна да развия уменията си за общуване, да стана по-толерантна и разбираща. Все още имам предизвикателства с децата си, въпреки наученото, но това е процес, в който и те се променят, израстват, себеутвърждават се. Казвам си, че досега съм се справила с това да бъдат личности, а не да се огъват под моите очаквания. Ако са такива, каквито аз очаквам и няма предизвикателства, не бих казала, че съм се справила като родител.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации