Какво означава да си успешен родител

Какви мечтаете да бъдат децата Ви? Вероятно искате да се превърнат в самостоятелни, самоуверени и отговорни възрастни. В хора, които имат здрава вътрешна преценка за това кое е добро за тях и кое не и които могат да се отстояват като уважават другите.

В далечната 1962 година д-р Томас Гордън започва първия си клас за „Трениране на успешни родители“ (Т.У.Р.) в САЩ. Целта му е да ги въоръжи с умения да отгледат децата си като зрели, здрави, щастливи и любящи личности. В България програмата стартира през 2011г., когато българското представителство на Gordon Training International провежда първия курс за сертифицирани инструктори.

Повече за методиката на д-р Томас Гордън, разказват Силвия Андреева и Елена Анастасова. Те са едни от първите сертифицирани Т.У.Р. инструктори за България и водят курсове от 2012г.

Силвия е майка на 2 момчета на8 и 13 години. Работи в сферата на ИТ, но помага и като доброволен консултант по кърмене. Списва блог „Родителство“, където споделя собствения си опит от прилагането на метода на Томас Гордън, както и всякакви терзания, свързани с родителството (и не само). Водила е 9 самостоятелни групи с близо 90 обучени родители по програмата.

Елена е майка на 2 момичета на 12 и на13 години и споделя, че те я стимулират да учи непрекъснато, да се забавлява и да преживее детството си отново. По професия е ИТ, но счита себе си за психолог по душа. Мечтала е да стартира програма за родители и вижда в метода „Трениране на успешни родители“ шанс да осъществи мечтата си. Казва за себе си, че обича да споделя знания и да вдъхновява хората с позитивната си нагласа към живота. Водила е 7 групи за над 60 родители.

11638433_10207178880130911_780376115_o

Следващите курсове планират да бъдат от 08.02.2018г. и от 13.02.2018г. в София.

Родителите, които проявяват интерес към курса, могат да им пишат на eli.and.silvia@gmail.com.

Елена, Силвия, как стигнахте до програмата „Трениране на успешни родители“

Елена: Когато видях обявата за курс за инструктори по метода на Томас Гордън, бях на 1000% убедена, че това е моето нещо. До този момент лавицата ми беше пълна с книги за родителството и се опитвах да прилагам нещата, описани там, но повечето сработваха за кратко и после пак се изправях пред същите предизвикателства. Нямах вътрешното спокойствие и убеденост, че знам какво да правя. Сега, прилагайки метода, аз във всеки един момент знам какво и защо се случва, знам кога допускам грешки и съм спокойна с това, защото знам как да ги отработя, да се извиня и да дам обратна връзка как съм се чувствала.

Силвия: Заинтересувах се повече от темите за родителството, когато големият ми син започна все по-открито да се заявява и открих, че се лашкам между това да съм прекалено либерална или прекалено контролираща. Програмата „Т.У.Р.“ много ми помогна да развия уменията си за общуване, да стана по-толерантна и разбираща. Все още имам предизвикателства с децата си, въпреки наученото, но това е процес, в който и те се променят, израстват, себеутвърждават се. Казвам си, че досега съм се справила с това да бъдат личности, а не да се огъват под моите очаквания. Ако са такива, каквито аз очаквам и няма предизвикателства, не бих казала, че съм се справила като родител.

Изпрати коментар

Подобни публикации