Какво правят добрите майки

Какво правят добрите майки

Какво значи „добра“ майка? Едва ли има човек, който може да отговори. Всяка майка е добра и лоша по свой начин и всяко дете има нужда от различен тип родител. Ето някои от нещата, които добрите родители правят за децата си. Или поне се опитват:

Храненето
Всичко започва от люлката. Добрата майка кърми бебето, доколкото това е възможно и колкото може по-дълго.По-късно не купува готови сокове, а сама прави фрешове, не купува кифли от лавката, а готви – супи, манджи, десерти, всичко.

Разходките
Добрата майка винаги намира време да изведе детето. Прави го дори когато няма желание да мръдне от телевизора или не се чувства съвсем във форма.

Забавленията
На нея никога не й омръзва да играе на „иди си – ела си“. Не показва раздразнение, когато детето за пореден път я моли да играят на криеница. Проявява любопитство и уважение към игрите на малките.

Спорта
Тя ще се научи да кара ролери на 40 и ще свали колелото си от тавана, за да направят заедно една обиколка из парка. Ще влезе в басейна с детето, ще си припомни ските…

Разговорите
Понякога е много трудно да отговаряш смислено и търпеливо на всички 399 въпроса, които има детето, след тежък работен ден и още куп задачи вкъщи. Добрата майка оставя чиниите неизмити, за да отговори подробно на важните въпроси.

Приказките
Всяка вечер.

Разбирането
Тя не се смее на избора на неподходящо облекло, на хобито или на страховете на детето, а проявява разбиране и подкрепя.

Парите
Дава достатъчно джобни, колкото на останалите деца от обкръжението. Нито повече, нито по-малко. Стимулира детето да управлява финансите си и да пести.

Ревността
Тя не е обсебваща, не ревнува от другия родител и от приятелите.

Чистотата
Винаги поддържа чисто вкъщи, но знае, че това не е най-важното и захвърля прахосмукачката, когато навън е идеален ден за излизане или пък детето е разстроено и има нужда от компания.

Личното време
Добрата майка не страда от липсата му. Най-хубавото време е прекараното с децата.

Уважението
Детето за нея е личност, а не войник, който трябва да изпълнява заповеди. Тя никога не му се кара пред другите, защото знае, че това е унизително и раняващо.

Възпитанието
Тя не възпитава с крясъци и удари. Никога не обижда. Не позволява всичко и не купува всичко. Не спестява неприятностите, които са добри учители. Не се меси прекалено. Напътства, а не хока. Не критикува за дребни неща.

И накрая – тя обича безусловно.

Източник: roditeli.bg

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации